Mindig hálás vagyok mindenért – Beszélgetés Mahó Andreával

0
2417

Michel Schönberg, Sir Andrew Lloyd Webber, világhírű zeneszerzők, Rhoda Scott világhírű orgonaművésznő után, a „XXI. század tenorsztárját”, a sokoldalú José Curát is meghódította Mahó Andrea, aki pályája kezdete óta töretlen sikerrel emelkedett az ismert és elismert énekesnők közé. Hangja, egyénisége, kifinomult stílusa és színpadi jelenléte meghatározó élményt nyújt rajongóinak. Még a budapesti sportarénabeli – a világhírű operaénekessel, José Curával és a vendégként fellépő Miller Zoltánnal való – nagy koncert előtt kérdeztük Andreát.

 

Névjegy:

Mahó Andrea – musicalszínésznő, énekesnő. 2001-ben végzett Gór Nagy Mária színitanodájában. Azóta játszik, játszott: a Győri Nemzeti Színházban, a Budapesti Operettszínházban, a Madách Színházban, valamint a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban.
Megjelent CD-i: Az operaház fantomja (2003), Volt egyszer egy csapat (2005), Más lesz a holnap – szóló (2007), Jó reggelt napfény – szóló (2008), Mit tehetnék érted – szóló (2012).
Díjak, elismerések: eMeRton-díj az év musicalénekese (2003), Artisjus-díj, a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett tevékenységért (2007).

 

  • Andrew Lloyd Webber azt nyilatkozta, hogy rajongód és kiemelkedő tehetségnek tart. Ilyen nagyszerű elismerésnek súlya van, vagy szárnyakat ad?

Szárnyakat ad. Semmiképpen nem teher. Nagyon büszke vagyok erre az elismerésre is. Andrew Lloyd Webber igazi világklasszis, tőle elismerés, dicséret óriási dolog. A lemezemhez is írt ajánlást. Hálás vagyok neki.

  • A színészek örülnek egymás sikerének?

Igen, én biztos, hogy igen. Szeretek örülni más örömének, boldogsággal tölt el. Ilyenkor nagyon jó energiák szabadulnak fel bennem.

 

  • A „XXI. század tenorsztárjának” tartott José Cura is nagyon tehetséges előadónak tart. Miért éppen ő és a hazai előadók közül Miller Zoltán volt a vendéged a nagyszabású Budapest Aréna koncerten, 2015. február 21-én.

Mert szeretem mindenből a legjobbat (nevet).

 

 

  • Úgy tudom, a My Fair Lady áhított szerep számodra, de várat még magára. Ha megvalósulnak az álmok, újabbak lépnek a helyükre?

A My Fair Lady valóban egy szerepálom… Ha hiszünk az álmainkban, akkor az élet ezt meghálálja és segít nekünk valóra váltani őket. Ha teljesültek az álmaink kellenek a következő álmok, hogy tudjunk haladni tovább az utunkon.

  • Van olyan mondás, miszerint, ha a szakmai életben boldog valaki, akkor a magánéletben valahogyan kevésbé jól mennek a dolgok. Igaz ez szerinted?

Szeretném bebizonyítani, hogy ez a mondás nem helytálló, mert tudom azt, hogy egy idő után az egyik nem megy a másik nélkül. A legfontosabb az egyensúly és a harmónia.

  • Azt is bebizonyítottad, hogy „üres” bókokkal és pénzzel nem vagy megfizethető, hiszen két dúsgazdag „udvarló” ajánlatát és közeledését is visszautasítottad, mert nem „jelzett” a lelked. Van egy képzelt társ, vagy bízol a sorsban, hogy közeledik a várva-várt partner?

Fontos, hogy legyen hitünk. Én hiszek benne, hogy van egy férfi, akit nekem szánt az ég, aki szeret, értékel, tisztel…, aki méltó társam ebben az életben és jómagam is tudjak rajongani érte.

  • Ha találkoznál ezzel a bizonyos lélektárssal, akkor családot, gyermeket vállalva, megszakítanád egy időre a hivatásod?

Azt gondolom, ha az embernek olyan társa van, aki kiveszi a részét a gyermeknevelésből, akkor nem kell megszakítani azt, ami jól működik, mindent meg lehet oldani. Ahogy előzőleg is említettem, fontos az egyensúly. Semmiképpen nem hagynám ki a gyermekvállalást, a karrier miatt… Az élet sok ajándéka közül ez az egyik legfantasztikusabb lehet.

  • Kötődsz a biztonsághoz, az állandósághoz, vagy kalandvágyó ember vagy a munkádban, a magánéletben?

Bennem kettősség van ezzel kapcsolatban. Mindkettő bennem van. Szeretem a biztonságot, de ugyanakkor szeretem azokat a dolgokat, amik nem megszokottak, hanem csak úgy spontán jönnek és élményekkel gazdagítják az életemet.

  • Fegyelmezett és kitartó ember vagy? Vagy fele annyira kell komolyan venni az életet, mint ahogyan néha tesszük?

A fegyelmezett kategóriába tartozom, ha a munkáról van szó mindenképpen, de persze egészséges keretek között. Semmit nem viszek túlzásba.

  • Fiatal, gyönyörű és sikeres. A külső szemlélő számára ez már maga boldogság. Valóban így érzed te is, vagy azért te is küzdesz nehézségekkel?

Köszönöm jól vagyok. Vannak dolgok, amikért nekem is meg kell küzdenem. Az életben muszáj küzdeni… Az ember úgy van összerakva, hogy sok mindent csak akkor tud igazán értékelni, ha keményen megdolgozik érte. Úgy gondolom, hogy biztosan még sok mindent fog nekem tanítani az élet, bár mostanáig is már olyan dolgokat tanultam, amiből rájöttem, hogy értékelni kell azt, amit kapunk: az emberi kapcsolatokat, az egészséget. Mindig hálás vagyok mindenért.

  • A színpad az „igazi” otthonod-világod. Nehéz-e a „játékos embernek” eligazodni a hétköznapi élet színpadán? Értem ez alatt a főzés, takarítás és egyéb napi teendők végzését.

Ez ügyben nem vagyok átlagos művész. Nagyon szeretek a konyhában tevékenykedni. Kikapcsol. Bár néha a számlákat elfelejtem határidőre befizetni.

  • Van olyan tevékenység, amit szívesen végzel a szabad idődben? Vagy teljesen lefoglalnak a fellépéseid?

Kell hogy legyen néha szabad idő, csak úgy tudok visszatöltődni. Szeretek utazni, imádom a tengert, a hegyeket. Szeretem a filmeket, a könyveket és szeretek beszélgetni, jó társaságban lenni.

  • „Minél többször és többet ki a természetbe” – egyik mottód. Gondolom az életmódod is „természetes”? Mennyire az?

Igyekszem odafigyelni az egészségemre. Amennyiben lehet, tartósítószer, adalék és mesterséges színezék nélkül táplálkozom. Hanyagolom a lisztet és a cukrot. Rendszeresen sétálok a hegyekben, magamba szívva a friss levegőt, járok jógázni, tornázni, nyáron biciklizem. Természetgyógyászhoz járok, nem csak akkor, amikor valami konkrét bajom van.

  • Vágyak, beteljesülés, harmónia… Többek közt ezekre a mágikus érzésekre keresed a választ Szerelemvarázs című estjeiden. Te megtalálod a válaszokat magadban?

Igyekszem, de még nincs meg minden összetevő. Erre azt szoktam mondani, hogy mindenkinek más az életútja, más dolgokból kell tanulnia ahhoz, hogy az életfeladatát minél jobb eredménnyel tudja beteljesíteni. Az én esetemben az élet mérhetetlen nagy türelemre tanít (várni kell tudni, várni, ezt mondom Klein Klára szerepében is most a Fekete Péterben – Madách Színház).

  • Mi a célod? Van ilyen, vagy mindig a következő feladat az?

Most ez nagyon közhelyesen fog hangozni, pedig nem az. Szeretném, hogy minél többször azt tudjam mondani, hogy igen, most boldognak érzem magam.

Dr.Szarvasházi Judit és Vészabó Noémi