A pihentető alvás kellékei

0
730

A jó alvás mindenki számára fontos, ám sokan nem tudják magukat kipihenni. Az alvászavarok kialakulásában gyakran szerepük van külső tényezőknek is, ezért fontos a lehető legoptimálisabb körülményeket biztosítani az éjszakai regenerálódáshoz.

Ágy

Elsődleges szerepe van a megfelelő ágynak. A fekhely ne legyen túl kicsi, hossza legalább 15 cm-rel haladja meg a testmagasságot, szélessége pedig az egyes ágy esetén minimum 1, kettős ágy esetén 1,8 méter legyen.

Matrac

A közhiedelemmel ellentétben a teljesen kemény matrac nem egészséges, mint ahogy a túl puha sem tesz jót a gerincoszlopnak. Az ideális ágybetét a testsúlynak megfelelően a vállnál, a csípőnél, illetve a fenéknél rugalmasan enged a nyomásnak.

Takaró

A pihentető alváshoz a megfelelő matracon kívül elengedhetetlen a takaró és a párna jó megválasztása. A takaróval szembeni legfontosabb követelmény, hogy tartsa a meleget, valamint felvegye és elvezesse a párát, ugyanakkor ne legyen túl nehéz. A legkedveltebb töltőanyag a toll, illetve a pehely. A pehely könnyebb a tollnál, és jobban tartja a meleget, ám ezzel együtt drágább is. A legnagyobb, legjobb minőségű és persze a legdrágább pelyhek az északi tengereknél élő dunnalúdtól származnak, magas áruk – minőségükön kívül – annak is köszönhető, hogy ez a madárfaj igen ritka.

Allergia esetén

Azoknak, akik allergiásak a tollra, a nemesprém vagy a birkagyapjú jelenthet alternatívát, de töltőanyagként szóba jöhet még a láma- és a teveszőr, amelyek a nyári takarókhoz kitűnőek, míg a kasmírszőr télen lehet hasznos.

Párna

A legtöbb ember számára elengedhetetlen a takaró mellé a párna. A rosszul megválasztott fejpárna igen sok reggeli nyak- és vállfájás oka lehet. A párna funkciója ugyanis az, hogy kiegyenlítse a fej és a váll közötti magasságkülönbséget, és így a nyaki gerincoszlop egyenes vonalat alkothasson a gerincoszlop többi részével. Ezért a puha pehely nem alkalmas párnába, mert nem adja meg a szükséges tartást, helyette a kemény toll vagy a szivacs lehet a jó megoldás. A normál fejpárnákon kívül léteznek speciális egészségügyi párnák is, ezek általában támasztópárnák, így rendszerint keményebbek a mindennapokban megszokottaknál.

A hálószoba klímája

A jó alvásnak nem kedvez, ha a szoba levegője elhasznált. Ezért lefekvés előtt fontos a szellőztetés, és ha mód van rá, a fűtési szezon idején éjszakára állítsa alacsonyabb fokozatra a szoba fűtését.

A hálószoba ideális hőmérséklete 16 C-fok, ami napközben lehet, hogy kevés, a jó közérzethez, a megfeleleő takaróval azonban hozzájárulhat a pihentető alváshoz.

Nyáron, ha nincs nagy külső zaj vagy más, az alvást zavaró körülmény, nyugodtan hagyja nyitva az ablakot, legalább résnyire.

Az ágyat lehetőleg ne a külső fal mellé helyezze, és kerülje a huzatos helyeket is. És persze aludjon sötétben, az égve felejtett mennyezeti vagy olvasólámpa, esetleg a televízió mindenképpen ellene dolgozik a nyugodt alvásnak.

Galenus