Így óvjuk a hajunkat nyáron

0
2315
Fotó: 123rf.com

Nemcsak a bőrünk, de a hajunk is elsődlegesen kitett a napsugárzás káros hatásainak – még ha olykor meg is feledkezünk róla. Mivel hajkoronánk nem képes magától megújulni, a nyári időszakban, strandoláskor különösen fontos, hogy tegyünk a védekezés, a haj egészségének megőrzése, állagának megóvása érdekében.

A napfény, a (klóros, vagy sós) víz, a szél okozta hajszárazság, töredezettség, fakó szín megelőzésére, illetve javítására használjunk a hajban maradó, napozás alatti hajvédő, UV-szűrős készítményeket, melyek hidratálják és revitalizálják is a hajat. Napnak kitettség, vagy kifejezett napozás előtt mindenképpen alkalmazzuk ezeket a szereket – naponta többször is – akár a száraz, akár a nedves hajon, és később ne öblítsük ki. De melyek a hajat a naptól védő termékek fontosabb összetevői?

  • A haj lipid- és víz-veszteségét pótló hatóanyagok

Növényi összetevőkről van szó, melyek bővelkednek esszenciális zsírsavakban – olaj vagy vaj formájában használják őket a hajvédő termékekben. Ilyen például a regeneráló, erős antioxidáns hatású argánolaj, karitévaj, olívaolaj, lenmagolaj… Vagy lehetnek olyan (kevésbé ajánlott) szintetikus alapanyagok is a készítményekben, mint a szilikon, a paraffin stb. Szerepük a haj keratinjának helyreállítása, hiszen az említett  káros külső hatások (UV-sugárzás, szél, klóros vagy sós víz) nyomán sérülnek a keratin lemezkék. Ezeknek a hatóanyagoknak filmbevonatot képező funkciójuk is van, mert meggátolják a haj víztartalmának elvesztését, meleg hatására történő elpárolgását. Így a hajszálak rostjai is megőrzik lágyságukat, ragyogásukat, nem száradnak ki.

  • Víz

A napozás alatti hajvédő készítmények, állaguktól függően, több-kevesebb vizet tartalmaznak. Kivételt képeznek a napvédő olajok.

Fotó: gettyimages.com
  • Tartósítóanyagok: lehetővé teszik a minőség megőrzését a napsugárzás okozta hőhatás alatt is.

Amire ügyelni kell

  • Alkoholtartalom

Szárítja a hajat, mégis egyes hajvédő spray-ek tartalmaznak alkoholt, mert könnyű állagú emulziót eredményeznek. De nem igazán ajánlottak az alkohol tartalmú készítmények az erős nyári napsugárzás idején, amikor még az egészséges haj is könnyen porózussá és szárazzá válhat.

  • Illatanyagok

A potenciálisan bennük rejlő allergizáló hatás mellett napsugárzás hatására fényérzékenységet is kiválthatnak. Ilyenek lehetnek az olyan déli gyümölcsökből (citrusfélékből)  kivont illatanyagok, mint pld. a bergamott, vagy a citrom.

Forrás: Galenus