E-recept – Vannak kérdései?

0
2126

A szeptember 1-jén élesített Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) és a részeként működő e-recept rendszerének betegekkel, olvasókkal való megismertetése szerkesztőségünk számára is fontos feladat. Ezért időről-időre anyagokat, híreket jelentetünk meg a témában (l.: e-recept rovatunk), ezzel is segítve az induló új rendszer használatát.

Az EESZT-ről, s benne az e-receptről a Magyar Gyógyszerészi Kamara támogató információszolgáltatását is bemutatjuk Önöknek.

A nemrégiben portálunkon is és a gyógyszertárakban beszerezhető Patika Magazin hasábjain is megjelentek írások ebben a témában. A téma mindannyiónkat érint, ezért rengeteg kérdés és vélemény érkezett szerkesztőségünkbe, amelyeket meg is válaszolunk.

 

Íme, az eddig hozzánk érkezett kérdések és rá a válaszok!

E-recept: Ezeket kell tudnunk róla (1.rész)


E-recept: Ezeket kell tudnunk róla (2.rész)

Hogy jutok a gyógyszeremhez ezután?

  • A gyógyszertárakban csak igazolvánnyal (TAJ, személyi) kaphatjuk meg a gyógyszereinket?

A gyógyszerkiváltás nem csak igazolvány alapú azonosítás után lehetséges. Az e-vényről az orvos papír „Felírási igazolást” is kiállít, amelyet a beteg átadhat hozzátartozójának, ismerősének – s ő ezt a gyógyszertárban bemutatva, kiválthatja a páciens gyógyszereit.

  • A patikusnak joga van elkérni a TAJ és a személyi igazolványomat?

Igen, ezt jogszabály írja elő.

 

  • Ha rendszeresen ugyanabba a patikába járok, jól ismerjük egymást a gyógyszerésszel, akkor is muszáj minden alkalommal felmutatni az igazolványaimat?

A gyógyszerek kiadásakor az EESZT-ben rögzíteni kell a beteg TAJ- (és esetfüggően a kiváltó személyis igazolvány) számát. A törvény előírja az igazolvány alapján történő azonosítást.

  • Ha patikába menet otthon felejtem a személyimet, nem kaphatom meg a gyógyszerem?

Az e-recept kiváltás TAJ azonosító alapján akkor jogszerű, ha az illető azonosítja magát e-személyi igazolvánnyal vagy bármely fényképes személyazonosságot igazoló igazolvánnyal, TAJ kártya bemutatása mellett.

  • Most akkor ki válthatja ki a gyógyszert?

Az aktív státuszú e-receptet
–    a beteg saját maga számára, bármely patikában kiválthatja. Elegendő hozzá TAJ kártyájával és személyi igazolványával (vagy e-személyi igazolványával) igazolnia saját magát.
–    ugyanezt megteheti a beteg, mindennemű azonosítás nélkül a papír felírási igazolással is.
–    papír felírási igazolással a beteg rokona, ismerőse is kiválthatja a gyógyszert.

(folytatjuk)

Galenus