Ezeket ne szedje!

0
1504

Egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket tejcukor-, vagyis laktóztartalmú ételek fogyasztása után. Ha rendszeresen hasfájás, hasmenés, puffadás jelentkezik, jobb mielőbb kivizsgáltatni a panaszokat, ám bizonyos gyógyszerek szedését rövid időre fel kell függeszteni.

A laktóz a tejtermékekben található tejcukor, amely az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket okozhat. Ha valakinél a laktózt lebontó laktáz enzim valamilyen okból nem termelődik a szükséges mennyiségben, akkor a tejcukrot a szervezete nem tudja megfelelően lebontani, ez okozza a panaszokat – tudtuk meg dr. Csikós Dóra belgyógyász-gasztroenterológustól, a Budai Allergiaközpont orvosától. Az érintetteknél a tejtermékek fogyasztását követően, rövid időn belül puffadás, intenzív bélhangok jelentkezhetnek, emellett hasfájás és hasmenés a leggyakoribb panasz.

Mit mér a hidrogénkilégzéses teszt?

A laktózintolerancia hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható. A teszt során 25 kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25 kg felett pedig 50 g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni. Laktózintolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztőbaktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

Gyógyszerek, amelyek hatnak a vizsgálat eredményére

A hidrogén- (H2) kilégzési teszt eredményét bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolhatja:

  • antibiotikumok (szedésüket követően minimum 2 hét teljen el a vizsgálatig)
  • probiotikumok (két héttel a vizsgálat előtt elhagyandók)
  • gyomorsavcsökkentők (egy héttel a vizsgálat előtt elhagyandók)
  • hashajtók, székletfogók (a vizsgálat előtt 2 nappal elhagyandók)

A felsorolt gyógyszercsoportokba tartozó készítményeket a vizsgálat előtt el kell hagyni, illetve a vizsgálatot úgy kell időzíteni, hogy az ebből a szempontból megfelelő legyen.

Forrás: Budai Allergiaközpont