Megújul az egészségügyi rendszer – Itt az e-recept!

0
1705

Ugye nagyon egyszerű lenne, ha minden rólunk szóló egészségügyi információt egy helyen, központilag tárolnának, és ezt mi és a szakemberek is bármikor megnézhetnénk?
A mai – informatikaalapú – világunkban mi sem természetesebb, mint hogy a betegről szóló összes egészségügyi információ egy elektronikus adatbázisban szerepeljen. A kormány ezért hozta létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT).

Ugye előfordult már, hogy valamilyen egészségügyi vizsgálatra megint el kellett mennünk, pedig néhány hónapja már elvégezték, csak a másik kórházban?

Egészségügyi problémáinkkal a megszokott háziorvosunkat keressük fel. De mi van akkor, ha egy kirándulás vagy nyaralás alkalmával máshoz kell mennünk? Vagy csak elmegyünk valamilyen szakorvoshoz, netán valamilyen magánrendelésre? Netán az előző zárójelentés vagy valamilyen egészségügyi dokumentum pont akkor nincs nálunk, amikor  kellene? Vagy éppen sehol sem találjuk?

Ugye nagyon egyszerű lenne, ha minden rólunk szóló egészségügyi információt egy helyen, központilag tárolnának, és ezt mi és a szakemberek is bármikor megnézhetnénk?
A mai – informatikaalapú – világunkban mi sem természetesebb, mint hogy a betegről szóló összes egészségügyi információ egy elektronikus adatbázisban szerepeljen. A kormány ezért hozta létre az EESZT-t.

 

– Ahol a háziorvos látja, hogy milyen gyógyszereket szed a beteg, akkor is, ha azt nem ő írta fel.
– Sőt azt is látja, hogy  a beteg kiváltotta-e a gyógyszerét a patikában.
– A kórházban is „látják” az előző röntgenfelvételt, így nem kell azt megismételni.
– A gyógyszerész is látja  a másik patikában vásárolt fájdalomcsillapítót, és figyelmeztetni tudja  a beteget, hogy ugyanaz a hatóanyaga, mint amit most vásárol, és nehogy egyszerre vegye be mindkettőt. És azt is látja, hogy a vérnyomáscsökkentőnek rég el kellett volna fogynia, ha megfelelően használják.
– Nincs szüksége a betegnek receptre, mert  a gyógyszerész saját számítógépén keresztül látja, hogy az orvos mit írt fel. Ez az ún. e-recept.


Az új rendszer célja

  • betegközpontú egészségügyi ellátás,
  • gyorsabb gyógyulás,
  • hatékonyabb kezelés,
  • felesleges vizsgálatok elkerülése,
  • követhető gyógyszerelés,
  • biztonságos adattárolás,
  • megfelelő szakember-tájékoztatás,
  • egyszerű adminisztráció.

 

Dr. Szarvasházi Judit

főszerkesztő-gyógyszerész

Kényelmesebb receptkiváltás az EESZT-vel

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere nemcsak az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit összekötő kommunikációs háló, hanem egy e-egészségügyi szolgáltatási rendszer is, amelynek funkciói gyorsabbá, hatékonyabbá és kényelmessé teszik a betegek ellátását. A gyógyszertárak az EESZT e-Recept rendszeréhez kapcsolódnak, az e-elektronikusvényhez kapcsolodó adatokat ismerhetnek meg.

 

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatás 2017. február 15-én élesedett a digitális önrendelkezés lehetőségének biztosításával, hogy minden ellátott maga határozhassa meg, ki férhet hozzá a rendszerbe kerülő egészségügyi adataihoz. A próbaüzem 2017 márciusában indult, és 2017 augusztusáig fokozatosan csatlakoznak országszerte a jelentkezett kórházak, háziorvosok és patikák. A tesztüzemmódot követően, 2017 szeptemberétől bármely egészségügyi ellátó intézmény csatlakozhat az EESZT-hez, ha a rendszerhez illeszthető szoftververzióval rendelkezik. 2017. november 1-jéig törvényi előírás szerint az ország összes közfinanszírozott egészségügyi ellátójának csatlakoznia kell, aminek érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) állandó kapcsolatot és konzultációt tart fent az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztőivel.
Az e-recept, a hagyományos papíralapú receptek elektronikus változataként, a felírástól kezdve a tároláson át egészen a kiváltásig lehetővé teszi majd a vény teljes elektronikus útját. A jelenlegi papíralapú orvosi gyógyszerrendelés és patikai gyógyszerkiváltás, valamint a későbbiekben a gyógyászatisegédeszköz-rendelés és -kiváltás, szigorú adatvédelmi és biztonsági feltételek mellett, elektronikus úton valósulhat meg.

Gyógyszerfelíráskor – engedélyező önrendelkezési beállítások mellett – a kezelőorvos megtekintheti páciense kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, korábban felírt gyógyszereit és azt is, hogy kiváltotta-e azokat. Felíráskor a rendszer jelzi a recept hibás kitöltését vagy a szükséges információk hiányát, ami jelentősen megkönnyíti a gyógyszertári kiadók munkáját. Elrontott recepttel már nem kell az orvoshoz visszamenni, hiszen telefonos kapcsolatfelvétel után is javítható a kezelőorvos által felírt e-recept, így csökkenhet a rendelések leterheltsége is. Új lehetőségként személyi igazolvány és TAJ-azonosítás után papírvény nélkül is kiválthatók a páciens saját vényei bármely patikában. Eldönthetjük, hogy a felírt e-receptjeink közül melyiket mikor kívánjuk érvényesíteni, orvosunk pedig látni fogja, hogy a kezeléshez szükséges készítményeket kiváltottuk-e, ami segíti abban, hogy a leghatékonyabb és legbiztonságosabb gyógyszeres terápiát alkalmazhassa. Az e-recept mellé 2018 végéig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt (ún. felírási igazolást) is, amelynek segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket.

A hagyományos vények egyelőre nem kerülnek kivezetésre, az orvosok továbbra is írhatnak kézzel papíralapú recepteket, például ha betegágyhoz kell kimenniük, vagy ha valamilyen oknál fogva nem tudnak csatlakozni az EESZT-hez. Az ilyen recepteket kiváltáskor a patikában viszik fel a rendszerbe.

Dr. Bertalan Lóránt

gyógyszerész-konzulens

Helink-Koltai Beáta

kommunikációs szakértő