Tavasz, mozgás, sport és (sport)sérülések

0
518

A tavasz mindenkit a természetbe csábít. Sokan sportolnak, kertészkednek vagy kirándulnak, ami a húzódások, zúzódások és ficamok rizikójával is jár. Ez azonban senkit se riasszon el a szabadtéri tevékenységektől! Sokkal inkább azzal kell tisztában lenni, hogyan láthatók el a bokát, térdet vagy csuklót érő bajok!

A leggyakoribb zárt sérülések: a húzódás, a zúzódás és a ficam

  • Húzódás: az izmok a túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, görcsbe rándulnak. A húzódás egy elhibázott mozdulat hatására hirtelen lép fel, az izomláznál jelentősebb fájdalommal jár, emellett izommerevség és gyulladás is tapasztalható.
  • Zúzódás: a csapat- és küzdősportokban gyakori sérülés általában valamilyen külső erőbehatásra (pl. ütés, rúgás) keletkezik, és az izomrostkötegek szerkezetének roncsolódásával jár. Szemmel látható vöröses és lilás foltok jönnek létre, és erős fájdalmat érez a sérült.
  • Ficam: a túlzott erőbehatás következtében az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot, ami miatt az ízületi szalagok is megsérülnek. A ficam ízületi merevséggel, intenzív fájdalommal jár. A sérült tájék dagadt, véraláfutásos, és sok esetben szemmel látható az érintett terület deformálódása. Első teendő az elmozdult ízvégek helyretétele és a sérült szalagok helyreállítása, ha kell, műtéti úton.

Reagáljunk azonnal a sérülésekre!

Ha már egyszer megtörtént a sérülés, fontos az azonnali szakszerű ellátás. Abban az esetben is, ha rövid időn belül egyébként is orvoshoz fordul a sérült a panasszal.
A sportsérülések későbbi következményeinek a minimalizálása érdekében a német betűszóból eredő PECH-szabály alapján javasolt eljárni.

– P (mint Pause = szünet), azaz szünetet tartani, és a további fizikai megterhelést, tréninget abbahagyni
– E (mint Eis = jég), azaz hűteni/jegelni az érintett területet
– C (mint Compression = szorítás), azaz elasztikus kötéssel ellátni a sérült testrészt és
– H (mint Hochlagern = felpolcolás), azaz emelt pozícióban, felpolcolva, nem pedig lógatva tartani a sérült testrészt.

A sérült terület hűtése, azon túl, hogy jóleső érzést jelent, a fájdalmat is minimalizálja. A helyileg alkalmazott hideg ugyanis szűkíti az ereket, csökkenti az érintett terület véráramlásának a mértékét, és ezzel egyidejűleg megakadályozza azt, hogy a sérülés helyén szabaddá vált fájdalomkeltő molekulák távolabbi helyekre eljuthassanak a vérárammal. Ideális esetben hideg géltasak alkalmazása a célravezető, lehetőleg száraz kendőbe tekerve, majd a fájó testrészre helyezve. Ha erre nincs lehetőség, akkor akár egy csomag – száraz kendőbe csavart – fagyasztott zöldség is jó szolgálatot tehet.

A hűtő kezelést hasznos a sérülést követően körülbelül két napon át folytatni. Közben kerülni kell azokat a behatásokat, amelyek a vérátáramlást az érintett területen fokozhatják; így például a hőhatást, a masszázst, a mozgatást, illetve az alkoholfogyasztást.
A házi patika is sokat segíthet a panaszok enyhítésében!

 

Mivel a sportsérüléseknél egy jól körülhatárolható terület kezelésére van szükség, elsősorban a helyileg (külsőlegesen) alkalmazott készítmények választandók.

  • A zúzódások kezelésére gyógynövényi kivonatokat tartalmazó készítmények alkalmazhatók. Az árnika, a fekete nadálytő, a varázsmogyoró, illetve a vadgesztenye termékei javasolhatók.
  • Az ízületi- és izomduzzanatok enyhítésére heparintartalmú gélek, krémek ajánlhatók.
  • A sérülések gyógyulását igazoltan segítik a sportgyógyászatban leggyakrabban javasolt nemszteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagú (pl. diklofenák, ibuprofén, naproxen, piroxikám) készítmények. Ezek, amellett, hogy a fájdalmat csillapítják, a gyulladást is mérséklik.

Bár a PECH-szabály követése, illetve az említett készítmények alkalmazása hatásos és biztonságos kezelést kínál a sportsérülések esetén, lényeges tudni azt, hogy ha 3-5 napon belül nem javulnak a sérüléses panaszok, orvoshoz kell fordulni.

 

A cikk megjelent a Patika Magazin márciusi számában! – Kérje gyógyszerészétől!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész