Szertelen szerelem

0
627

Természetesen nem mondható meg, milyen korban „illik” szerelembe esni. Egyesek úgy érzik, ráérnek a dologgal, másokban ezzel szemben elég korán megjelenik a partnerkapcsolat iránti vágy. Akkor járunk el helyesen, ha nem hasonlítjuk össze magunkat a többiekkel, nem próbálunk senkit sem utánozni, hanem a saját ritmusunk szerint éljük az életünket. Két ember kapcsolata sokféleképpen alakulhat, és a dolog bizony gyakran bonyolult.

Egy kezdődő szerelem könnyen zátonyra futhat, ha úgy tetszik, kihűlhet, amennyiben a felek igényei mások, életritmusuk különbözik, sőt – ami szintén előfordul – érzelmeik sem azonosak. Senkitől sem lehet megkövetelni, hogy belénk szeressen, és sajnos olyan csodarecept sem létezik, amely biztosítaná a sikert és az összhangot. Mindezek miatt természetesen nagyon fontos szerepe van a kölcsönös megbecsülésnek, őszinteségnek. És nem lehet eléggé hangsúlyozni a kommunikáció fontosságát sem, ha egy szép, igaz szerelmi élményre vágyunk.

A kapcsolat alakulásának szakaszai

Akárcsak a barátság, a szerelem is fokozatosan alakul ki. Mielőtt elkezdenénk járni valakivel, végig kell mennünk az ismerkedés első szakaszain. Először is meg kell győződnünk róla, hogy az illető észrevesz-e bennünket. Ennek eldöntéséhez gyakran elég, ha rámosolygunk, vagy üdvözöljük.

A következő igen fontos feladat, amire időt kell szánni, hogy megismerjük egymást alaposabban. Beszélgessünk minél többet arról, mi érdekel bennünket, tapasztaljuk ki a másik ízlését, aminek a legegyszerűbb módja természetesen közös programok szervezése. A partnerségnek ez a szakasza lehetővé teszi, hogy kiderüljön, vannak-e bennünk hasonló tulajdonságok, jó lenne-e továbblépni a kapcsolatban, vagy inkább maradjunk a barátságnál.

Ha járni szeretnénk az illető lánnyal/fiúval, ne habozzunk, hanem szedjük össze a bátorságunkat, és mondjuk el neki, hogy érdekel bennünket! Ennek természetesen több módja is lehet. A lényeg az, hogy jól érezzük magunkat a kiválasztott leányzóval vagy fiúval.

Hogyan mondjam el neked… hogy szeretlek?

Mindenekelőtt el kell döntenünk, bevalljuk-e a másiknak, vagy sem, hogy mit érzünk iránta. Mindkét döntésnek lehetnek előnyei és hátrányai, amelyeket nekünk magunknak kell figyelembe vennünk.

Ha jobbnak látjuk nem kimutatni az érzelmeinket, el kell fogadnunk a következményeket is – például lehet, hogy kimaradunk egy szép szerelmi kapcsolatból, sőt megtörténhet, hogy szívünk választottja mással kezd járni. Bizony megbánhatjuk, ha elleplezzük valódi érzéseinket! Sokan inkább arra várunk, hogy a másik mondja ki azt, amit ő is gondol. Ez azonban azt jelenti, hogy várakozó pozícióba kerülünk, sőt, végső soron másra bízzuk saját érzelmi életünk alakítását. A döntést viszont ebben az esetben is mi hoztuk meg – ami úgy szól, hogy nem mondok semmit… Ilyenkor az a kérdés, hogy jól érezzük-e magunkat így? Tényleg a jó megoldást választottuk, vagy mégsem?

Az az elhatározás, hogy kimutatjuk az érzéseinket, nehéz lehet, és mindenképpen rejt magában bizonyos veszélyt: nem tudjuk, miként reagál majd választottunk. Előfordulhat, hogy a válasz kedvezőtlen, és megbánjuk őszinteségünket! Viszont az is megtörténhet, hogy szerencsések vagyunk, és a nagy ő viszonozza érzéseinket. Csak mi dönthetjük el, vállaljuk-e ezt a kockázatot!
Miután megvolt a nagy elhatározás, a kérdés csak az, hogyan fejezzük ki érzéseinket. Mint a szerelemben szinte semmire, erre sem létezik előírás – csak javaslat. A „vallomás” történhet telefonon, levélben (postán vagy e-mailben), sőt, akár egy barát közbeiktatásával is. Az a lényeg, hogy magunkhoz illő módszert válasszunk. Ami a tartalmat illeti: az nagyon lényeges. Ekkor nyílik rá alkalom, hogy elmondjuk, miért akarunk járni az illetővel, mit szeretünk benne, mi közös bennünk és jövendő partnerünkben, valamint milyen jellegű kapcsolatra vágyunk vele.

Vészabó Noémi novelláskötetét ajánljuk figyelmükbe a Galenus Kiadótól!

Mi kell az egészséges szerelemhez?

Az egészséges szerelem több dologban különbözik egy… nem olyan jól sikerült kapcsolattól.
Melyek a legfontosabb szempontok?

  • Először is a kommunikáció. Ha ez rendben van a két partner között, akkor képesek világosan kifejezni érzelmeiket és elvárásaikat. Képesek jól figyelni a másikra, meghallgatni őt, tudják, hogyan mutassák ki nyitottságukat, őszinteségüket, ami segít elkerülni az esetleges konfliktusokat.
  • A második szempont az elkötelezettség. Szerelmesek között ennek természetesen kölcsönösnek kell lennie. Ugyanazt jelenti mindkettő számára a hűség és a szabadság? Egyetértés alakult ki közöttük ezekben a dolgokban?
  • Napjainkban (és kontinensünkön) talán említeni is fölösleges az egyenlőség fontosságát. Ahhoz, hogy egy szerelmi kapcsolat megfelelően alakuljon, fejlődjék, alapvető, hogy mindkét fél egyformán részese lehessen a döntéseknek, például a feladatok megosztása, az esti programok kiválasztása terén. Ugyanilyen lényeges, hogy a kapcsolat egyenértékű legyen: mindketten érezzék, hogy fontosak a másik számára, és ugyanannyit adnak, amennyit kapnak.

Na és persze fontos maga a szeretet, a szerelem és egy jó adag humor… Az első kettőről már szóltunk, de csak kevesen tudják, mennyire segíthet a humor a szerelemben – különösen, ha egyéb tapasztalatoknak még híján van valaki. Örömöt, bánatot, az érzelmek erősödését és gyengülését egyaránt ki lehet fejezni a kellemes tréfálkozás eszközeivel. Az általános vidám hangulat csak előreviheti a kapcsolatot. A humoros személyiségjegyeket azonban nem szabad összetéveszteni a bohémséggel, a komolytalansággal.

Galenus