Bélgomba

2003-04-26 09:23:38    

A gombák okozta betegségeket orvosi szóval mikózisnak nevezzük. A nyálkahártya gombás fertőzésének okozója legtöbbször a Candida albicans nevű gomba. Egészséges embernél ez a gomba nem vált ki betegséget, de ha mégis, az több körülménytől függ. Az egyik ilyen tényező a szervezet ellenállóképességének legyengülése.

Például attól, hogy a gomba

o milyen mennyiségben van jelen,
o milyen gyorsan tud szaporodni,
o és hogy a szervezet immunrendszere meg tudja-e akadályozni a terjedését vagy sem.

A Candida albicans az emberek túlnyomó többségénél kimutatható, például a székletben, ám mégsem okoz panaszt. Több tényező együttes fennállása esetén azonban a gomba elszaporodhat, és ellepheti a nyálkahártyát. Az egyik ilyen tényező a szervezet ellenállóképességének legyengülése. Ez érinti a daganatos betegeket és az AIDS-ben szenvedőket, továbbá azokat, akik tartósan kortizonkészítmények szedésére kényszerülnek, vagy akik szervátültetés miatt olyan gyógyszert szednek, amelyik elnyomja az immunrendszert.

A bélben természetesen jelen lévő baktériumok is megakadályozzák a gomba túlzott elszaporodását. Antibiotikumok huzamos szedése esetén azonban ezek a baktériumok is elpusztulnak, és a bélflóra természetes egyensúlya felbomlik. Ezekben az esetekben komoly gombás bélfertőzés alakulhat ki.

A bélmikózist a gombát elpusztító szerekkel kezelik. Vigyázat: a gomba előszeretettel telepszik meg a szájüregben, tehát a száj tisztán tartása különös gondot igényel. A gombaellenes kezelés kezdetétől számítva kéthetente cserélni kell a fogkefét, és a fogprotézist a szokásosnál körültekintőbb módon kell tisztítani. Lehetőleg naponta váltsunk törülközőt és mosdókesztyűt.

A bélflórát meg kell erősíteni

Az egészséges bélben a Candida albicans nehezen szaporodik, fontos tehát a természetes bélflóra egyensúlyának megőrzése. Ennek egyik előfeltétele a megfelelő mennyiségű - legkevesebb napi 30 gramm - ballasztanyag-fogyasztás.

Ezek az emberi szervezet által nem hasznosított szénhidrátok táplálékul szolgálnak a bélflóra egyensúlyát biztosító baktériumok számára. Az elegendő ballasztanyag-fogyasztás mellett a Candida a bélflóra megerősítése révén is sakkban tartható. Ebben segítséget nyújtanak bizonyos mikroorganizmusok, vagy az olyan savtermelő baktériumok, mint a tejtermékekben megtalálható Lactobacillus, melyek savas közeg teremtésével akadályozzák a gomba fejlődését.
A gomba elleni küzdelemben ajánlott továbbá egy négyhetes, szigorú cukormentes étrend. A tilalom kiterjed minden egyszerű szénhidrátra, mint a szőlő-, a gyümölcs- és a malátacukor. A kúra során nemcsak a cukorkák és a csokoládé, hanem a torták, sütemények, pudingok, édes péksütemények stb. fogyasztása is tilos.

Az egyszerű szénhidrátok széndioxiddá erjesztik a gombát, ami puffadást eredményez; a folyamat melléktermékeként keletkező alkohol károsíthatja a májat, és rossz közérzetet okoz. Habár e diéta hatásossága még nem teljesen bizonyított, a tiszta cukorfogyasztás mellőzése biztosan pozitív eredménnyel jár.

A szakemberek cukorszegény és ballasztanyagban gazdag, sok friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonaféléket tartalmazó étrendet javasolnak.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!