Kávé mint csodafegyver

0
746

Reggelente a legtöbb ember még a szemét sem nyitja ki teljesen, amíg nem veszi magához az első adag kávéját. Azonban hogy a különleges ízű ital élénkítő hatásán túl is számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, csak kevesen tudják.

Eszpresszó, filteres, hosszú kávé… Kedvenc italunk elkíséri szinte az egész napunkat, attól kezdve, hogy felkelünk az ágyból – főleg, ha ez nehezen megy… Hiszen a kávé mérsékelt fogyasztása mindnyájunk számára ajánlott „energizáló”, élénkítő gyanánt, nem is szólva egyéb jótéteményeiről.

Jól ismert magas koffeintartalma mellett a kávé magában rejt még ásványi anyagokat és vitaminokat is: káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, vasat, cinket és rezet, továbbá a B-vitamin-csoport tagjait: B2-, B3-, B5-, B6-vitamint. Antioxidáns polifenolokban is bővelkedik. egy csésze kávé 200-550 mg-ot tartalmaz. Tanulmányok szerint a kávé a polifenolok legfőbb forrása (megelőzve a zöldség- és gyümölcsféléket és a teát), véd az időskori betegségektől, többek közt a ráktól vagy a degeneratív idegrendszeri, ill. szív- és érrendszeri problémáktól. Azt is megállapították, hogy napi néhány csésze kávé antioxidáns hatásainak köszönhetően csökkenti az infarktus veszélyét, valójában nem okoz magas vérnyomást, megelőzi a kalcium lerakódását az erekben, így mérsékli az érelmeszesedés kockázatát.

Teljesítményfokozó hatás

„Pszichoaktív” szerként a kávé élénkíti a figyelmet és koncentrálóképességét, hosszú távon javítja a memóriát, valamint fejleszti a motorikus képességeket. A koffein normális adagja naponta 200-300 mg, de annak mennyisége függ a választott kávéfajtától is.
Kerülni kell a túlzott adagokat, mert hajlamosítanak a felgyorsult szívverésre (tachycardia), nyugtalanságot és ingerlékenységet, alvászavart okozhatnak. Továbbá figyelembe kell venni a nap folyamán tea, energiaital stb. formájában elfogyasztott koffein összmennyiségét is.
Mindamellett nem egyformán reagálunk a kávéra – egyeseknél hosszabb, másoknál rövidebb ideig tart a koffein hatása.

A kávé hatása a fogyásra és az emésztésre

A legtöbbünknek étkezés után jólesik egy csésze kávé. A koffein ugyanis stimulálja a gyomorsav-elválasztást, így könnyebben emésztjük meg az elfogyasztott ételt.
Ami az alakunkra való hatását illeti, a koffein enyhén fokozza a termogenézist. Ekkor a szervezet fokozott hőtermelésre használja a bevitt kalóriákat – több zsírt hőként éget el, tehát fogyunk. Mindezek mellett a koffein növeli az epe áramlását és a vastagbél mozgását is, ezért keletkezik enyhe hashajtó hatása a felszívódás után kb. félórával. Van, akinél gyomorégést is okoz a kávé egyik összetevője, különösen, ha étkezéstől függetlenül fogyasztja.

Fizikaierőnlét-növelő és fájdalomcsillapító hatás

A kávé fokozza a fizikai teljesítőképességet is, többek közt az erőnléti sportok (gyaloglás, biciklizés…) esetében, és késlelteti a fizikai fáradtságérzés megjelenését.

A koffein fájdalomcsillapítóként is hat, például az oly gyakori fejfájás esetén. Amellett mintegy 40%-kal felerősíti egyes fájdalomcsillapítók hatását, így azokat célszerű kávéval bevenni. Ezáltal csökkenthetjük a gyógyszer mennyiségét is.

Fotó: pixabay.com


Kávévariációk


Jeges kávé

Keverjünk össze egy csésze filteres kávét, jégkockát juharsziruppal és kevés vaníliakivonattal. Máris kész a finom jegeskávé.

Kávés milk-shake

Mixeljünk össze 1 pohár mogyorótejet, 1 csésze eszpresszókávét és egy gombóc vaníliafagylaltot, amíg habos nem lesz. Tálaljuk pohárban, és fogyasszuk azonnal.

Kávés jégkása (granita)

Olvasszunk meg 200 g cukrot fortyogó vízben. Hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 30 cl eszpresszókávét. Tegyük a hűtőbe 3 órára, miközben 15-20 percenként villával törjük össze, keverjük meg, míg kásás nem lesz.

[Forrás: Galenus]