A megbocsátás felszabadít

0
1683

Megbántottak? Mélységes sértettséget érzel? Ugye ismerős, benned is biztosan kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű dolog, és sokszor hosszú évekbe telik, míg valaki végül teljesen el tudja engedni a benne felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást olyasvalami, amit elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk!

A harag elengedése nemcsak a hangulatodra, de az egészségedre is pozitív hatással lehet – vallja Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, aki az egyik legfontosabb boldogságfokozó technikára, a megbocsátásra hívja fel a figyelmet.

Mindenki követhet el hibákat, és bánthat meg másokat, ha ezek valóban hátsó szándék nélküli cselekedetek, betudhatjuk csupán egy „rossz napnak” is. Viszont egy igazi, mélyről érkező sértés, bántás megbocsátása igazi emberi nagyságra vall.

„Nem mindig tudunk mások elvárásainak megfelelni, jogunkban áll hibázni, de tudd, hogy mindig van lehetőségünk ezt jóvátenni. Ha fontos neked, hogy megadják a lehetőséget a jóvátételre, amikor te hibázol, add meg te is ugyanezt a lehetőséget annak, aki téged bántott meg valamivel” – kezdte Bagdi Bella, aki a pozitív pszichológia eszközeivel a mindennapi boldogság elérésére inspirál.

„Amikor megbocsátunk, olyasvalamit teszünk, amivel önmagunkat ajándékozzuk meg, felszabadítva ezzel a bennünket emésztő haragot, keserűséget és dühöt, vagyis minden olyan mérgező, negatív érzelmet, amelyek károsak az egészségünkre” – tette hozzá az immáron országos méretű Boldogságprogram megálmodója.

Bella tréningeinek alapját Sonja Lyubomirsky pszichológus, Los Angeles-i boldogságkutató tézisei adják, akinek kutatásai bizonyítják, hogy az ember igenis képes a tartós boldogságra, és hisz abban, hogy a lelki harmónia elérésében kiemelt szerepe van a megbocsátásnak.

 

Próbáld ki Bella ötlépéses megbocsátás gyakorlatát, ami sokat segít a sérelmek elengedésében.

  1. lépés: Gondolj egy olyan személyre, akiről úgy gondolod, hogy megbántott, fájdalmat okozott neked.
  2. lépés: Gondolj arra, hogy mi minden cselekedet eredendő szándéka. Miközben erre a személyre gondolsz, olvasd el az alábbi állításokat: „Te is, akárcsak én és mindenki más, boldog szeretnél lenni és belső békében élni. Te is, akárcsak én és mindenki más, azt szeretnéd, hogy figyeljenek rád és elismerjenek. Felismerem, bármit is tettél, azért tetted, mert te is keresed ezeket a megtapasztalásokat és nem azért, hogy megbánts másokat.”
  3. lépés: Vállald a felelősséget mindazért, ami létrejött. Válaszolj az alábbi három kérdésre:Miben vagy te a felelős a kialakult helyzetért?Mit tehettél volna azért, hogy ez a helyzet ne jöjjön létre?Mi az, amit a kapcsolatotokért megtehettél volna émi az, amit most megtehetsz?
  4. lépés: Válassz tudatosan!
  5. lépés: Fogalmazz meg egy dolgot, amiért hálás lehetsz a kialakult helyzetnek.

Azt kapod, amit adsz! Ha neheztelést adsz, azzal magadat bántod. Válaszd a megbocsátást és a szeretetet a saját boldogságod és egészséged védelmében! Mondd el magadban: „Úgy döntöttem, hogy a békét látom meg benned és ebben a helyzetben. Légy boldog, azt kívánom, és ezennel elengedem a veled kapcsolatos sérelmeimet, hogy én is boldog legyek.”

boldogsagprogram.hu

RedLemon