Cserepes ajkak ellen

2003-04-01 16:38:22    

Az ajkak elváltozása a szervezet egészének állapotára utalhat. A "cserepes"ajkak lázat, a halvány ajkak vérszegénységet, a lilás színűek krónikus tüdő- vagy szívbetegséget sejtetnek, illetve a túl piros ajkak CO-mérgezésre utalhatnak.

Az ajakpírnak, az ajak talán legjellegzetesebb részének rendkívüli szerkezeti tulajdonsága, hogy a bőr felől éles határral megy át a normál bőr elszarusodó laphámjából az ajakpír vékony, csak kissé elszarusodó hámjába, míg az ajak belső felszínét borító nyálkahártyába átmenete szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal látható.

Úgy is mondhatnánk, hogy az ajakpír nem igazi bőr, de nem is nyálkahártya. Ezért például – bár kissé elszarusodik, apró szarupikkelyek képződnek rajta – sokkal kevésbé ellenálló, mint a bőr, a kiszáradást azonban – hasonlóan a nyálkahártyához – nem nagyon szereti, bár kissé jobban bírja, mint amaz.

Különösen hidegben vagy szeles időjárás esetén az ajkukat sokat nyalogató emberek vagy erősebben nyálzó gyermekek ajka is kiszáradhat, "kicserepesedhet". Ugyanígy a forró nyári napsütéstől az erre érzékenyek ajka gyulladásba jöhet.

Az ajakpír érzékenységéből adódóan forró ételek, italok hatására vagy túlságosan erős-csípős ételektől is gyulladásba kerülhet, de a szájnyálkahártya gyulladásai, akár vírusos, baktériumos vagy gombás eredetűek, az ajkakra is ráterjedhetnek. Így megjelenhetnek a szájnyálkahártya herpeszes megbetegedései, egyes gyógyszerek-vegyszerek (bizmut-, higanytartalmúak) hatására is kialakulhat szájnyálkahártya-, ill. ajakgyulladás.

Az ajkakon megjelenhetnek egyes nemi betegségek okozta elváltozások is, legismertebb a lueszes fekély.

Az allergiás jelenségek változatos sora is okozhat az ajkakon különböző elváltozásokat: ezek többnyire pírral, vizenyővel járnak.

Az ajkak elváltozása sokszor utalhat a szervezet egészének állapotára is: ismeretes például, hogy lázas állapotban fokozott az ajkak kiszáradása, nagyobb hámlemezek képződnek, ekkor mondjuk: "cserepes az ajka".

Az ajkak színe is utalhat az egész szervezet állapotára: az igen halvány ajkak vérszegénység, a lilás színűek krónikus tüdő- vagy szívbetegségek, az ellenkezőleg igen élénkpiros ajkak pl. szén-monoxid- (világítógáz-) mérgezés gyanúját vethetik fel.

Az ajkakon jelentkezhetnek bizonyos krónikus ártalmak esetén – ilyen például a pipázás – rákmegelőző állapotok, ill. elhanyagolt esetben rák is kialakulhat.

Az okok sokfélesége miatt a kezelés is igen különböző lehet: megelőzésként a legfontosabb az ajkak védelme (ajakápoló krémmel, pl. szőlőzsírral).

Fertőzések, krónikus elváltozások esetén mindenképpen célszerű szakorvoshoz (szájbetegségek szakorvosa, gégész, esetleg szájsebész) fordulni. Mert ha igaz az, hogy "a szem a lélek tükre", sokszorosan igaz, hogy a száj az egész szervezet tükre.

dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész

Cikkajánló

Fesztiválbetegségek
2018-07-19 07:00:00
Életmódorvoslás - Mi az?
2018-06-18 08:28:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!