Házi patika – Gyógyszerek tárolása otthon

0
1836

Szinte minden családban található egy gyógyszeres láda, amiben a legfontosabb, leggyakrabban alkalmazott patikaszerek találhatók. Ennek az otthoni mini patikának a rendben tartása, rendszeres felülvizsgálata a patikanapon is lehetséges lesz!

Betegség, rosszullét bármikor bekövetkezhet, ezért kell, hogy mindig legyenek kéznél alapvető gyógyszerek, amiket szükséges esetekben alkalmazni lehet.  Ennek megfelelően szinte minden családban található is egy gyógyszeres láda, amiben a legfontosabb, leggyakrabban alkalmazott patikaszerek találhatók. Ennek az otthoni mini patikának a rendben tartása, rendszeres felülvizsgálata lényeges.

 

 

 

 

2016. június 1-jén újra nyílt nap a patikában!

Aki a XIII. Országos Patika Nap alkalmával ellátogat egy – a programban részt vevő – gyógyszertárba, annak az nap is szívesen átnézik a gyógyszerészek a házi patikáját!

A házi gyógyszeres láda összeállításának szabályai

A házi patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy milyen betegségek, tünetek orvoslására alkalmas gyógyszert kell otthon tartani, és ki(k)nek lehet szüksége arra a gyógyszerre. Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed, netán várandós kismama-e a házi patikát használó családtag. Mindenkinek lehet szüksége fájdalomcsillapítóra, de a kisgyermekkor, a várandósság, a meglévő gyomorfekély vagy refluxbetegség, máj vagy vesebetegség okán, esetleges gyógyszerérzékenység alapján mindenkinek más-más hatóanyag, más-más erősségben szükséges. Ebből következik, hogy a házi patika összeállításában a háziorvosra és a gyógyszerészre kell támaszkodni, a velük történő egyeztetést követően kell megtölteni az otthoni gyógyszeres ládát. Tudni kell, hogy melyik gyógyszer kinek, milyen problémájára, milyen dózisokban (mennyi tabletta, napi hány alkalommal stb.) alkalmazható.

Tárolás

A házi patika alapszabálya: a megfelelő gyógyszereket a megfelelő helyen kell tárolni. Minden esetben követni kell a gyógyszeres dobozokon feltüntetett tárolási előírásokat. Általában száraz, Fürdőszobaszekrény benne gyógyszerek.hűvös, fénytől védett hely a megfelelő a gyógyszerek tárolására. A fürdőszoba vagy a konyha, az állandóan változó hőmérséklet és a viszonylag magas páratartalom miatt a legrosszabb választásnak bizonyulnak. Kerülendő a fűtőtesthez vagy ablakhoz közeli elhelyezés is. Nem előírásszerű tárolás esetén a szemmel látható változások mellett (pl. tabletták felpuhulása, színbeli változása) szemmel nem látható változások is történnek, jelentős veszélyt hordozva magukban.

A gyógyszereket gyermekek által el nem érhető helyen kell tartani! A spájz egy fénytől védett, magas polca ideális lehet a gyógyszeres láda számára. A hűtőszekrényben tartandó készítményeket (pl. egyes kúpok, szemcseppek) élelmiszerektől elkülönítve, lehetőleg lezárt dobozban kell tartani. Nem célszerű a hűtőajtóban tartani a gyógyszereket, mert a hűtőajtó gyakori nyitogatása miatt jelentős hőmérséklet- ingadozásnak lehetnek kitéve.

Lejárt gyógyszerek

A lejárt gyógyszereket vissza kell vinni a gyógyszertárakba, ahol az arra szolgáló speciális gyűjtődobozokban elhelyezik őket, és az országos hálózatnak köszönhetően a szakszerű megsemmisítésükről gondoskodnak. Pótolni kell a lejárt gyógyszereket újakkal, hogy következő alkalommal ne érje kellemetlenség a gyógyszeres ládában gyógyírt kereső családtagot. Hasonlóképpen, az elhasznált, kifogyott készítmények rendszeres pótlásáról is gondoskodni kell. Lényeges tudni, hogy a lejárati idő csak előírásszerű tárolás esetén érvényes, egyébként nem irányadó.

Fontos tudnivalók!

Tény azonban, hogy a házi patika nem pótolja vagy helyettesíti a gyógyszerészt, illetve a kezelőorvost, azonban egyszerű, gyakran előforduló betegségek eredményesen kezelhetők a benne található patikaszerekkel, amelyek az orvos, gyógyszerész felkereséséig eltelt idő alatt is némi enyhülést nyújtanak a problémára. Továbbá nem olyan „egységcsomag”, amit a szomszédtól el lehet kérni, és aztán visszaadni neki, ha már nincs rá szükség. Személyre szabott – azaz életkorra, egészségi állapotra, egyéb szedett gyógyszerekre stb. is tekintettel lévő gyógyszercsomagra mindenkinek szüksége van.

dr. Budai Lívia PhD
gyógyszerész
dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész