A cukorbetegséget sose küldhetjük vakációra…

0
399

Már javában tombol a nyár, befejeződött az iskola és elkezdődött a nyaralószezon. Ez az időszak a strandolásról, a lángosról, fagyiról és a fogyókúrák felfüggesztéséről szól. Sajnos cukorbetegsége miatt hazánkban közel egymillió ember ilyenkor sem teheti meg azt, hogy a megérdemelt szabadsága alatt félretolja szigorú diétáját. Cikkünkben a cukorbetegek számára néhány olyan hasznos tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítéségével a diabéteszesek is teljes mértékben kiévezhetik élvezni nyaralásukat, és el tudják viselni a hőséget…

Rengeteg jó dolgot nyújt számunkra a nyár, de az önfeledt pillanatokban sem szabad elfeledkezni a szezonban rejlő veszélyekről, különösen akkor, ha valaki cukorbeteg.  A nap, a hő és a páratartalom kiszáradást és hőelvonást okozhat, ráadásul ilyenkor a betegek nem hűthetik le magukat egy finom fagyival vagy egy jéghideg üdítővel. Az alábbi tippek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cukorbetegek is önfeledten élvezhessék a szabadságukat.

Különösen figyelni kell a megfelelő hidratációra

A kevés folyadékbevitel nyáron kiszáradáshoz vezethet. A cukorbetegeknél pedig a megemelkedett vércukorszint következtében megnő a kiszáradás veszélye. Párás és forró körülmények között két-három liter víz napi fogyasztása kedvezően hat nemcsak a betegek közérzetére, de vércukorszintjére is. Kerülni kell a cukros üdítőket, a koffeines italokat, valamint az alkoholt. Citrusfélékkel, uborkával vagy mentával azonban ízesíteni lehet a vizet. Egy meleg nyári napon egy mentatea igazán hűsítő lehet.

Vércukorkontroll és aktivitás

Már a meleg is hatással lehet a vércukorszintre, ezen kívül nyaralás alatt az ember aktívabb és többet mozog, mint otthon. Az izommunka csökkenti az inzulinszükségletet, emiatt célszerű még gyakrabban megmérni a vércukorszintet.


Kánikulában érdemes zárt térben tartózkodni

11:00 és 15:00 óra között a káros UV sugárzás miatt célszerű nem a napon tartózkodni, főleg azon bőrallergiában szenvedő cukorbetegeknek, akiknél az erős napsugarak kisebb bőrfertőzéseket vagy allergiás kiütéseket okozhatnak. Naptej használatán kívül a hosszú ujjú fehér pamut póló viselése óvhatja meg a bőrt a káros sugaraktól.

Védekezzen vitaminokkal és antioxidánsokkal!

Az olyan nyári zöldségeknek és gyümölcsöknek, mint például a cukkini, uborka, paradicsom, piros gyümölcsök vagy a görögdinnye, magas az A- és C-vitamin tartalmuk, és gazdagok antioxidánsokban, ami segít a szabad gyökök káros hatásainak leküzdésében, hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához, és védi a bőrt a leégéstől. Továbbá a jól behűtött dinnye, áfonya, őszibarack vagy nektarin magas víztartalma miatt frissítően hathat egy forró nyári napon.  Gyümölcsök fogyasztásánál a cukorbetegeknek nem szabad elfeledkezni ezek cukortartalmáról, vagyis hogy a gyümölcsök fogyasztása csak korlátozott mennyiségben lehetséges.

Hőgutaveszély

A cukorbetegek és más krónikus betegségben szenvedők, mint például a szívbetegek, hajlamosabbak a túlmelegedésre. A tünetek közé tartozik a szédülés vagy ájulás, a túlzott izzadás, izomgörcsök, hideg vagy nyirkos bőr, fejfájás, gyors szívverés és/vagy émelygés. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vonuljon egy hűvösebb helyre, igyon folyadékot és forduljon szakorvoshoz.

Tájékozódjon az ételekről

Cukorbetegeknek érdemes utazás előtt megnézni, hogy a nyaralóhelyén milyen ételekkel, illetve összetevőkkel találkozhat, így már előzetesen meg tudja nézni ezeknek a szénhidráttartalmát.

Tartson magánál egészséges nassolnivalót

Nyaralások, kirándulások során mindig vigyen magával valamilyen cukorbetegbarát nassolnivalót. Ilyen például a mandula, a pörkölt csicseriborsó, de az az alma, a narancs és a körte is jó választásnak bizonyulhat.

Viseljen kényelmes lábbelit

A cukorbetegeknél különösen fontos a megfelelő lábbeli viselése. Fontos, hogy a cipő azon kívül, hogy kényelmes legyen, rendesen szellőzzön is. Győződjön meg arról, hogy a lábbeli biztosan nem okoz majd vízhólyagot vagy bármilyen horzsolást a lábfején. Emellett érdemes lehet pamut zoknit viselni, ami felfogja az izzadtságot.

Keresse fel utazás előtt orvosát

Utazás előtt mindenképpen keresse fel orvosát, és kérjen igazolást betegségéről, ami szükség esetén megkönnyíteti a problémás helyzetek kezelését. Olyan ambuláns leletet kérjen, amin fel van tüntetve, hogy milyen készítményeket szed.

Ne feledkezzen meg gyógyszereiről!

Bizonyosodjon meg róla, hogy minden gyógyszert bepakolt a nyaralására. A vakáció napjaiban is ügyeljen arra, hogy a megszokott időben vegye be gyógyszerét. Szerencsére ma már léteznek olyan készítmények, amiket elegendő naponta egyszer szájon át beszedni.

Fentieket figyelembe véve, illetve betartva nyugodt szívvel,adhatja át magát a nyaralásnak és az új élményeknek.

[Forrás: Well PR-ügynökség]