Az acetilszalicilsav régi, jól bevált fájdalomcsillapító

2018-02-07 10:28:00    

Napjainkban, amikor gyors ütemben jelennek meg az új hatásmechanizmusú és innovatív technológiájú gyógyszerek a patikák polcain, talán meglepő, de vannak olyan „örökzöld” hatóanyagok is, amelyekkel már dédnagyanyáink korában is gyógyítottak, és amelyek ma is a leggyakrabban használt patikaszerek közé tartoznak.

Ilyen a XIX. század végén a német kémikusok egyik bravúrjaként megszintetizált acetilszalicilsav, amelynek az alapvegyületét már 3500 éve is alkalmazták fűzfakéreg formájában. Azóta a megszintetizált hatóanyag hatalmas karriert futott be, és kalandos útját világpiacot meghódító szabadalmak és modern kori klinikai vizsgálatok övezik.

A fájdalom és a gyulladások ellen

Az acetilszalicilsav „univerzális” fájdalomcsillapító hatóanyag, amely az ízületi fájdalmak (pl. hátfájás) csillapítására éppúgy alkalmazható, mint a fejfájás, fogfájás vagy menstruációs fájdalom enyhítésére, vagy a meghűléssel együtt járó fájdalmak (pl. torokfájás, fejfájás) mérséklésére.

Emellett az acetilszalicilsav gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és lázcsillapítóként is hatásos.

Ez a régóta ismert hatóanyag tehát méltán érdemel helyet a házi patika szerei között is.

Erre azonban figyelni kell, ha acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszert használunk

Az acetilszalicilsav alkalmazását illetően azonban tekintettel kell lenni néhány körülményre!

  • Mint az a betegtájékoztatókból kiderül, a napi adagja általában 1-3 alkalommal bevett 500-1000 mg-ot takar, a napi 4000 mg-ot azonban nem szabad túllépni.
  • Az acetilszalicilsavas patikaszerek csak 12 év felettieknél alkalmazhatók, és a terhesség alatt, különösen a harmadik trimeszterben kerülendő az adagolásuk.
  • Bár az acetilszalicilsavas gyógyszerek vény nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban, használatuk előtt egyeztetni kell a gyógyszerésszel vagy a kezelőorvossal.
  • Bizonyos alapbetegségek (pl. gyomor- vagy nyombélfekély, asztma) megléte, illetve egyes gyógyszerek (pl. véralvadásgátlók) szedése esetén ugyanis ellenjavallt vagy megfontolást, óvatosságot igényel az alkalmazása.


Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!