Így szépít a citrom

0
1903

A citrom szerepe a bőr -, haj-, köröm-, de még a fogápolásban sem elhanyagolandó, és gyakran nem is tudunk egyes jótéteményeiről. Mindenesetre a szépségápolásban gazdaságosan felhasználható, egész éven át rendelkezésre álló gyümölcs. Számos jó tulajdonságának köszönhetően egyik fő szövetségesünk lehet az otthoni szépítkezésben is… Íme néhány ötlet ahhoz, hogyan profitálhatunk a citrom különböző módokon történő felhasználásából saját készítményeinkben. A bőrápoláskor azonban figyeljünk arra, hogy főleg a többé-kevésbé zsíros bőrre alkalmazzuk, száraz, vagy érzékeny bőr esetében kerülendő a használata.

Antioxidáns, pórusöszehúzó és zsírtalanító hatású, tele C-vitaminnal – ezen tulajdonságai  miatt a citrom számos módon segíthet minket többek közt bőrünk szebbé tételében.   Mindamellett folyékony formában, vagy maszk, krém összetevőjeként, esetleg közvetlenül alkalmazva ez a – zöld vagy sárga – déligyümölcs csodálatossá varázsolhatja nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat, körmünket, sőt, a fogainkat is. Ne riadjunk vissza tőle a szépségápolásban esetlegesen maró hatása miatt sem, hanem alkalmazzuk körültekintően, újszerű „házi” módszereket elsajátítva.

Ragyogóvá teszi a bőrt, és tompítja a szem alatti sötét karikákat

C-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt a citrom különböző készítményekben történő felhasználása lehetővé teszi a ragyogó arcszín visszanyerését és a szem körüli sötét karikák tompítását.

  • Egy gyors alkalmazás: fél citrom levét keverjük össze egy kis tál langyos vízzel, majd vigyük fel az arcra és a nyakra. Arra azonban vigyázunk, hogy az így bekent arccal ne tartózkodjunk a napon. Amellett a módszer érzékeny és száraz bőrűeknek nem ajánlott, mert a citrom savtartalma irritálhatja a bőrt.
  • Egy enyhébb, nagyobb fokú hidratálást biztosító kezelést alkalmazhatunk, ha egy negyed citrom levét vegyítjük négy leveseskanálnyi mézzel, és enyhén felmelegítjük. 10 percig masszírozzuk a bőrön, majd langyos vízzel öblítsük le.
  • A szem alatti sötét karikák halványítása érdekében itassunk át két vattadarabot citromlével és helyezzük a szemünk alá, majd tartsuk rajta kb. 10-15 percig, minden este, amíg a karikák el nem tűnnek, vagy jelentősen halványodnak. Ügyeljünk ara, hogy a citromlé semmiképp se folyjon a szem irányába.

Ránctalanító hatású

A C-vitamin elengedhetetlenül fontos a kollagén (a bőr természetes összetevője) termelődéséhez, így a citrom rendkívül hasznos adalékanyaga a különböző ránctalanító krémeknek. Ezek egyúttal bőrfeszesítő hatásúak is lehetnek. Melegítsünk fel 20 cl tejet 15 cl habtejszínnel. Amikor ez a keverék langyossá válik, áztassunk bele 2 szelet citromot. Néhány órán át hagyjuk állni, majd az így nyert lotionnal – ecset segítségével– kenjük be az arcunkat.

Csökkenti a bőr túlzott faggyúműködését

A citromsav enyhén hámlasztó hatású, továbbá szintén gyenge maró hatása lehetővé teszi az elhalt bőrsejtek eltávolítását és a mitesszerek csökkentését. Otthoni arcradírozáshoz keverjünk össze egy kanál kristálycukrot, két kanál citromlét és egy kanál olívaolajat. Körkörös mozdulatokkal vigyük fel az arcra, majd hideg vízzel öblítsük le. Ne alkalmazzuk többször, mint hetente egyszer.

Világosabbá és ragyogóvá teszi a hajat

A citrom említett szárító és enyhén maró, valamint a faggyútermelődést csökkentő hatása miatt visszaadja a haj fényét azáltal, hogy megakadályozza gyors zsírosodását. Dörzsöljük be a hajat – és különösen a hajas fejbőrt – citromlével átitatott vattával. Ezt követően bő vízzel öblítsük le, hogy elkerüljünk bármilyen lehetséges irritációt.  Ezt a műveletet naponta ismételjük, egy héten át.

A haj ragyogását elérhetjük még egy lágy maszkkal: langyosítsunk meg két kávéskanálnyi citromlét, nyolc leveseskanálnyi mézzel és 12 leveseskanálnyi olívaolajjal. A maszkot hagyjuk a hajon 10-15 percig.

A citromlé különösen a szőke haj világosítására alkalmas. Két-három citrom levét oszlassuk szét a hajon, majd lágyan öblítsünk.  A citromlé fényérzékenységet okozhat, és ebben az esetben a napnak kitettség erősíti a világosító hatást.

Erősíti és fehéríti a körmöket

A citrom elősegíti a körmök növekedését, erősödését és fehérítését is. Áztassuk kb. 10 percig az ujjhegyeinket citromlében, majd szintén 10-15 percig olívaolajban. Masszírozzuk a körmünket, mielőtt leöblítjük. Alkalmazhatjuk azt a módszert is, hogy a körmöket a citrom húsában tartjuk pár percig, az áztatás helyett (hetente kétszer ajánlott). Ne használjuk viszont ezeket  a módszereket az ujjvégen lévő vágott seb, benőtt, vagy beszakadt köröm esetén.

Fehéríti a fogakat

A citromsav akadályozza a fogkő lerakódását, de oldásában is szerepet játszik. Használhat az is, ha bedörzsöljük a fogakat, lehetőleg hetente egyszer, a citromhéj belső, fehér részével. Még egy megoldás: lehet finoman citromlével kefélni a fogakat, mint fogmosáskor. Csak hetente egyszer alkalmazzuk ezt a módszert, nehogy megsértsük a fogzománcot.

Galenus