Epehólyag és hasnyálmirigy

2002-07-29 13:17:35    

A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag az emésztőrendszer része, s együttes emésztési folyamataik biztosítják a szervezet anyagcseréjét.

Az epe a májban termelődik, de az epehólyagban raktározódik. Ez utóbbi szoros összefüggésben van a hasnyálmiriggyel, egymásra utalt működésük meghatározó az emberi szervezet egészségére.

 

Az étellel a tápcsatornába jutó zsírnemű anyagokat a szervezetünk a fehérjékhez és a szénhidrátokhoz hasonlóan csak megfelelő átalakítás: emésztés után képes hasznosítani. Míg azok lebontása már a szájüregben, ill. a gyomorban megkezdődik, a zsíroké a gyomrot követő tápcsatornaszakaszban, a patkóbélben történik. Ide ömlesztik egy közös kivezetőcsövön keresztül zsírbontó nedveiket: a máj – az epevezetékek és az epehólyag közvetítésével –, valamint a hasnyálmirigy.

Anatómia

Az epehólyag a máj jobb oldalán helyezkedik el. Itt található a máj által megtermelt epe raktára. A májban képződött epe az epecsatornákon, majd az epevezetéken át hagyja el a májat, és az epehólyagban raktározódik. A máj epevezetéke és az epehólyag kivezetőcsöve közös epevezetékké egyesül, majd ehhez társul még a hasnyálmirigy vezetéke is.

Az epét az ókoriak nyomán a középkor orvosai is sokáig az életfenntartó testnedvek közé sorolták. Teljes joggal, hiszen olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek – ha ilyen úton nem szabadul meg tőlük a szervezet – súlyos betegséghez vezethetnek.

Működés

Az epetermelés folyamatos, kb. napi 1–1,5 liter, de napszaki ingadozás észlelhető. Éjjel kevesebb epe termelődik, mint nappal, étkezések után kb. három órával van a maximumon. Az epehólyagban felgyülemlő epe az epehólyag falának felszívóképességének köszönhetően betöményedik, az epe a májban termelt folyadékhoz képest 10%-kal töményebbé válik. A közös epevezetéken keresztül jut az epe a nyombélbe. A bélbe történő beszájadzást erős izomgyűrű zárja. Étkezési szünetekben, ill. megfelelő inger hiányában zárt az izomgyűrű, és így az epe nem kerül a bélbe. Természetes vagy mesterséges ingerek hatására az epehólyag összehúzódik, és a tárolt epe a nyombélbe ürül.

Az epe jellemző és az emésztés szempontjából legfontosabb alkotórészét az epesavas sók képezik. Ezek a májban a koleszterin átalakulási termékeiként keletkeznek. Az epesavak a táplálék zsírösszetevőinek lebontásában játszanak szerepet, megteremtve a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok bélnyálkahártyán keresztül való felszívódásának feltételét. Az epének ugyancsak jellemző összetevője az epefesték, amely főleg bilirubinból áll. A bilirubin a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobin hem részének lebontási terméke.

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy hosszú, keskeny szerv, mely szinte vízszintesen fekszik a gyomor alatt. A hasnyálmirigysejtek különböző emésztőenzimeket termelnek, és ún. hasnyálat bocsátanak a nyombélbe. Szintén ezek állítják elő többek között az inzulin nevű hormont, ami a szervezet vércukorszintjét szabályozza. Az inzulint közvetlenül a véráramba bocsátják. A hasnyál vizet, különböző emésztőenzimeket és nátrium-bikarbonátot tartalmaz. A keményítőt emészti az amiláz, a zsírokat a lipáz, a fehérjéket pedig a tripszin.

Betegség

Fájdalmas “epegörcs” akkor keletkezik, ha valami akadály áll a kiürülés útjában. Ennek a leggyakoribb oka a hólyagban képződött, önmagában gyakran ártalmatlan kő, ami a kivezetőcsőbe jutva elzárja azt. Megtörténhet, hogy az elzáródás vissza, a máj felé tereli az epenedvet, aminek idővel ugyanúgy sárgaság – a vérben felgyülemlő epemérgek – lesz a következménye, mint a máj betegségeinél. Előfordul az is, hogy kő nélkül, a kivezetőcső zárócsapjainak a legkülönfélébb okok – rendszertelen étkezés, hajszolt életmód, más emésztőszervi betegség, gyulladás – miatt rosszul összehangolt nyitó-záró működése áll az epe kiürülésének útjában. Túl azon, hogy fájdalmasak, mindkét esetben az epeutaknak olyan fokozott és rendellenes igénybevételéről van szó, amely gyulladáshoz vezet. Ez pedig tovább fokozza a kőképződési hajlamot éppúgy, mint a kiürülés időzítési zavarait.

A közös kivezetőcső révén az epehólyag megbetegedéseihez: gyulladásaihoz, kiürülési zavaraihoz gyakran társul a hasnyálmirigy betegsége. Az egyik lehetőség, hogy a csatornarendszer gyulladásos folyamata terjed tovább, és eléri a mirigy állományát is. Nem ritka az sem, hogy a közös kivezetőnyílásba ékelődött akadály miatt az epenedv a bél helyett a hasnyálmirigy kivezetőcsövébe, s innen magába a szervbe jut. Itt pedig, vegyülve annak emésztőnedveivel, olyan helyen hozza őket működésbe, ahol ez súlyos károsodást: a mirigy emésztéses roncsolását okozza.

Megelőzés

Az epebetegség eredményesen kezelhető diétával és az ehhez kapcsolódó életmód-változtatással. Diétás étkezéssel a panaszok jelentkezése megelőzhető, s ugyanakkor a megfelelő étkezés a beteg gyógyulását is elősegítheti. Az eredményességhez a beteg és családtagjai szemléletének megváltoztatása is szükséges.

Az epehólyag-epeúti panaszok kezelésében a diéta, a görcsoldó és “epehajtó” gyógyszerek mellett helyet kapnak a természetes növényi kivonatot tartalmazó készítmények is.

A fekete retek csodái

Többé nem vágyálom a ropogós zöldpaprika és a zsenge újhagyma. Ilyenkor tavasszal, nyár elején már sóvárogva várjuk a friss gyümölcsöt, a ropogós zöldségféléket. Szervezetünknek nagyon hiányzik a bennük lévő természetes vitamin. De ami egyfelől hasznos és egészséges, az többeknek mégis ártalmas lehet.

Mi ez a látszólagos ellentmondás? Sajnos a tavasznak árnyoldalai is vannak. Ilyenkor gyakoribb a gyomorfekély kiújulása az arra érzékeny egyéneknél. Sokan küszködnek egyéb gyomorpanaszokkal is, s különböző emésztési problémákkal. Ez utóbbinál gyakori és komoly probléma, ha valaki nem tudja megenni a friss, nyers zöldpaprikát, az újhagymát vagy egyéb zöldségfélét. Az epe a kóros működése miatt nem tudja kellően megemészteni ezeket az élelmiszereket, ami egyébként a szervezet számára nagy tápanyagértéket és vitaminforrást jelentene.

Sokszor ugyanez kiterjedhet a nyers gyümölcsökre, különösen a kis magvúak, eper, málna, ribizli fogyasztására is. Szerencsés az a gyógyító megoldás, amikor egy természetes anyag okozta ártalmat másik természetes anyaggal lehet korrigálni. Pontosan egy zöldségféle az, amely ezeket az emésztési problémákat orvosolja, ez pedig a fekete retek.

A fekete retek gyógyító célú használatának egyik területe az epebántalmak kezelése. E célból a népgyógyászat a fekete retket nyersen lereszelve ajánlja. A hivatalos gyógyászat pedig a nyers gumó préslevéből készült terméket, a Raphachol granulátumot megbízható, hatásos szernek tekinti. Kapható a patikákban és a gyógynövény-szaküzletekben. Próbálja ki, és újra eheti a friss zöldségeket!

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!