Hurrá, jön a nyár! – Meg a szembajok és az allergia is!

0
493

Nyár, nyaralás, szünidő, napsütés, jókedv, vidámság. Mindenkinek legyen része ezekben! De mint mindennek, a nyárnak is vannak árnyoldalai. Ha ismerjük ezeket, könnyebben felkészülhetünk rájuk.

Cikkünk 1. részét

a herpeszről és a nyári alvászavarokról

ITT olvashatja el!

Szárazszem-szindróma

Napjainkban a „szemszárazság” (keratoconjunctivitis sicca) is a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik. Tünetei az enyhe diszkomfort érzés jeleitől, mint a viszketés és könnyezés, egészen a kínzó idegentestérzésig terjednek. Végül mindez a kiszáradás, valamint hámsérülések kialakulásához is vezethet. Mindemellett a sérült könnyfilm rizikófaktort jelent a bakteriális szemgyulladás szempontjából.

 

Főként nőket érintő betegség. Ez hormonális változásokra vezethető vissza. A képernyő melletti munka gyakran vezet szárazszem-szindrómához, minthogy a pislogás gyakorisága csökken, s ezáltal a szem könnyel való nedvesítése ritkább. Az irritáció kiváltó oka lehet továbbá túlfűtött, száraz levegőjű helyiség, klímaberendezés, az autó ventilátora vagy állandó kontaktlencse viselése. Bizonyos gyógyszerek (pl. benzodiazepin, béta-receptor-blokkolók, triciklikus antidepresszánsok, α-szimpatomimetikumok) hosszú távú alkalmazása is okozhatja a szárazszem-szindróma tüneteit.

A lipidek gátolják a könny párolgását, és segítik a könnyfilmnek az egész szemfelszínre való eloszlását.

A természetes könnyfilm többrétegű. Lipid-, vizes és mucinrétegből áll. Az ép zsírréteg (lipidréteg) a könny párolgásának megakadályozásával védi a könnyfilmet. A „szemszárazságot” sok esetben a lipidréteg sérülése idézi elő. A panaszokat a szemhéjszéli mirigyek működési zavara is okozhatja.

A természetes könny összetételét mintázó készítmények megszüntethetik vagy csillapíthatják a kellemetlen tüneteket. Ezeket a szemcseppeket hosszabb időintervallumon keresztül, rendszeresen, kétóránként kell alkalmazni.

A gyógyszertárakban olyan szemspray is kapható, amelyet a csukott szemhéjra kell fújni. A liposzómákat és foszfolipideket tartalmazó készítmény keveredik a szemhéjon lévő természetes lipidekkel, ily módon beépül a könnyfilmbe, és stabilizálja azt.

Szemfáradtság

Amennyiben valaki arra panaszkodik, hogy a szeme gyorsan elfárad, mindig meg kell vizsgálni, hogy vajon a munkahelyen megfelelő-e a megvilágítás. Szemüvegesek és kontaktlencsét viselők esetében tisztázandó, hogy mikor mérték be utoljára a szemét s korrigálták a lencséjét, illetve hogy lehetséges-e, hogy a szemüveg lencséje a nem megfelelő tisztítás következtében karcos.

Allergia

  • Egzotikus ételekre vagy növényekre is lehet allergiás

Ki ne próbálna ki szívesen újdonságokat a svédasztalról? A kagylóval és a tenger gyümölcseivel szembeni allergia viszonylag gyakori az ételallergiák között, de akár gyümölcsök is allergizálhatnak.

 

 

 

Az ínyencségek megkóstolása allergiás reakcióhoz vezethet:
– bőrtünetekhez,
– légúti panaszokhoz.

 

Legsúlyosabb esetben életveszélyes állapot, azonnali orvosi ellátást igénylő anafilaxiás sokk is felléphet a maga jellegzetes tüneteivel:
– nehézlégzéssel,
– fulladással,
– verejtékezéssel,
– nyaki, száji, garattáji duzzanattal,
– ödémával.

Gondolta volna, hogy a japánciprus Japánban a legfőbb allergénforrásnak számít? De ugyanez a helyzet a mediterrán régióban az olajfával. Ne csodálkozzon hát, ha hirtelen légúti allergiás panaszokat tapasztal külföldi nyaralása során!

  • Vény nélküli hatóanyagok

Allergiaellenes hatóanyagok belsőleg: cetirizin, dezloratadin, fexofenadin, levocetirizin, loratadin
Allergiaellenes hatóanyagok bőrön alkalmazva: difenhidramin, dimetindén

Dr. Budai Marianna PhD
Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek