Gyógyszerészek szerepe a betegek gyógyszerelésében

2016-01-06 13:40:00    

A klinikai gyógyszerészet részét képezi a betegek gyógyszeres terápiájának nyomon követése. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az elmúlt évtizedben sokat fejlődött ez a vonal, mely a betegek biztonságos gyógyszerelését segíti elő. A különböző gyógyszerelési lehetőségeket a kórház történetén keresztül mutatom be.

2004 előtt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a betegek gyógyszereit az osztályon a nővérek a lázlapról a nővérszobában osztották ki a hagyományos 4 rekeszes, kerek gyógyszeres dobozokba. A rendszer hátránya, hogy a nővérnek, aki a gyógyszerelésért felelős más feladata is van, gyógyszerosztás közben gyakran megzavarják, ami hibát eredményezhet.

 

Változás 2004-től

2004-től lett az intézeti gyógyszertárnak hozzáférése a betegek gyógyszerelési adataihoz a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Abban az időben még a gyógyszertári szakasszisztensek mentek fel az osztályra és a nővérszobában a lázlapokról berögzítették az orvos által rendelt gyógyszereket, majd ott osztották ki – 4 rekeszes hosszúkás dobozokba – napszakokra egy 24 órás ciklusra, hétvégén pedig 72 órára. Előnye volt a korábbi rendszerhez képest, hogy egy újabb ellenőrzési pontot jelentettek a szakasszisztensek, hiszen ők is tanultak gyógyszerismeretet, továbbá a terápiák az informatikai rendszerből bármikor könnyen visszakereshetőkké váltak.

2007-től már a gyógyszerelés helyszíne is átkerült az intézeti gyógyszertárba

Ettől kezdve a gyógyszerészek is napi szinten bekapcsolódtak ebbe a munkafolyamatba és központosítva lett a betegre szabott gyógyszerosztás. A gyógyszertárba online érkeztek át a betegek terápiái – mármint hogy melyik gyógyszerből mennyit szednek –, és a gyógyszerészek szakmai ellenőrzése után a szakasszisztensek ugyanúgy a már bevált gyógyszeres dobozokba osztották a gyógyszereket, mint korábban az osztályokon. Ezzel az újítással lehetővé vált a betegek terápiájának teljes kontrollja. A gyógyszerészek nap mint nap átnézik a gyógyszereléseket és szükség esetén konzultálnak a gyógyszert elrendelő orvossal. Minden esetben átnézik a gyógyszerek adagolását (egy alkalommal, illetve napi szinten mekkora dózist kap a beteg) és a lehetséges interakciókat is figyelemmel kísérik. Ha azt látják, hogy két vagy több gyógyszer együttes alkalmazása során interakció lép fel a betegnél, azonnal értesítik róla az orvost, hogy mielőbb változtatni lehessen a terápián.

2014-től valósult meg a gépi gyógyszerosztás a kórházban

Így már egy automata rendszer végzi a betegek tablettáinak, kapszuláinak kiosztását. Az injekciók, infúziók, tapaszok továbbra is szakasszisztensek által kerülnek kiadásra, de ezekre már nyomtatott etikettek kerülnek fel, melyek a főbb paramétereket tartalmazzák (beteg neve, taj-száma, felhasználás időpontja). Az automatizált gyógyszerosztó rendszer nagy előnye, hogy tartozik hozzá egy ellenőrző rendszer, ami lefotózza a betegek gyógyszereit és az adatbázis alapján felismeri, jóváhagyja azokat, vagy ha valami hibát észlel a kiosztott gyógyszerek között, akkor megjelöli az adott egységet. Ezeket a gyógyszerészek újra átnézik, hogy valóban hibásak-e vagy csak a gép nem ismerte fel valami miatt (pl. 2 tabletta összeért és egynek érzékelte, vagy fél tablettánál a törési felület nincs az adatbázisban). Ez nagymértékben növeli a betegek biztonságos gyógyszerosztását, mert korábban emberi erőforrás hiányában nem volt rá mód, hogy napi szinten 450 beteg gyógyszere tételesen át legyen nézve, hogy ki mit kapott. Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket lehetett csak végezni. Másik óriási előnye az automatizált rendszernek a nagy kapacitás, így folyamatosan a kórházban fekvő összes beteg ezzel a nagy biztonságú módszerrel kapja mindennap az aznapi gyógyszeradagját.


A fent leírt történeti áttekintésből látszik, hogy bő 10 év alatt milyen sokat fejlődött a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a kórházi, klinikai gyógyszerészet és mennyi újdonság került bevezetésre.

Dr. Tóbel Andrea
klinikai szakgyógyszerész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!