Vérzik a fogínye fogmosás során? Nem biztos, hogy a fogkeféje a hibás!

0
648

A fogmosás során jelentkező kisebb vérzések gyakori panasznak számítanak, ám ha rendszeresen előfordul, akkor az akár betegséget is jelezhet. A vérzékenység egyik formájáról, a Von Willebrand-szindrómáról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

Hiba a véralvadásban

A véralvadási folyamat legfőbb mozzanata a kényes egyensúly megtartása a vérzékenység és a fokozott véralvadás között, hiszen mindkét véglet felé való eltolódás igen veszélyes lehet. Előbbi esetben kisebb-nagyobb vérzések keserítik meg a beteg életét, míg utóbbikor a vérrögök okozta trombózis rizikója emelkedik meg. Magában a véralvadási folyamatban több alvadási faktor, enzim és fehérje vesz részt, melyek mind segítik egymás működését. Éppen ezért, ha valahol hiba csúszik a rendszerbe, úgy az kihat az egész véralvadási kaszkádra.

A gyakori ínyvérzés is lehet egy tünet

A Von Willebrand-szindróma a leggyakoribb vérzékenység és egyik jellemző tünete a fogínyvérzés, ami általában fogmosás során jelentkezik. A panasz jelentkezhet még keményebb étel rágásánál, illetve kisebb sérülés kapcsán is. Fogínyvérzéskor sokan a fogkefét vagy a nem megfelelő fogmosási technikát tartják fő bűnösnek, esetleg fogínygyulladásra gyanakodnak, pedig az okok közt véralvadási zavar is szerepelhet. A betegség lényege, hogy a véralvadásban fontos szerepet játszó von Willebrand nevű alvadási faktor hiányzik, vagy csökkent a működése- mondja a szakember. Ez a faktor ugyanis a vérlemezkék és a VIII alvadási faktor működését segíti, melyek nélkülözhetetlenek a véralvadáshoz – tudjuk meg Szélessy doktornőtől, a Trombózisközpont hematológusától, aki hozzátette, hogy bár a leggyakoribb vérzékenység, de szerencsére az esetek többségében igen enyhe mértékben van jelen. Így sokszor nem is sejti az érintett, hogy az orrvérzés, ínyvérzés, vagy az erősebb menstruáció hátterében ez az öröklött véralvadási probléma húzódik meg.


További tünetek, melyek Von Willebrand szindrómára utalnak:
•    gyakori orrvérzés
•    fogínyvérzés
•    nehezebben elállítható vérzések sérülések esetén
•    foghúzás utáni bővebb, hosszabb ideig tartó vérzés
•    kék-zöld foltok a bőrön enyhe nyomásra is
•    erős menstruációs vérzés
•    vashiány/vérszegénység
Természetesen a v Willebrand faktor hiányának mértékével súlyosabbak a vérzéses tünetek.

Teljes értékű életet is élhet Von Willebrand-szindrómával

A zavar fennállásáról laboratóriumi vizsgálatokkal, alvadási faktor aktivitások mérésével és az un. záródási teszt segítségével lehet megbizonyosodni. Ennek során a levett vért egy speciális készülékbe teszik, majd azt figyelik, mennyi idő alatt záródik el az eszköz az alvadt vértől. Ezáltal kiderül, milyen mértékben működnek hibásan a vérlemezkék – ami függ a Von Willebrand faktor jelenlététől is.

Ha igazolódik a Von Willebrand-betegség megléte, úgy megfelelő kezeléssel megszabadulhat a kellemetlen vérzéses tünetektől. Ez történhet véralvadást segítő gyógyszerekkel, ám súlyosabb formájában és bizonyos szituációkban, pl. műtét, foghúzás, szülés esetén, intravénás injekciós készítményt, vagy még súlyosabb betegség estén VIII-as és Von Willebrand alvadási faktort is tartalmazó infúziós kezelést kap a páciens. Ezáltal elkerülhető a betegség okozta vérvesztés és a betegség generálta vashiányos vérszegénység okozta kellemetlen tünetek is.

Forrás: Trombózisközpont