Álom… álom… erotikus álom…

0
1882

Erotikus álmaink sokat mondhatnak el rólunk és párkapcsolatunkról. A vágyaink és a félelmeink lenyomatai. Érdemes tehát elgondolkoznunk a szexuálisan átfűtött álmaink szimbólumairól! Vajon mit üzen a lélek, ha szexről álmodunk?

Egyes felmérések alapján, saját bevallásuk szerint a nők mintegy 70%-ának és a férfiak kb. 80%-ának vannak erotikus álmai. Az ilyen típusú álmok rendszerint a serdülőkortól kezdve jelennek meg. Hiszen az első szerelmek, vagy szexuális kapcsolatok kifejeződése az álomban a pubertáskor sajátja. Mindamellett a serdülők és a felnőttek álmaiban is gyakran szerepelnek szexuális szimbólumok – például a kígyó, mely (egyes vallásokban is) a szexuális vágyat jelképezi.

  • A szerelem vonatán

Egy másik szimbolikus példa: valaki arról álmodik, hogy a (házas)társával vonaton utazik, és éppen a fülkében támad kedve szerelmeskedni. A döntő öleléskor kisiklik a vonat! Micsoda borzalom – de vajon mire lehet következtetni belőle? Ami a vonatban zajló jelenetekkel kapcsolatos álmokat illeti, lehetnek a házasélet, a párkapcsolat szimbólumai, és annak állapotáról informálhatnak. Kisiklik a vonat? Talán válságon megy át a szerelmi viszony. Harmonikus az együttlét az álomutazás során?

Stresszoldó erotikus álmok

A fantáziálást leképező erotikus álmok többnyire jót jelentenek az ember személyiségére nézve – vélik egyes pszichológusok. Bárki legyen is a valós szerelmi partner, az erotikus álom azt mutatja, hogy az adott személy társítani tudja a logikát, intuíciót, tettet és a képzelgést. Az is előfordulhat, hogy az illető elképzelt, álomszerű módon készül fel megélni szerelmi élete egy reális epizódját.

Freud elmélete szerint az álom kompenzáló szerepet is betölt: „az elfojtott vágyak rejtett beteljesülését” és tudatalatti szexuális késztetésünk kifejeződését jelentheti. Ennek alapján, ha lehetővé válik a napközben felgyülemlett feszültségtől való megszabadulás éjszaka, az erotikus álom is segíthet enyhíteni általános stresszes állapotunkon.

Vágy és félelem – Honnan erednek erotikus álmaink?

A kutatások szerint egy felnőtt átlagosan másfél-két óra között álmodik éjjelente. De honnan jönnek az erotikus álmok? A pszichológusok úgy tartják, hogy a megélt történések tárházából merítenek. Az álmok nem csalnak: az elfojtott vágyak álombeli beteljesülésének alapja gondolatainkban keresendő. Példéul egy színész megtetszik valakinek, és gyakran látja, gondolkodik róla, nagy az esély rá, hogy szexről is álmodik vele, vagy valamilyen szexuális szimbólummal.

Amíg a vágy egyes kellemes álmokat ösztönöz, a félelem az ellenkezőjét idézi elő. Az erotikus álom egyik funkciója például, hogy átvizsgálja milyen téren blokkolunk le szexuális életünkben, és akár segít felszabadulni alóla.

Ha viszont más álmokban a szexualitással összefüggő erőszak szerepel, az az agressziótól való félelmet fejezi ki – olykor összefüggésben lehet a társ (vagy korábban az apa) kolerikus természetével, erőszakos magatartásával. Ha ezek az álmok ismétlődnek, pszichoterápiáéra, vagy szexológus segítségére van szükség.

Az erotikus álmok párkapcsolatunk lenyomatai

A szexuális vágy beteljesüléséről/szeretkezésről szóló álmok üzenetének megértéséhez az erotikus álmok képekben gazdag nyelvét kell megérteni. Egyes szimbólumok azt fedhetik fel, hogy milyen módon éljük meg a párkapcsolatunkat, és problémák esetén akár megoldásokat is kínálhatnak.

Egy másik példa a szimbólumra: a szerelmeskedések az álomban egy tűz körüli helyen zajlanak le? Az azt sugallhatja, hogy a szerelmi élet dinamikus és „jól karban tartott”.

Mindamellett rajtunk áll, hogy hiszünk-e az álmokban megjelenő szimbólumok megfejtésében, vagy sem…

Galenus