Kis patika nagy tettekkel

0
2317

A 2015-ös év „Év Patikája” kitüntető címet a budapesti Mikszáth Gyógyszertár nyerte el, melynek vezetője dr. Birinyi Péter szakgyógyszerész.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége hagyományteremtő módon minden évben az „Év Patikája” cím elnyeréséért pályázatot hirdet. A gyógyszertárak által beküldött – a tevékenységüket összefoglaló – pályamunkákat egy szakemberekből álló zsűri bírálja el, majd hirdeti ki az első helyezettet. 2015-ben a budapesti Mikszáth Gyógyszertár nyerte el e rangos kitüntetést. Az indoklás szerint „dr. Birinyi Péter vezetésével a gyógyszerészet iránt kiemelkedő elhivatottságot képviselő kollektíva egyedülálló magisztrális gyógyszerfejlesztéssel teszi teljessé a betegek hatékony, biztonságos ellátását. Társadalmi szerepvállalásuk az egészségügyi szűrővizsgálatok szervezésében, az önkéntes munkák lebonyolításában, a szociálisan rászorulók segítésében is példaértékű.”

 

A fiatal gyógyszertárvezető, dr. Birinyi Péter nagy hivatástudattal és lendülettel vezeti, irányítja, fejleszti a gyógyszertár munkáját és menedzseli azt a folyamatos összehangolást, amit a kollektíva, a széles orvosi, szakorvosi kapcsolat és az ország minden tájáról érkező betegek kérései igényelnek. Az első ránézésre viszonylag kicsi patikának tetsző intézmény sokszor országos terheket vállal magára. A vezető a katedrát, a Debreceni Egyetemet váltotta fel arra az áldozatkész tevékenységre, amivel – kihasználva kivételes szakmai ismereteit – egyedi, ritka betegségben szenvedő egyéneken próbál segíteni. A ritka betegségek legnagyobb problémája, hogy ha van megfelelő gyári készítmény, az nagyon drága, vagy annyira speciális a betegség, hogy csak az egyénre szabott terápia a megoldás.

Ennek óriási felelősségét, határtalan szakmai munkáját, sokszor előre fel sem mérhető logisztikáját és a hatósági eljárásokat, engedélyezéseket vállalja fel nap mint nap személy szerint dr. Birinyi Péter és tágabb értelemben a kollektíva.

„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy azon betegeknek is segítsünk, akiknek a gyógyszeres terápiája teljes körűen nem megoldott. Munkánk során számos esetben sikerült a gyógyszerellátás hiányosságait pótolnunk oly módon, hogy a gyógyszertárban állítjuk elő a szükséges gyógyszert” – mondta beszélgetésünk alkalmával a gyógyszertárvezető, aki figyelmét mindig megosztja a betegek és a patika ügyeinek intézése között, majd hozzátette: „Gyakorló gyógyszerészként az elsődleges feladatomnak a lakosság biztonságos és folyamatos gyógyszerellátását tartom. Ezért célul tűztem ki, hogy a kezelőorvosokkal együttműködve, lehetőségeimhez mérten a Mikszáth Gyógyszertárba érkező betegek gyógyszerelési hiányosságaira, problémáira minden esetben megoldást keresek. Így biztosítva a gyógyszerellátás folyamatosságát, segítve ezáltal a betegeink gyógyulását, egészségi állapotának javulását.”
Tehát a gyógyszertárba számos olyan ott elkészített gyógyszer kapható, ami máshol nincs forgalomban, de a betegeknek nagy szükségük van rá.

  • Ilyenkor külföldről beszerzi a kellő alapanyagot.
  • Számos kísérletezés, valamint bevizsgálás után előállítja a megfelelő gyógyszert.
  • Azt a hatóságoknál engedélyezteti.
  • Sokszor azt is elintézi, hogy a társadalombiztosítás terhére is megvehesse a rászoruló beteg.

Mindez persze így címszavakban ilyen egyszerű, a mindennapok ennél sokkal bonyolultabb és időigényesebb, de a betegek megelégedve jönnek az ország minden részéről, ha az adott betegségre itt megtalálhatják a megoldást.

Majd a gyógyszertárvezető felsorolja néhány fejlesztésüket:

  • Számos tudományos cikk közlése szerint, a nem steril katétercsúsztató nyákok alkalmazása és az utána kialakuló húgyúti infekciók és veseelégtelenségek között igen szoros összefüggés van. Ezért egy gyógyszeradagos steril katéternyákot készítettünk. A kezelőorvosok visszajelzései alapján a steril nyák használatának köszönhetően csökkent a katéterezett betegeknél a húgyúti fertőzések szövődményi kialakulása.
  • A Semmelweis Egyetem II. számú Szemészeti Klinikájának felkérésére kifejlesztettem a könnyfilm lipidfázis pótlására alkalmas műkönnyet. Célunk egy olyan lipidpótló szemcsepp kifejlesztése volt, amely a menopauza után kialakuló száraz szem szindróma kezelésében nyújt hatékony segítséget. Már a budapesti szemészek mellett egyre több vidéki szemorvos is rendeli szemszárazság ellen a szemcseppünket.
  • A patikánkban dr. Sülecz István urológus főorvos és prof. dr. Lemberkovics Éva a Semmelweis Egyetem Gyógynövénytanszékének professzora segítségével kifejlesztettünk számos urológiai infekciójú gyógyteakeveréket is. Ezen teakeverékeket az urológus szakorvosok orvosi vényen az alábbi indikációkban rendelik: húgyúti fertőtlenítés, húgyúti gyulladáscsökkentés, húgyúti vízhajtás, húgyúti görcsoldás, húgyúti vesekőoldás.
  • A Wilson-kóros betegek gyógyszeres kezelésének fejlesztésében is jelentős eredményeket sikerült elérnünk az elmúlt közel három év során. A Wilson-kór ritka genetikai betegség, amit a réz toxikus felhalmozódása okoz. Célul tűztem ki, hogy lehetővé teszem az itthoni betegek számára a gyógyszer folyamatos elérhetőségét. Ezért elsőként kérelmeztem a magisztrális alapanyag pozitív listára történő felvételét, majd ezután az OEP-hez írt kérelmemnek eleget téve az immáron magisztrális gyógyszeralapanyag közfinanszírozást és közgyógyellátást kapott. 2011 óta valamennyi Wilson-kórban szenvedő beteg számára elérhető a nemzetközi irányelvek szerint egyik legkorszerűbb gyógyszer, amelyet a gyógyszertárban készítünk.
  • A Helicobacter pylori infekció a világ népességének több mint felét érinti. Tudományos alapokon nyugvó tény, hogy ez a baktérium felelőssé tehető a gyomor- és a nyombélfekély kialakulásáért. Ezért kísérleteink során lehetővé tettük a hazai betegek számára a biztonságosan alkalmazható, a szakmai elvárásoknak megfelelő terápiás indexszel rendelkező bizmutsó előállítását és gyógyszertárunkban a forgalmazását. A betegek az orvosi vényre felírt magisztrális recept alapján kapják kemény zselatin kapszulákba dozírozva a bizmut készítményt.

A fiatal gyógyszertárvezető fáradhatatlan munkát végez, naptára több bejegyzéstől színes: számos helyen publikál, részt vesz előadásaival orvosi és gyógyszerészi szakképzésben, továbbképzésben, konferenciákon, oktatja a jövő gyógyszerészeit a Semmelweis Egyetemen. Mindezen szakmai munka mellett még jut ideje a társadalmi szerepvállalásra is. Néhány példa az elmúlt évekből: gyorssegély az ajkai iszapkatasztrófa, valamint a 2013. évi tavaszi dunai árvíz segítőinek, károsultjainak, egészségügyi szűréseket végez hajléktalanszállókon, középiskolákban, a kárpátaljai magyarokat segítette gyógyszeradománnyal.
Ha lenne „Évtized Gyógyszertára” cím, szerintem azt is megérdemelnék.

Dr. Szarvasházi Judit

főszerkesztő-gyógyszerész

Mikszáth Gyógyszertár
1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4.
Tel.: (1) 328-0911
Gyógyszertárvezető: Dr. Birinyi Péter PhD
szakgyógyszerész
E-mail: peter.birinyi@gmail.com