Cukorbetegség ellen életmódváltozás

0
624

Magyarországon a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) több mint 700 ezer embert érint, ebből 94% 2-es típusú cukorbeteg. A betegszám az elmúlt 15 év alatt több mint 701 %-kal nőtt, pedig a 2-es típusú diabétesz az esetek kétharmadában életmódváltással elkerülhető lenne.

A cukorbetegség súlyos népbetegségnek számít ma Magyarországon. Hazánkban mintegy 727 ezer ember él kettes típusú diabétesszel, számuk 2001 és 2014 között 475 ezerről 772 ezer főre nőtt. Ma hazánkban minden ötödik 60 év feletti állampolgár diabéteszes.

 

  • Az 1-es típusú cukorbetegségben (régebben ifjúkori cukorbetegségnek nevezték) a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Az 1-es típusú cukorbetegségben minden nap szükséges a hiányzó inzulin pótlása naponta több alkalommal.
  • A 2-es típusú cukorbetegségben (régebben időskori cukorbetegségnek nevezték) a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de nem képes a termelt inzulint jól felhasználni. Gyakori, hogy a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Idővel a szervezetben az inzulintermelés csökken, így inzulinhiány lép fel.
  • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetnek tablettákat a cukorbetegségre, kaphatnak inzulint, vagy mindkettőt. A kezelés alapja a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás.

 

Forrás: a www.diabet.hu a Magyar Diabetesz Társaság honlapja

 

„A 2-es típusú diabétesz kialakulásának elsődleges oka a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozási szokások” – hívta fel rá a figyelmet az MSD orvosigazgatója Dr. Csutora Péter. Kutatások szerint életmódváltással az esetek akár 70 %-ban megelőzhető lenne a 2-es típusú diabétesz, amelynek kialakulása ráadásul egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. Napjainkban már hazánkban sem számít ritkaságnak az új, korábban nem észlelt diabétesz-típus, a gyermek- és ifjúkori 2-es típusú cukorbetegség észlelése . „A megelőzésben kulcsszerepet játszik az edukáció, hiszen a megfelelő információ birtokában a veszélyeztetett betegek képesek lehetnek arra, hogy változtassanak életmódjukon, és a korábbinál tudatosabban étkezzenek, mozogjanak, valamint rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra” – mondta el a szakember.

 

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség minden évben megrendezi a Diabétesz Világnapot, amelynek fő témája idén a cukorbeteg nők helyzete. A szervezet adatai szerint világszerte közel 200 millió nő él diabétesszel, Magyarországon pedig az érintettek több mint 50%-a, összesen 418 ezer nő cukorbeteg.  Fontos, hogy a nők, akik jelentős hatással vannak a család életmódjára  megismerjék, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy kontrollálni tudják vércukorszintjüket, és tudatában legyenek, hogyan segíthetnek a család többi tagjának is.

 

Az idén 25 éves Magyarországon is jelen lévő MSD Pharma Hungary kiemelten fontosnak tartja, hogy az új terápiák mellett, minél több eszközzel segítse az emberek egészségének megőrzését. Ezért is hozta létre a diabeteszinfo.hu weboldalt, ahol többek között hasznos információt olvashatnak az érdeklődők a cukorbetegség tüneteiről, kezelési lehetőségekről és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat is találnak.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

 

Cafe PR