Hegedűvel a világ körül – Beszélgetés Mága Zoltánnal

0
2043

Az teljességgel lehetetlen, hogy az ő számára is 24 órából áll a nap. És hogyan sűrített bele az eddigi 40 évbe 80 év munkát? Mindezt azért, hogy országunkat, kulturális, zenei értékeinket népszerűsítse a világban. És mindenütt siker, siker, siker. Ő Mága Zoltán hegedűművész.

 

Névjegy

Mága Zoltán hegedűművész, aki a komolyzenét, a cigányzenét és a popzenét elegyíti. Zenészcsaládba született. Hatévesen kapta első hegedűjét, tizenkét évesen már a Rajkó Zenekar prímása volt. 1996-ban Budapest Gipsy Band néven együttest alapított. 2000-től lépett fel a magyar Moulin Rouge-ban, amelynek 2003-ig a művészeti vezetője is volt.
Példaértékű a rengeteg jótékony célú támogatása. Számos CD-je jelent meg. Megszámlálhatatlan külföldi és hazai díj, kitüntetés tulajdonosa, közötte a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, a Világ Magyarságáért-díj, a Prima Primisszima Közönségdíj.

  • Ön meghódította Amerikát. Önálló show-műsorát az USA legnagyobb közszolgálati csatornáján több mint 110 millióan látták, októberi turnéján pedig több mint tízezer embert bűvölt el. Mit szól hozzá, hogy újabb amerikai és kanadai hangversenykörútra kérték fel?

Büszke vagyok rá, hogy hazámat és nemzeti zenei kincsünket népszerűsíthetjük Amerika legpatinásabb koncerttermeiben. A turné annak volt köszönhető, hogy a legnagyobb közszolgálati televízió, a PBS hálózatán közkívánatra már több mint 800 alkalommal sugározták a Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló show-műsorom. Szerepet játszott a New York-i Carnegie Hallban adott tavalyi szólókoncertem nagy sikere is. Ezért több államba hívtak a Hegedűvel a világ körül című 100 állomásos hangversenysorozatom keretében a Glatzconcerts Iroda szervezésében. A koncertsorozat Arizona államban vette kezdetét október közepén, majd Kaliforniában, Chicagóban, Washingtonban és New Yorkban folytatódott, Kanadában pedig egy dupla koncerttel zárult. A magyar virtuóz remekművek különösen nagy sikert arattak. A közönség szeretete és a teltházas előadások eredményeként egy év múlva visszatérünk New York, Washington és Los Angeles legnevesebb hangversenytermeibe, sőt 2017-ben, a januári Sydney-i Fesztivál után két hónapos koncertsorozatra indulunk Floridába.

  • Szerte a világon minden fellépését hatalmas siker övezi. Ön szerint mi ennek a titka?

A világ zenei irodalmában jelentős szerepet játszanak a magyar zeneszerzők, amire rá kell vezetni a különböző országok és kultúrák publikumát. Éppen ezért a repertoárunk elég sokrétű, játsszuk Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Hubay Jenő és Weiner Leo műveit. A magyar zenei kincs szerves része a magyar népzene és a cigányzene, és ezt mi meg is mutatjuk a világnak. A titok az lehet, hogy ezt tisztelettel, szeretettel és alázattal tesszük.

  • Úgy tudjuk, kizárólag az immár hagyományosnak számító VIII. Budapesti Újévi Koncerten, január 1-jén a Papp László Sportarénában fognak felcsendülni világkörüli koncertsorozatának legsikeresebb darabjai. Milyen meglepetéssel készül?

Az egyik sztárvendégem, a Los Angeles-i fellépéseink ünnepelt művésze, a világhírű görög tenor, Mario Frangoulis lesz. Énekelt már Domingótól Celine Dionig a legnagyobbakkal, 2011-ben pedig elnyerte a világ legjobb klasszikus crossover előadója címet. Tehát egy blokk erejéig ízelítőt adunk a tengerentúli koncertsorozat hangulatából. Grandiózus show-műsorra, káprázatos látványvilágra, világszínvonalú produkciókra, az egész világot rabul ejtő klasszikus és könnyűzenei darabokra számíthat a közönség. A publikumot idén is a világ legrangosabb színpadairól érkező sztárvendégek és hazánk legkiválóbb művészei várják majd. Természetesen most is lesznek meglepetések, és a közös koccintás sem marad el, hiszen a hagyomány folytatódik! Mára a Budapesti Újévi Koncertet Európa egyik legnagyobb és legnívósabb gálaestjeként tartják számon, amire nagyon büszke vagyok.

  • Világkörüli turnék, itthon teltházas arénák évről évre. Már kiskorában is mert ekkorát „álmodni”?

Gyermekkoromban sokat álmodoztam és vágyakoztam, de azt még álmodni sem mertem volna, hogy egyszer az egész világon népszerűsíthetem majd a magyar zenei kultúrát. Egyszerű zenészcsaládból származom, nem egy híres zenészdinasztiából. Az én utam sokkal rögösebb és nehezebb volt. Édesapám és édesanyám becsületes, szorgalmas emberek, arra neveltek, hogy csak a tanulással léphetek előre az életben.

  • Gyermekként is ilyen céltudatos volt?

Gyermekfejjel döbbentem rá, hogy a tanulás kapukat nyithat meg előttem, szorgalmas voltam, kitűnő tanuló. Napi hat-hét órát gyakoroltam a hangszeremen, hogy megháláljam szüleim áldozatvállalását. Megmutatták a helyes utat, hogy az integráció kulcsa a tanulás, a tudás pedig a jövő. A tudás ad rangot és értéket, elismerést és becsületet az élethez. A pályám, életutam a bizonyság erre.

  • Melyik volt a legemlékezetesebb fellépése?

Öt kontinensen, közel száz országban adtam már koncertet, játszottam királyoknak, államfőknek, egyházi főméltóságoknak és világsztároknak egyaránt. Olyan helyeken léptem színpadra, ahol csak kivételes alkalmakkor, és a legkiválóbb művészeknek adatik meg. Említhetném a New York-i Carnegie Hallt, a Lincoln Centert, a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hallt-t, az Oscar-díj átadásoknak is otthont adó hollywoodi Dolby Theatre-t, a Szöuli Operaházat a Párizsi Zeneakadémiát, a Bécsi Konzerthaust , a Lipcsei Gewandhaust, vagy a Vatikánt is. De az az igazság, hogy Magyarországon egy kis templomban egy jótékonysági fellépés éppen olyan megtisztelő, sőt sokszor fontosabbá is válhat azáltal, hogy nemes célért gyűlünk össze.

  • Példaértékű az a karitatív tevékenység, amelyet végez. Mi az indíttatása minderre?

Gyermekkoromban megígértem az Úrnak, ha sikerül kitörnöm a szegénységből, segíteni fogok a rászorulókon. Nem azért jótékonykodok, hogy ezzel kérkedjek. Ha egy akcióm nyilvánosságra kerül, annak az az oka, hogy szélesebb összefogásra sarkalljam az embereket. Jótékonysági koncertjeimmel világnézeti és politikai törésvonalaktól függetlenül képes voltam ezreket mozgósítani és összekapcsolni, a zenekedvelő magyarokat társadalmi felelősségvállalásra tudtam felkérni. A 100 Templomi Koncert, a Hegedűvarázs missziósorozatom, és a mostani, Hegedűvel a világ körül címmel hirdetett koncertkörutam is bizonyos szempontból egybekapcsolódik. Addig, amíg a templomokban tartott koncertjeimmel közösségeket, embereket, vagy bizonyos célokat segítettem, a Hegedűvarázzsal a Kárpát-medencében próbáltam népszerűsíteni és hirdetni a magyar zenei kultúránkat, ápolva szellemi örökségünket, kincsünket. Világkörüli turném ugyanezt a célt szolgálja, de már globálisan: hirdetni hazám kulturális kincseit, szellemi gazdagságát.

  • Szerintem már álmodni se lehetne mást és szebbet, de azért van még egy olyan álom, amit szeretne megvalósítani?

Zenei misszióm egy életre szól: a magyar nemzetet és a magyar zenei kultúrát megszerettetni a világgal, hogy koncertjeimmel nyitottabbá tegyem hallgatóságomat más népek, más kultúrák iránt. Álmom, hogy a világban ezt minél több helyen és minél szélesebb közönség előtt tegyem. Küldetésem, hogy képviseljem a magyar kulturális tradíciókat, és erősítsem a magyarságról kialakult pozitív képet szerte a világban. A Jóisten segedelmével szeretném ezt a vállalást nagyon sokáig teljesíteni szívem minden szeretetével. A koncertnaptáram 2019-ig igen zsúfolt, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarommal Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izraelben és számos európai fővárosban is fellépünk.

  • Hogyan éri el, hogy ezt a mérhetetlen feladatot ilyen energiával, optimizmussal, egészséggel tudja kezelni? Van-e erre valami tipp?

Az én esetemben nagyon igaz a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Feleségem csodálatos hátteret teremt, nagy szeretettel, odafigyeléssel, felelősségteljesen neveli gyermekeinket. Nagyon boldog és kiegyensúlyozott a családi életünk, a közösen töltött percekből táplálkozom és természetesen a közönségem szeretete is mindig erőt ad és inspirál.

  • Miben rejlik az a szuggesztív erő, ami hat a közönségre, a környezetére és a társadalomra? Önnek mi ad erőt?

Számomra a feleségem, a család ad erőt, ők a bázis. Bátorítanak, ha rossz hangulatom van, ha fáradtnak érzem magam.

  • Büszke lehet a gyermekeire. Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zonogoraművész szerint Jennifer lánya komoly énekesnővé érett, olyan fekete torkú díva, akivel szívesen gondolkozik egy közös lemez elkészítésében. Mit szól ehhez?

Szakcsi Lakatos Béla pozitív véleménye nagyon sokat jelent nekem. Jennifer csak kivételes alkalmakkor lép színpadra, komolyan veszi az éneklést, több önálló show-ja is volt már. Sokak szerint a pop műfajban a világ bármely színpadán megállná a helyét. Szeptemberben pedig megkezdte tanulmányait klasszikus ének szakon, a Pécsi Tudományegyetemen.

  • A gyermekei zenei útján mennyi az apai irányítás és mennyi az ő választásuk?

A zene szeretete és a művészet tisztelete természetes a gyermekeim számára, így én már elégedett vagyok. Beleszülettek, élvezik a zenét. A kisfiam még csak 10 éves, de már több nemzetközi hegedűversenyt nyert, magától gyakorol napi három-négy órát. Ha mindketten zenei pályára lépnek majd, ki fogják vívni maguknak a megbecsülést, a sikert. De nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy éljenek egészséges, boldog életet, és legalább olyan szerető családot alapítsanak, mint amilyenben cseperednek.

  • Már csak egyetlen szót mondhatok az olvasók nevében is: köszönjük!

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész