Itt az idő, lépni kell a rák ellen!

0
818

Minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon.

Napjainkban a rák a legtöbb halálos áldozatot szedő betegség, ami a világon az elmúlt évben több mint 8 millió ember életét oltotta ki. A rákos betegek száma folyamatosan növekszik, ezért itt az idő, hogy komolyan vegyük ezt a ma már népbetegségnek számító kórt és rendszeres egészségügyi szűrésekkel, illetve életmódváltással felvegyük vele a harcot. A hazai rákkutatás úttörője, dr. Dollinger Gyula emlékére a Magyar Rákellenes Liga április 10-ét jelölte ki hazánkban a Nemzeti Rákellenes napnak, amelynek célja, hogy a társadalom minden rétegét edukálja és bevonja rákbetegség elleni küzdelembe.

A megbetegedések 40%-a elkerülhető lenne!

Genetika, lelki okok, nem megfelelő életmód, dohányzás, felgyorsult életvitel, és még hosszan sorolhatnánk azokat a tényezőket, melyek miatt egyre több ember érintett a daganatos megbetegedésekben. Pedig a rákos daganatok kialakulásának 40%-a elkerülhető lenne a kockázati tényezők minimalizálásával − lehetőség szerint kizárásával −, és rendszeres egészségügyi szűrésekkel.

 

Hazánk Európában csúcstartó a rákos megbetegedések és a halálozások terén is.

 

A rák felismerését nehezíti, hogy a betegeknek eltérő típusú daganatai vannak, eltérő tünetekkel és státusszal. A betegek túlélési esélyeit növeli a minél előbb diagnosztizált kór, és a megfelelő kezelés megkezdése. Ehhez pedig elengedhetetlenek a rendszeres szűrések, az első tünetek felfedezése után pedig a megfelelő vizsgálatok mielőbbi elvégzése. A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb kezelést.

 

Ma már a daganatos megbetegedések kezelése nem jelent minden esetben kemoterápiát. A korszerű gyógyszerkutatásnak köszönhetően olyan készítmények veszik fel a harcot a rákos sejtekkel, amelyek célzott és személyre szabott terápiával hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az újgenerációs, adott esetben akár szájon át szedhető gyógyszerekkel pedig a beteg életminősége is javul a korábbi terápiákhoz képest. Az innovatív készítményeknek köszönhetően a rákkal ma már sok esetben, mint krónikus betegséggel együtt lehet élni, és a várható túlélés is jelentősen meghosszabbodhat.

WELL PR