Atópiás dermatitis

0
1078

Az atópiás dermatitis előfordulása gyermekkorban az utóbbi 10-15 évben jelentősen nőtt. A felnőttkori előfordulás jelenleg átlagosan 1-3%, de egyes földrajzi régiókban közel 10% is lehet.

 

Csecsemő- és kisgyermekkor

Az élet kezdete gyakran jelenti a bőrproblémák kezdetét is. A csecsemők esetében a sokrétű kémiai környezethez való alkalmazkodás a feladat, mely több-kevesebb sikerrel lezajlik. Az első bőrelváltozás megjelenésekor a patikában kér segítséget a szülő. Ekkor érdemes néhány kérdést tisztázni, így ok-okozati összefüggést teremthetnek a tünetekkel, és lehetőséget adnak bizonyos külső körülmények módosítására:

  • Mit eszik és iszik a gyermek? Az anyatejjel egészben vagy részben táplált gyermek édesanyja mivel táplálkozik?

A gyermek étkezésének áttekintése a bőrpanaszok kapcsán rendkívül fontos. A csecsemők anyatejes táplálásánál fontos az is, hogy mit eszik az édesanya. Ne legyen pl. túlzottan fehérjedús a táplálkozása, de ne igyon 2 liter tejet sem, mert nem attól lesz több teje. A tápszeres táplálás kulcskérdése lehet a megfelelő tápszerösszetétel. Ennek felülvizsgálata a gyermekorvos hatásköre.

A glutén- és  a tejfehérje-intolerancia első jelei gyakran már ekkor jelentkezhetnek bőrtünetek révén vagy a súlygyarapodáse megtorpanásával.

  • Zajlott-e betegség (meghűlés, hasmenés, fogzás), történt-e gyógyszeralkalmazás (lázcsillapítás, vakcináció) a bőrtünet megjelenésével összefüggésben?

A csecsemőkori klasszikus első megbetegedések megmutatkozhatnak az atópiás hajlamú gyermekek bőrén is. Sokszor a bőr jelzései időben megelőzhetnek egy komolyabb lázzal, gyulladással járó állapotot.

  • Milyen háztartási kemikáliák vannak alkalmazásban – fürdetőszer, popsikenőcs, törlőkendő, mosószer, öblítőszer, légfrissítő –, ezek között vannak-e új alkalmazásúak a háztartásban?

Az illatmentes folyékony mosószerre való átállás és a szükségtelenül illatosított kemikáliák mellőzése is javíthatja a gyermek bőrének állapotát.

  • Van-e új életkörülmény: új lakás vagy porszívó, légkondicionáló, párásítókészülék, házi kedvenc?

A hideg párásítóberendezések sokszor szükségtelenül kerülnek be a babaszobákba, és ott ezért a lakásban fellelhető penészgombák elszaporodhatnak.

Iskoláskor, fiatal felnőtt kor

A gyermekek fejlődésével az atópiás dermatitis tünetei is módosulnak. Kisiskoláskorban a stressztényező komoly karmestere lehet a bőr állapotának. A kamaszkor hormonális átrendeződései rendszerint változást hoznak a tünetekben, sok fiatal maga mögött tudja hagyni ekkor a betegséget, sokaknál viszont súlyosbodik a helyzet. Árnyalja a képet a kamaszkorral természetesen együtt járó bőrjelenségek párhuzamos megjelenése is.

 

Az atópiás dermatitis hátterében álló allergiás tényezők kivizsgálása céljából érdemes ebben a korban szakorvoshoz fordulni. Sok értékes információ kapható az epikután bőrteszt segítségével, és a megfelelő antitestek vérből való kimutatásával. Az így megismert, betegre jellemző egyes allergének elkerülhetők, életmódváltással kiküszöbölhetők, míg mások jellegüknél fogva elkerülhetetlenek.

Felnőttkor, időskor

A kor előrehaladtával a társbetegségek kezelése kapcsán alkalmazott bizonyos gyógyszerek mellékhatásai bőrelváltozások formájában is jelentkezhetnek, és a meglévő atópiás dermatitis folyamatát befolyásolhatják.

  • Leggyakrabban a trombocitaaggregáció-gátlóként tartósan alkalmazott acetilszalicilsav- (ASA) készítmények esetében tapasztalható a meglévő bőrpanaszok súlyosbodása,

  • de a köszvény kezelésére adott szerek

  • és a vérnyomáscsökkentő fixkombinációkban használt hidroklorotiazid (HCT) komponens is okozhat bőrpanaszt.

Az időskor önmagában is megsokszorozza a bőr érzékenységét, a száraz, vízhiányos állapot állandósul. A klasszikus szappanok olajfürdőkre cserélése, a kéz- és lábápolásnál a karbamidos összetételek előnyben részesítése hatékony lehet. Időskorban az ödémás, pangó keringésű végtagok védelme, a bőrön jelentkező elváltozások korai észlelése rendkívül fontos.

Kezelési lehetőségek

  • Bőrtisztítás

A reklámokból ismert habokban pancsolás sajnos a test szervezet bőrének testsaját, nagyon értékes zsírrétegét kockáztatja. Tapasztalataink szerint kevés az a kisded, aki az átlagos kereskedelmi minőséget képviselő fürdetők zsíroldó és illatanyag-tartalmát tolerálni tudja. Az előbb említett szerek elhagyása, valamint a fürdés időtartamának lehető legrövidebb időre való csökkentése visszaállíthatja a bőr érzékeny élettani egyensúlyát. A gyermekorvos által rendelt fürdetőkenőcs néven közismert Unguentum hydrophilicum nonionicum sok gyermek számára megoldást jelent.

 

  • Bőrápolás

Az atópiás bőr optimális zsírrétegének biztosítása, különös tekintettel a verejtékmirigyekben is gazdag testhajlatokra, nem könnyű feladat. Szinte minden patikának van egyedi összetételű gyógyszertári testápolója, amely viszketésmentességet biztosító zsírfázist juttat a bőrre fürdés után, de nem zárja le azt túlzottan, nem okoz órák múlva sem viszketést.

A gyógyszertárban elkészített szereken túl számos magas minőséget képviselő termék is fellelhető a patikák polcain. Ezek a szerek gyakran kapnak orvosi, szakorvosi ajánlást is.

 

  • Gyógyszeres kezelés

Az atópiás dermatitis tünetei sok esetben a leggondosabb életvezetés mellett is nehezen uralhatók. Néha elég egy meghűlés, egy védőoltás által előidézett immunológiai körülmény, fogzás vagy csupán az évszakváltás, és máris lépést vált a betegség. Ezeken a pontokon előbb-utóbb a szülő szteroidkészítmény receptjével tér be a patikába.

 

Mindig törekedni kell a lehető legkisebb, még hatásos szteroiddózis alkalmazására, az éppen elégséges legrövidebb terápiás időtartamban.

 

A szteroidszerek az esetek többségében gyors és látványos állapotmódosulást idéznek elő. A páciens/gondviselő gyakran van abban a téves tudatban, hogy a fegyelmezett szteroidterápia végérvényes gyógyuláshoz vezet, vagy a tartós szteroidterápia jelentheti a hosszú távú megoldást. Mindkét álláspont súlyos következményekkel járhat. A szteroidszerek elhagyását követően a tünetek rendszerint előbb-utóbb fellángolnak, az időközben kialakult lokális mellékhatások pedig tovább árnyalják a tünettant. Lokális szteroid huzamos alkalmazása mellett a bőr másodlagos víztartalomvesztése fokozza a viszketést, az érintett felület a szerkezetében átalakul, egyes rétegei elvékonyodnak, striák jelenhetnek meg (már a babákon is!), és elkerülhetetlen a sarjadzó gombák burjánzása, melyek látványos foltokat képeznek az érintett bőrfelületen a nyári időszakokban. Általában ekkor szembesülnek a szülők azzal, hogy az atópiás dermatitis egy intenzitásában változó, de krónikus folyamat.

 

Az atópiás dermatitis jelen ismereteink szerint nem gyógyítható kórfolyamat, ám tünetei kezeléssel jelentősen módosíthatók. Nincs csodaszer, mely biztos hatást idéz elő, ellenben folyamatos a csodavárás, hogy egy napon piacra kerül egy mindennél hatékonyabb terápiás eszköz. Az atópiás beteg ellátása szempontjából sajátos a gyógyszerész szerepe, hiszen a vény nélkül hozzáférhető szerek széles skálájából tud megfelelő terápiát javasolni, az életmódi tanácsok mellett. Ma már a betegek többsége tudja azt, hogy számíthat a gyógyszerészek tudására az atópiás dermatitis kezelésekor is.

 

 

Dr. Kovács Erzsébet

gyógyszerhatástan-szakgyógyszerész,

Kenézy Gyógyszertár, Debrecen

drkovacs@kenezypatika.com