Diagnosztikai eljárások – Mammográfia

0
795

Ebben a cikkben a röntgenvizsgálat egy speciális fajtáját, a mammográfiát mutatjuk be.

Diagnosztikai vizsgálatok – Az ultrahang (UH)

Mi a mammográfia?

Az emlő speciálisan érzékenyített filmre történő röntgenfelvétele. Alacsony energiájú röntgensugárzással történik a képalkotás, így gyakorlatilag nem okoz sugárkárosodást. A még ki nem tapintható (néhány mm átmérőjű) kóros elváltozások kimutatására is alkalmas.

 

Hogyan történik a vizsgálat?

  • Vizsgálat előtti teendők: fémtárgyak eltávolítása a nyakból, mellkasról. A páciensnek a vizsgálat előtt a bőréről a kozmetikumokat, krémeket le kell törölnie.
  • A vizsgálatok álló helyzetben (ritkán ülve) történnek, szakképzett asszisztensek segítségével mindkét emlőt speciális műanyag lemez segítségével összenyomják, és kétirányú röntgenfelvételeket készítenek. A vizsgálat kb. 15 percig tart, kellemetlen érzés, esetleg fájdalom is jelentkezhet. A leletet két orvos egymástól függetlenül értékeli ki.

Diagnosztikai eljárások – Széklettenyésztés

Mikor és kinek javasolt a mammográfia?

  • Ha az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok állnak fenn.
  • Panaszmentes nőknek 40 éves kor felett ajánlott, 45–65 év között szervezett szűrővizsgálat keretében 2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően évente is lehetséges.)
  • Terhesség alatt nem végezhető mammográfiás szűrés.

A vizsgálatot érdemes a menstruációt követő 2. hétre időzíteni, mert akkor a legkevésbé érzékenyek az emlők.

A mammográfiai szűrés jelentősége

Magyarországon jelentős egészségügyi probléma az emlőrák, a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatnak számít. A szűrésnek igen nagy jelentősége van, mert fájdalmatlanul alakul ki a rosszindulatú elváltozás, de korai stádiumban a legjobban kezelhető rákfajtához tartozik. Az emlőrák kezelése akkor biztosítja a legjobb kilátást, ha az elváltozást még az előtt sikerült kimutatni és kezelni, hogy elérte volna a tapintható nagyságot!

Dr.Papp Anett
szakgyógyszerész