A nők számára a szép haj fontosabb, mint a szex?

0
2047

Minden 5. magyar nő hajlandó lenne lemondani a szexről egy évig az egészséges,
dús hajért cserébe.

35-65 év közötti magyar nők külső megjelenéshez kapcsolódó preferenciáiról, hajápolási szokásairól és a hajhullás megítéléséről végeztek országos reprezentatív kutatást a Dr. Wolff kutatócsoport megbízásából. Kiderült, 5-ből 4 nő egyáltalán nem elégedett a külsejével, a hajhullással küzdő nők pedig egyáltalán nem érzik magukat szépnek és vonzónak, valamint minden 5. magyar nő hajlandó lenne lemondani egy évig sexről a szép hajért cserébe.

Miért olyan fontos a nőknek a hajuk állapota?

A 35 év feletti nők többsége számára a megjelenés kimondottan fontos, kevesen elégedettek azonban külsejükkel: a megkérdezettek mintegy 26%-a tartja szép, vonzó nőnek magát. Az átlagnál pedig sokkal kevésbé érzik jól magukat a hajhullással küzdők, mindössze 15%-uk tartja magát vonzónak. „Mivel az egészséges haj a szépség egyik legfontosabb eleme, így a fokozott hajhullás a legtöbb nőt nagyon rosszul érinti lelkileg” – világít rá a problémára Dr. Nagy Katalin, bőrgyógyász. „A hajhullás gyakori következményei a depresszió, a társadalmi érintkezések zavara és a szégyenérzet.”

Miért hullik a nők haja?

A 35 év feletti, hajhullással küzdő nők esetében a hajhullás leggyakoribb okozója a változó korral járó hormonális változások (55%), ezt követi a stressz (51%), a vitaminhiány (32%), nem hormonális betegség mellékhatása (32%) és egyéb környezeti hatások. 40 éves kor felett pedig jelentős változások zajlanak le a szervezetben, csakúgy, mint a pubertás idején. „A menopauza kezdetén az ösztrogén aránya csökken, míg a férfihormonok hatása nő, ami nem várt mellékhatásokat okozhat.” – hangsúlyozza Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász. A változások következtében a hajgyökerek kimerülnek, fokozódik a hajhullás, a fejbőr láthatóbbá válik.

Szex kontra szép haj – Melyikről mondanánk le?

A kutatás kitért arra, vajon a nők milyen áldozatot lennének hajlandók meghozni a szép hajkorona eléréséért. 51%-uk hajlandó lenne egy évig mellőzni az alkoholfogyasztást, 5-ből 1 nő pedig a szexet is feladná egy évig, cserébe a dús hajért. Érdekes látni, hogy a hajritkulással küzdők fele úgy gondolja, hogy problémája csökkentheti a férfiak vonzalmát, bár ennek jelét mindössze 3%-uk tapasztalta eddig.

Merlin Communications