Gyógyszerallergia – Ezeket érdemes tudnunk róla!

2018-01-09 08:00:00    

Előfordulhat, hogy érzékeny egyéneknél allergiás tüneteket, túlérzékenységi reakciót vált ki valamelyik gyógyszer.

Gyors immunválasz

A gyógyszerallergia során immunrendszerünk lép működésbe, és a szervezet különböző sejtjeit mozgósítva gyógyszerspecifikus antitestek, egyéb kémiai anyagok révén okozza a jellegzetes tüneteket. Az immunválasz általában két lépcsőben alakul ki: a gyógyszerrel való első találkozáskor történik az érzékenyítés (szenzitizáció), majd a második alkalommal jelennek meg a tünetek, amelyek csak a gyógyszerszedés abbahagyásával szüntethetők meg. A gyógyszer ismételt alkalmazásakor pedig egyre súlyosabb formában jelentkeznek, akkor is, ha a legkisebb mennyiséggel találkozik a szerre allergiás beteg. A gyógyszerek helyi alkalmazása is kiválthatja az allergiás reakciót.

Enyhe és súlyos tüneteket is okozhat

  • A gyógyszerallergia leggyakrabban bőrtüneteket okoz, de több szervre kiterjedő is lehet. Az enyhétől a nagyon súlyosig igen változatosak a tünetek, amelyek kialakulhatnak azonnal, vagy csak néhány hét múlva jelentkeznek.
  • A gyógyszer bevétele után akár perceken belül kialakuló, leggyakoribb tünet a csalánkiütés vagy a bőr mélyebb rétegeinek duzzanata, főleg az arcon, a nyelven, a szem környékén, a végtagokon, ami nyelési, légzési nehézséggel járhat.
  • Az azonnali reakciók közül életveszélyes állapotot jelent, ha a bőrtünetek mellett vérnyomásesés és/vagy zihálás, nehézlégzés is fellép.
  • A késői reakciók esetében is előfordulhatnak enyhe bőrkiütések és nagyon súlyos, fájdalmas bőrtünetek is, amelyeket esetenként láz, torokfájás, elesettségérzés kísér.

 

Szinte bármelyik gyógyszer kiválthatja

A gyógyszerallergia előfordulása ritka, de néhány gyógyszer esetében nagyobb az esélye. Jól ismert, hogy a penicillinek alkalmazásakor súlyos allergiás reakció is előfordulhat, de más antibiotikumok is okozhatnak ilyeneket. A mindennapokban gyakran használt, recept nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapítók ugyancsak kiválthatnak túlérzékenységi tüneteket.

Azonnal jelezni kell!

Ha gyógyszerallergia gyanúja merül fel, a gyógyszer szedésének abbahagyása javasolt. Ha a tünetek enyhék, az orvos vagy a gyógyszerész javasol mérséklésükre alkalmas gyógyszert. Súlyos allergiás reakció azonnali beavatkozást, sürgősségi ellátást tesz szükségessé. Kórházi ellátást igényel, ezért azonnal mentőt kell hívni!


Gyógyszerallergia esetén az orvos vagy a gyógyszerész várhatóan kérdéseket tesz fel, hogy összegyűjtse azokat az információkat, amelyek segítenek annak megállapításában, hogy a tünetek valamely gyógyszer szedésével állnak-e kapcsolatban. Fontos, hogy mikor léptek fel a tünetek, milyen betegségekre, mióta és milyen gyógyszereket szed a beteg (adag és gyakoriság is), történt-e változás/változtatás a gyógyszerszedésben. De kérdezhetnek a nemrég fogyasztott ételekről is, hisz azok is okozhatják a tüneteket. Javasolható, hogy a beteg is jegyezze fel ezeket az információkat és a tünetek leírását. Ezekről számoljon be az orvosnak és a gyógyszerésznek, elkerülve az allergiát okozó gyógyszer ismételt alkalmazását.

 

Prof. Dr. Szökő Éva, az MTA dokotora
egyetemi tanár, igazgatóhelyettes, tanulmányi felelős (Gyógyszerhatástan és toxikológia)

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!