Közlekedési cégek az influenza visszaszorításáért

0
930

„Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” jelmondattal idén már ötödik alkalommal indult influenzaellenes népegészségügyi kampány a nagy közlekedési vállalatok összefogásával

Az influenzaellenes népegészségügyi kampány hagyománynak számít már 2012 óta. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó közlekedési vállalatok és cégek, a fővárosi és vidéki közlekedési társaságok, valamint a Budapest Airport évről évre összefognak  a tömeges fertőzések, az influenzajárvány elkerülése érdekében. Az ÁNTSZ is immár ötödik alkalommal vállalta az összefogáskampány szakmai felügyeletét.

Az influenzajárvány a cégeknek is kárt okoz

Az influenzafertőzés leginkább tömegben, forgalmas közlekedési eszközökön, intézményekben, munkahelyeken terjed a legjobban. A súlyos járványhelyzet kialakulása jelentősen veszélyeztetheti az ország működését, mert a tömeges megbetegedések a munkaerőpótlásban problémát okozhatnak a közszolgáltatásokat ellátó szereplőknél. Minden stratégiai fontosságú állami vállalatnak, közfeladatot ellátó szervezetnek létezik pandémiás terve, amely elsősorban a dolgozók beoltását, a fokozott takarítást és fertőtlenítést jelenti a szolgáltatások biztonságos fenntartása érdekében.

 

Az állam által megtett lépésekről és az aktuális járványügyi helyzetről az NFM és az ÁNTSZ közös sajtótájékoztató keretében számolt be.

 

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos kiemelt közszolgáltatást biztosító állami gazdasági társaság tulajdonosi jogait gyakorolja. Ezek között is kiemelten fontosak azok a társaságok, amelyek a mindennapi életünkben nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat nyújtják. Gondoljunk csak a vasúton és közúton történő tömegközlekedésre, áruszállításra, a villamosáram-szolgáltatásra vagy éppen a légi közlekedés irányítására. Felelősségünk a közszolgáltatások biztosításának garantálásán túl a társaságainknál dolgozó több ezer ember egészségének védelmére is kiterjed. Dolgozóink napi szinten emberek tömegével kerülnek kapcsolatba, például a Volánbusz járatain, a MÁV vasútvonalain vagy a Szerencsejáték Zrt. fogadóirodáiban. Emiatt társaságaink dolgozói körében kiemelten fontosnak tartjuk a betegségek megelőzését, különösen az influenzajárvány idején. Az állami intézmények járványhelyzetet kezelő lépései nagyon fontosak, de nem elegendőek, elengedhetetlen az emberek együttműködése.” – mondta dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára

„Óvd akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” kampány

Az „Óvd akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” jelmondat a kampány fő üzenetét jelzi, hiszen a lakosság nem csupán saját, hanem jellemzően családja, gyermekei, idősödő szülei egészségéért is aggódik az influenzaszezon idején. Az idei évben az állami intézményekben és közlekedési vállalatoknál kihelyezett plakátokon Immun Kapitány hívja fel a figyelmet a legszükségesebb lépésekre, amelyek a fertőzésveszély csökkentését szolgálják:

  • Rendszeresen fertőtlenítsük kezünket!

A meleg vizes szappanos kézmosás megállítja a vírus terjedését. A kiegészítő kézfertőtlenítés elpusztítja a kórokozókat.

  • Sose tüsszentsünk a levegőbe!

Tüsszentsünk papír zsebkendőbe! Ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatunkba, és ne a tenyerünkbe köhögjünk/tüsszentsünk!

  • Együnk az egészségünkért!

Fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket! Kiegészítő vitaminokat megelőzési céllal érdemes fogyasztani.

„Hamarabb kezdődött a járvány, és több influenzaszerű megbetegedést regisztráltak idén a korábbi évhez képest” – emelte ki beszédében dr. Szabó Enikő. A helyettes országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy aki nem oltatta be magát kerülje a bevásárlóközpontokat, a tömeges rendezvényeket, ugyanakkor hangsúlyozta a helyes kézhigiéné fontosságát.

 

A praktikus tanácsokkal plakát formájában a közlekedési és közfeladatokat ellátó vállalatok lakossági tájékoztató felületein találkozhatunk. A reptéren (angol nyelven is), a buszállomások váróiban, pénztáraiban, pályaudvarokon, orvosi rendelőkben országszerte összesen több mint 1000 db az influenza megelőzését segítő figyelemfelhívó hirdetmények segítik a tájékoztatást.

Kiegészítő tartalmakat az Origo médiapartnerségével készülő influenza.reblog.hu weboldalon, a hírportál címoldalán és a kampányhoz kapcsolódó social media oldalakon találhatnak az érdeklődők.

Planb