Mire jó a méhpempő?

0
1113

A méhészeti termékek közül nagy figyelmet érdemel a méhpempő regeneráló, vitalizáló és nyugtató tulajdonságai miatt.

„Méhtejnek” is hívják ezt a fehéres színű, zselés anyagot, melyet a dolgozó méhek választanak ki garatmirigy-váladékukból a méhkirálynő és a lárvák táplálására.

  • A méhpempő mint a vitalitás fokozója többek közt csökkentheti a fáradtságot.
  • Bővelkedik proteinekben, aminosavakban, vitaminokban (beleértve az összes B-vitamint), nyomelemekben és antioxidánsokban.

Hatása

A tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen jótékony hatású az idős emberek számára tonizáló, ellenállóképesség-növelő és enyhén euforikus hatása miatt.
A méhpempő inkább „jin”, azaz nőies energiát hordoz. Hat az alakunkra/fizikumunkra – tonizáló hatása miatt –, de pozitívan hat a hangulatunkra is, továbbá ideális a rosszkedvvel járó fáradtság, a nehéz, stresszes időszakok leküzdésére.

 

Hogyan és mikor fogyasszuk?

A méhpempő adagolása kúraszerűen ajánlott: pl. 1-2 hónapon át 500 mg–1 g mennyiséget fogyasszunk belőle naponta. Állagát kicsit kásásnak, ízét savasnak érezhetjük, de semmiképp sem kellemetlennek. Válasszunk friss, nem fagyasztott méhpempőt, hogy megőrizze értékes tulajdonságait és energetizáló hatását. Érdemes a méhpempőt evés előtt néhány percig a nyelv alatt tartani, és a nyálkahártyán keresztül hagyni felolvadni (a hatóanyagok így könnyebben felszívódnak). Ideális reggel, felkelés után éhgyomorra fogyasztani, hogy a nap „első energetikai információja” érkezzen hozzánk!

Amire ügyelni kell: a frissen fogyasztott méhpempő sérülékeny, ezért hűtőszekrényben kell tárolni, és minél gyorsabban az egészet elfogyasztani. Ezért érdemes kisebb adagokat (pl. egy kúrára való mennyiséget) vásárolni belőle.

Forrás: Galenus