Itt az újév és a nagy fogadkozások ideje

0
2010
Fotó: gettyimages.com

Kevesebb cigaretta, alkohol és szigorú diéta – legtöbbször ezt fogadják meg az emberek az új év alkalmából. Csakhogy általában a szilveszteri buli után néhány nappal már el is párolog a sok szent elhatározás… Ennek a szakértők szerint a „beépített kudarc”-jelenség az oka, mely akár a sürgősen időszerű változásokat is blokkolhatja.

Birgit Mauler, a münsteri Christoph Dornier Pszichoterápiai Klinika vezető pszichológusa szerint sokan túl nagy fába vágják29 a fejszéjüket újévkor, amikor kemény fogadalmakat tesznek anélkül, hogy megterveznék a változás pontos menetét.

Így hát rövid idő elteltével kénytelenek szembesülni azzal, hogy túl sokat követeltek maguktól, és inkább feladják az egészet.

Fotó: 123rf.com

A szakértők szerint a következő tippek segítenek abban, hogy valóban be is tarthassuk az újévi fogadalmainkat:

  • Ne fogadjunk meg valamit csak azért, mert mindenki más megfogadja, és csak mert éppen szilveszter van.
  • Ne adjuk fel a szokásainkat a családtagok, a barátok kedvéért! Csak akkor fogadjunk meg valamit, ha mi magunk is meg vagyunk győződve a fogadalom helyességéről.
  • Gondoljuk át, írjuk is le, milyen előnyökkel jár, ha a várt eredményt elérjük.
  • Ne vállaljunk túl sokat egyszerre. Ha eddig rendszeresen nassoltunk, ittunk és dohányoztunk, előbb mondjunk le az egyik káros szenvedélyünkről, és ha sikerrel jártunk, az után következhet a második, a harmadik, csak szép sorjában, ha van több is.
  • Pontosan fogalmazzuk meg a fogadalmunkat, és tartsuk magunkat határozottan ahhoz, hogy lépésről-lépésre, a kitervelt úton-módon valósítsuk meg, amit elterveztünk.
  • Tervezzük meg, hogyan reagálunk a kísértésekre.
  • Jutalmazzuk meg magunkat a részsikerekért.
  • Ha mégis elkövetnénk egy-egy kisebb botlást, ne adjuk fel, nem dől össze a világ. Hosszú távon attól még lehetünk sikeresek, a hibából tanulva vágjunk bele újra!

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!