A szerelemnek múlnia kell? Miért? És meddig tarthat egyáltalán?

0
3692

Platón szerint minden léleknek párja van a csillagokban, és egyszer, ha helyesen éli az életét, visszatérhet a csillagjához a lélek. Vajon tényleg így van ez? Vészabó Noémi feszegeti a szerelem ingoványos, mégis szépséges, kavargó, leláncoló és az égbe röpítő érzését.

Minden ember boldog akar lenni, ám legtöbbször, amikor a boldogság kopogtat, nem nyitunk ajtót, mert félünk.

Félünk az érzelmek súlyától, félünk a szerelem erejétől, a kiszolgáltatottságtól. Hiszen ha megszeretünk valakit, akkor átadjuk teljes valónkat, megnyitjuk szívünket, testünket áldozzuk ölelése oltárán.

Viszont mi, nők és férfiak különbözők vagyunk: a férfi birtokolni akar, a zsákmányt megszerezni, ő a testet akarja.

Mi, nők azt szeretjük, ha a másiknak kellünk, ha kíván minket, ha felperzsel a tekintetével, és persze akar minket, mindenáron. Mindenáron! De mindezeket csak addig akarják nők és férfiak, amíg tart a szerelem.

De meddig tart a szerelem?

És mitől múlik el, ha egyszer már a miénk volt? Évezredek óta nincs erre válasz, és valószínű, míg emberek élnek, nem is lesz, hiszen akkor éppen a titok tűnne el. A titok, amelyet mi annyira óhajtunk, mert attól izgalmas a férfi és a nő.

Ahogyan rohannak velünk az évek, lassacskán megtanuljuk, hogy mit jelent szeretni valakit, de nem leláncolt lélekkel, hogy egyedül is lehet boldogan élni, mert az egyedüllét nem feltétlenül magányt jelent, hogy egy elfáradt szerelemben sokkal jobban fáj a társas magány, hogy megbocsátani csak a nagy lelkek tudnak, hogy semmi sem tart örökké, hogy csak azzal lehetünk boldogok, aki nem akar megváltoztatni minket, hogy ki kell tudni mondani a szót: szeretlek, mert lehet, hogy nem lesz rá többé alkalom, hogy az még nem szerelem, ha lefekszünk egymással… mert a szerelem különös virág, amely ritkán nyílik. Platón szerint minden léleknek párja van a csillagokban, és egyszer, ha helyesen éli az életét, visszatérhet a csillagjához a lélek.
Vajon ez mennyi léleknek sikerült ez idáig?

Vészabó Noémi

Vészabó Noémi: Szeretni egyszer bolondulásig című könyve megrendelhető a Galenus webáruházban: