A balesetek nagy része otthon és az ünnepek alatt történik

2017-12-21 10:58:00    

Megkezdődött a visszaszámlálás, néhány nap és az év legmeghittebb napjait ünnepli az ország. Ebben az időszakban azonban mindenki rohan, hogy mindent sikerüljön időben beszerezni és elvégezni. Kevesen tudják, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér bennünket, felfokozott időszak a Karácsony, a traumatológus azonban emlékeztet rá, egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj.


Az otthonunk az igazi béke szigete lehet, ahol jó megpihenni a stresszes hétköznapok után, viszont ezernyi veszélyforrást is rejt, ha nem vagyunk elég óvatosak. Bár a legtöbb baleset a gyerekeket és az időseket érinti, a felnőttek is könnyen bajba kerülhetnek, ha nem elég körültekintőek, különösen az ünnepek előtt, amikor legtöbben a tökéletességre törekednek. Egy kés, egy porszívócső, vagy akár egy padló is okozhat maradandó sérüléseket. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa néhány tippel szeretné segíti az ünnepi készülődést.

Óvtosan a késsel, ollóval!

Késsel, ollóval dolgozva helyesen tartva, csak arra koncentrálva dolgozzunk és mindig legyenek élesek az eszközök. Egy apró figyelmetlenség és megcsúszhat a vágószerszám, amely akár idegsérülést is okozhat. Ugyanez igaz, amikor a fenyőfát igyekszünk a talpba faragni. Sok idegeskedéstől megkímélheti a családját, ha a halat, húst felszeletelve vásárolja meg, a talpat pedig magával viszi és az árussal faragtatja bele a fenyőt néhány száz forint többletköltségért cserébe.

Így csillapítsuk a vérzést!

Ha megvágja, megszúrja magát, lehorzsolta a bőrt, tisztítsa ki a sebet, de soha ne tartsa a vérző sebet folyó víz alá, mert ez lassítja a véralvadást. Ha szennyeződés került a sebbe, vízzel, vagy sebtisztítóval távolítsa azt el. Fertőtlenítés után steril gézlappal fedje le. Ha mély a seb, vagy a vérzés nem áll el, azonnal forduljon orvoshoz!

Az égési sérülést hűteni kell!

Égési sérülés esetén hűtse maximum 10-15 percig langyos vízzel, nagyobb felület esetén 1-2 percig az érintett bőrterületet. Ne alkalmazzon semmilyen házipraktikát, ne kenje be semmivel, fújja be gyógyszertárban kapható spray-vel, amelyet égési sérülésre ajánlanak. Ezután fedje le égési sérülésekre ajánlott speciális kötszerrel, amely fertőtlenít és nagy a hő-elvonó képessége is.

Egy elesésből is nagy baj lehet!

Takarítás, ablakpucolás, pakolás során tegyen el mindent az útból, kellő körültekintéssel másszon a magasba, porszívózás közben figyeljen mindig a zsinórra, vagy a gégecsőre. Az otthoni balesetek sorában az esések a leggyakoribbak és akár ezek lehetnek a legsúlyosabbak is. Zúzódás, horzsolás, rándulás, ficam, de akár csonttörés is előfordulhat.

 

Az ünnep a nyugalomról és a családi együttlétről szól. Legyen azonban ilyenkor is óvatos és körültekintő, hogy az év utolsó napjai ne az orvosnál, hanem a szerettei körében teljenek!Kiss Zsuzsanna

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!