Lehet szex nélkül élni? – A szexológus válaszol

0
14792
Fotó: gettyimages.com

„Három éve elváltam a férjemtől. Azóta magányosan élek, nem találok hozzám való partnert, és így szexuális kapcsolatom sem volt. Szeretném tudni, hogy lehet-e szex nélkül élni.” – A szexológus szerint igen is, meg nem is…

A szexológus válaszol

Egyedül maradtam 43 évesen. Lehet szex nélkül élni?

„Három éve elváltam a férjemtől. Azóta magányosan élek, nem találok hozzám való partnert, és így szexuális kapcsolatom sem volt. Szeretném tudni, hogy lehet-e szex nélkül élni.”

Júlia, 43 éves

A szexológus szerint igen is, meg nem is… Egyfelől lehet élni szexualitás nélkül, hiszen mint tudjuk, az nem létszükséglet az ember számára. A szexuális vágy kielégítése nem hasonlítható ahhoz, mint mikor folyadékra, táplálékra, levegőre vagy alvásra van szükségünk a túlélés, életben maradás biztosítására. Másfelől viszont a nemiség minden ember sajátja, így ebben az értelemben senki nem él nélküle…

Amit tudnia kell…

A szexualitás nem létfontosságú, hiszen korunk társadalmában sokan nem találnak (újra) megfelelő párra, és számosan szexuális partnerre sem lelnek. Ők a leggyakrabban a következő csoportokból kerülhetnek ki: serdülők, fiatalok az első kapcsolat előtt, elváltak, özvegyek, „magányos farkas” típusúak – egyedül élni vágyók (van úgy, hogy alkalmazkodásra képtelenek), vagy talán a minden kötöttséget elutasítók… 

És vannak olyanok is, akik hivatásuk miatt választották az egyedüllétet, hogy teljes lényüket, egész életüket egy szívükön viselt ügynek, vagy mély hitnek szenteljék. Így – a fentebb említett egyik értelemben -szexualitás nélkül élni egyesek számára lehet saját választásuk, míg mások számára egy nehéz élethelyzet.

Ugyanakkor van, aki nem kíván szex nélkül élni, hiszen úgy véli, hogy az soha nem szűkül le magára az aktusra, hanem párkapcsolatra, érzelmekre épül – és minderre neki szüksége van, Ezzel szemben azok a személyek sem mentesek a szexualitástól, akiknek nincs párjuk, hiszen az erotikus gondolatok, fellángolások, vonzódások, képzelgések náluk sem hiányoznak.

Nemiséggel rendelkező lények vagyunk, nemi hormonjainkkal, azok hullámzó működésével, és külső-belső nemi jellegzetességeinkkel együtt. Mindenkinek van szexualitása, legyen bármilyen korú, vagy éljen bármilyen körülmények között. És ez nem csak szexuális fantázia kérdése. Hiszen például minden éjjel ébredezik – nőkben és férfiakban is – a szexualitás, mely a két nem esetében különböző módokon nyilvánul meg.

Van, aki csak akkor veszi észre, ha felébred rá, mások reggel: testünk ily módon „gyakorlatozik” a szerelemre akkor is, ha „üres járatban” van.  A maszturbáció pedig férfiaknál, nőknél is lehet a hiány pótlása, vagy kiegészítése egy rosszul működő szexuális kapcsolatnak.

A szexualitást tehát sokkal tágabb értelemben kell venni, mint azt sokan hinnék. Egy nem ritka példával élve: vannak olyan párok, akiknél valamilyen okból nem működik a szeretkezés – és akik egy bizalmas beszélgetésből erről értesülnek, azt tartják róluk, hogy „nincs szexuális életük”.

Pedig ez nem így van, teljesen téves vélekedés! Hiszen a szó szoros értelmében vett közösülésen kívül ezer más módja lehet annak, hogy a párok orgazmushoz jussanak, szexuális életük másképpen bontakozzék ki. Csak arra kell ügyelniük, hogy tartsák magukat távol az ilyen esetekre vonatkozó reflexióktól.

Amit ön tehet…

Ön nem sokkal haladt túl a negyedik x-en, és bármikor fennáll a lehetősége, hogy találkozzék valakivel, akivel szép párkapcsolata, kielégítő szexuális élete legyen. Még akkor is, ha több évet kihagyott e téren – feltéve, ha „befogadó” magatartást tanúsít. Valójában mindnyájan vágyunk arra, hogy megosszuk gondolatainkat, gondjainkat, álmainkat, bánatunkat, örömünket egy „rokon lélekkel”– beleértve a szexuális örömöket. És ennek meg is kell látszania rajtunk!

Természetesen önnek is erre kell törekednie, számos alkalom adódhat a pártalálásra – hiszen azt biztosan tapasztalja, hogy mennyien élnek hasonló helyzetben, mint ön. Ha szeretné megváltoztatni az egyedüllétet és a „szexuális magányt” egy önhöz való párral, és kisugárzása is ezt mutatja, az feltétlenül visszhangra fog találni egy megfelelő partner személyében, akivel szexuális élete is ki tud bontakozni. Amellett az is elősegíti a sikert, ha ön is kissé könnyedebben fogja fel a dolgot.

Ahogyan egy páciensem mondta a szexuális tanácsadáson, élete egy hosszan tartó magányos, periódusa után: „Féltem újra kezdeni a szexuális életet, de végül rájöttem, hogy olyan ez, akár a biciklizés: nem lehet elfelejteni, és jobban érzi tőle magát az ember…”

Galenus