Az új kenyér ünnepe

2017-08-18 08:00:00    

„Elvégeztük az aratást. Készülj, gazda, jó áldomást! Gazdasszonyunk jó vacsorát! Adjon isten jó éjszakát!” Magyar népdal


A kenyérgabona betakarításának sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani a régiek. A munkát fohászkodással, imádsággal, kalapemeléssel kezdték. Az aratásnak mára már nincsenek rögzített, fix időpontjai, sok helyütt már learatták a gabonát.


Augusztus 20-ról nem csak a kenyér ünnepe jut eszünkbe, hanem Szent István, az államalapítás, az alkotmány és a Szent Korona is. Az új kenyér napja tehát igen zsúfolt ünnep. Ennek oka a második világháború utáni politika önkényében keresendő, akik meg akarták fosztani az ünnepet katolikus, és egyben nemzeti múltjától és ettől független, a többség számára elfogadható megnevezést kerestek. Így sikerült augusztus 20-át a nyár egyik legfontosabb mezőgazdasági munkájával, az aratással is összekapcsolni.

Aratáshoz kötődő hagyományok

Régen, amikor még nem ünnepelték augusztus 20-át az új kenyér ünnepeként, inkább az aratáshoz kötődtek hagyományok. Az aratókat elsőként meglátogató gazdát vagy családtagját a learatott gabona szalmájával jelképesen megkötözték, s csak akkor engedték szabadon, ha kiváltotta magát. Ezt borral vagy pénzzel tehette meg.

A kenyér régen és ma

Régen kizárólag hagyományos, vekni- vagy cipó alakú kenyerek készültek. Manapság viszont a sütőformában készülő szendvics- vagy toast kenyerek is hasonlóan népszerűek. Akár Attila fehér kenyerét, Réka rozskenyerét, vagy Anna teljes kiőrlésű cipóját választjuk, tökéletes szendvicseket és vendégváró falatokat tudunk tálalni dolgos családtagjainknak és barátainknak.


Nemcsak a gabona betakarításának kezdetét, hanem a munka befejezését is megünnepelték: lakomát és táncmulatságot tartottak, aratókoszorút fontak az utolsó learatott kévéből. Volt, ahol az első kévét a pap számára vették le, a másodikat a gazdaasszony vitte haza.


Az aratás befejezésekor rendszerint aratóünnepet tartottak. A magának arató család nem rendezett különösebb ünnepséget. A módosabb gazda, aki részes aratókkal dolgozott, megvendégelte munkásait. Nagy aratóbálokat elsősorban az uradalmakban rendeztek.

 

„AUGUSZTUS 20.: AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPE! … A cséplés bevégeztével tehát minden joga megvan a falu népének hozzá, hogy annyi küzdelem és annyi fáradozás után megpihenjen és augusztus 20.-át, Szent István napját munkája gyümölcsének, az új kenyér ünneplésének szentelje”


Ceres (X)

Openonline

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!