Mit szabad és mit nem? – Gondolatok a sebellátásról

0
457

Munkám során sokszor találkozom hibásan elsősegélyben részesített sebekkel. Bár a sérült vagy segítője mindig jót akar, néha mégis sokat árt!

Gyakori tévhit, de mégis tilos nyílt sebre sebhintőport szórni, ehelyett a végleges ellátásig azt ideiglenes – lehetőleg steril – gézkötéssel kell borítani. Ez megakadályozza a további fertőzést, fájdalomcsillapító hatású és rögzít is.

  • Mielőtt a kötést felhelyezzük, maximum a seb környékét fertőtlenítsük.

 

  • Azt hihetnénk, hogy azonnal be lehet varrni minden sebet, pedig az erősen zúzott, roncsolt, szennyezett sebeket nem szabad rögtön bezárni, csak halasztva, mert ellenkező esetben súlyos fertőzés alakulhat ki.


  • Ha egy végtag vérzik, sokan azonnal elszorítanák, pedig ez sem ennyire egyszerű, ennek a módszernek a helytelen alkalmazása károsodáshoz vezet! Helyette legtöbbször elegendő a nyomókötés, amelyet ideiglenes vérzéscsillapításra, artériás és vénás vérzés esetén használunk a következőképpen: az összehajtott gézlapokat a vérző sebre helyezzük, majd rányomva átpólyázzuk. Az előbb már említett szorítókötés nagyobb verőerek sérülésekor a szállítás idejére alkalmazható a vérveszteség megakadályozására. Két órán túl nem szabad fenntartani, mert károsodást okozhat, ha mégis hosszabb ideig van rá szükség, időnként fel kell engedni.


  • A sérültek várakozás közben egymással is konzultálnak, összehasonlítják ellátásukat, sebeiket. Ilyenkor kiderül, hogy egyiknek ilyen, másiknak olyan a sebét egyesítő varrat! Ez abszolút természetes, hiszen többféle módszert használunk, egyfelől a fonalvezetés alapján különböztetjük meg őket, másfelől létezik azonnal megcsomózott (tiszta, éles szélű sebek esetében), illetve úgynevezett halasztott varrat, amikor (roncsolt, szennyezett sérüléseknél) a fonalat beleöltjük ugyan a bőrbe, de nem kötjük meg mindjárt, csak akkor, amikor a sebviszonyok rendeződtek, tiszták.

 

  • Nem csak a varrás, a varratszedés sem egységes. Attól függően, hogy mely testrész sérült, általában 5-12 nap után távolítjuk el a behelyezett öltéseket.

 

Dr. Boross Gábor
orthopéd szakorvos, sebész, balesetei sebész