A stressz okozta tünetek hosszú ideig észrevétlenek

0
932

Mai stresszel teli, felgyorsult életünkben a cégek közép- és felsővezetői fokozott pszichés terhelésnek vannak kitéve. A mozgásszegény életmód, az ülő-foglalkozás, a pszichés stressz mind olyan tényezők, melyek bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik. Ugyanakkor a menedzserek betegállományban töltött ideje a cégek számára igen komoly bevételkiesést jelent. Az egészségügyi szűrővizsgálaton, közkeletű nevén menedzserszűrésen való rendszeres részvétel épp ezért fontos – hívja fel a figyelmet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyász-kardiológus szakorvosa.

A betegségek természetesen nemcsak a menedzsereket érintik, a stressz, a komoly fizikai, a szellemi terhelés a más munkakörben dolgozók egészségét is fenyegeti, sőt, sajnos nem kerüli el az otthon dolgozó, akár családanya, háziasszony szerepet betöltő hölgyek életét sem.

A menedzserbetegség tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, és általában akkor keresi fel a beteg az orvost, mikor már nagy a baj. Ha a tünetek tartós fennállását követően nem fordulunk szakemberhez, és nem szüntetjük meg a kiváltó okokat, ezek előbb-utóbb akár komolyabb szervi megbetegedésekhez vezethetnek.

Figyelemfelkeltő tünetek

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, mindenképp érdemes elmenni a szűrésre, de a rendszeres ellenőrzés akkor is javasolt, ha épp nem érezzük, hogy baj van.

  • Koncentrációs nehézségek,
  • alvászavar,
  • ingerültség, feszültség,
  • szorongás, pánikérzés,
  • gyomor- és emésztési panaszok,
  • magasabb vérnyomásértékek,
  • fej- és hátfájás, izomfájdalmak,
  • szédülés,
  • fokozott izzadás,
  • esetleg hajhullás.

Legjobb orvosság: a megelőzés

„A megelőzést, a kóros folyamatok idejében való felismerését,  akár tüneteket még nem is adó stádiumban tartjuk legfontosabb feladatunknak. Hisszük, hogy az idejében felfedezett egészséget károsító folyamatok befolyásolásával meg tudjuk előzni a betegségek, illetve a rettegett szövődmények kialakulását, vagy legalább időben eltolni, enyhíteni azokat. Természetesen  a már fennálló  betegségek aktuális állapotát, az alkalmazott kezelés hatékonyságát is vizsgáljuk. Emellett sokan fordulnak hozzánk hosszabb kihagyás után tervezett sporttevékenység indítása előtt, a terhelhetőségük felmérése céljából. Tervezett terhesség előtt is járnak hozzánk egészségtudatos hölgyek, akik szeretnék biztosan  tudni, hogy szervezetük a lehető legjobb állapotban van ahhoz, hogy életet adhasson egy kis gyermeknek” – mondja Dr. Pácz Alexandra.

A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel elősegítve a különböző megbetegedések kialakulását.

A doktornő felhívja a figyelmet, hogy az egészség megőrzése kulcsfontosságú, hiszen ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat az ember el tudja látni, elsődleges a kondíció megőrzése. „A menedzserszűrés rendszeres, évenkénti igénybe vételét javasoljuk szinte mindenkinek, annak érdekében, hogy a páciens állapotában beálló változást idejében észlelni tudjuk. Rögzítjük a reményeink szerinti javulást, illetve idejében észleljük az esetleges hanyatlást is. Azonos protokoll szerinti vizsgálataink évről- évre összevethetők, nyomon követhetők” – teszi hozzá.

Magyarországon is felismerték a fontosságát

„Egy délelőtt alatt, néhány órán belül igyekszünk feltárni a jelen lévő rizikófaktorokat. A vizsgálatok egyenkénti megszervezése egyéni úton heteket venne igénybe, de így néhány óra alatt már képet kaphat a páciens egészségi állapotáról. Minden csomag kötelezően tartalmazza a kardiovaszkuláris betegségek rizikó felmérését, vér és vizeletvizsgálatot, hiszen a daganatos betegségek mellett hazánkban a vezető halálok a szív- érrendszeri betegségek csoportja” – mondja a doktornő.

A menedzserszűrést követően, tíz munkanapon belül,  részletes leírást adnak az elvégzett vizsgálatokról, a feltárt eltérésekről, valamint életmódbeli tanácsokkal látják el pácienseinket. Természetesen sürgősségi, vagy komolyabb beavatkozások igénylő eltérés esetén azonnali leletet, tanácsot, irányítást kap a páciens.

Számos munkaadó felismerte már Magyarországon is a menedzserszűrés fontosságát, hiszen a cégeknek is érdeke, hogy az alkalmazottak ne váljanak egészségügyi okokból hosszabb-rövidebb időre munkaképtelenné. A rendszeres szűréssel garantáltan kevesebb lesz a betegállományban töltött napok száma, illetve ezzel együtt a táppénzre fordított kiadások mértéke is csökken – az éves szűrésekkel mind a munkáltató, mind a munkavállaló jól jár.

 

Budai Magánorvosi Centrum/Purecom