Prosztata

2002-07-29 14:08:21    

A férfiak többségének időskorban sajnos sok problémát okoz ez a szerv. Kóros megnagyobbodása � a prosztataadenoma vagy prosztatahyperplasia � gyógyszeres kezelés vagy műtét útján mérsékelhető.

Anatómia

 

A prosztata páratlan szerv, mely szorosan a férfiak húgyhólyagja alatt, ahhoz tapadva foglal helyet. Kb. gesztenyényi nagyságú, izom tapintatú. Alsó része a gáti izomzaton nyugszik, míg hátsó felszíne érintkezik a végbéllel. Ezért végbél felől vizsgálható a legegyszerűbben. A húgyhólyaghoz tapadó részén középen a húgycső fúrja át, és halad át állományán. A prosztata középtáján torkollik a húgycsőbe az ondóhólyagból jövő két ondóvezeték.

Működés

A prosztata simaizomkötegekből, kötőszövetből és mirigyállományból áll. Tulajdonképpen belső nemi mirigy, melynek kettős funkciója van.

– Magömléskor váladéka az ondóhoz keveredik, és annak kb. 20–30%-át alkotja, a spermiumok szállításában és életben tartásában játszik szerepet.
– Második funkciója, mint lobgát, az alsó húgyúti szervek fertőzéseinek leküzdésében játszik szerepet, hasonlóan, mint a felső légúti megbetegedések csökkentésében a garatmandula.

Betegségek

Mivel a prosztata gyűrűszerűen veszi körül a húgycsövet, a mirigy növekedése miatt az egyre jobban összenyomódik. Így azután a hólyag nem képes zavartalanul kiürülni: a hólyag megtelik a vizelettel, vizelési inger is van, de az elfolyás lassú és akadályozott.Ez az állapot a jóindulatú prosztatatúltengés (benignus prosztatahyperplasia, BPH).

A kellemetlen panaszokat okozó betegség a 60 évesnél idősebb férfiak több mint felén kialakul. A betegséggel és az általa okozott panaszokkal azonban nem kell szükségszerűen együtt élni. A problémára van megoldás. A folyamat megállítható, sőt visszafordítható gyógyszeres kezeléssel is.

Oki terápiával (a prosztata méretének csökkentésével) pár hónap alatt tünetmentesség érhető el, folyamatos gyógyszeres kezelés mellett pedig a javulás állandósítható.

A prosztatamegnagyobbodás kezdetben nem okoz problémát. Később viszont már a hólyag nem képes elég erővel átpréselni a beszűkült húgycsövön a vizeletet, így a vizeletsugár elvékonyodik, gyengül. A hólyagból csak hosszú várakozás után, kis mennyiségű vizelet tud ürülni, és mindig van maradék a hólyagban. Ez a visszamaradt, pangó vizelet a baktériumok kitűnő táptalaja, ami gyulladást eredményezhet.

A prosztataproblémák terápiájában, a tünetek enyhítésében a növényi gyógyszerek alkalmazása mellett szól természetes voltuk és jó tűrhetőségük. Terápiás hatékonyságuk magas s mellékhatásuk nincs.

A fiúgyermek prosztatája születéskor néhány g nagyságú, ami a kamaszkorban beinduló androgéntermelés miatt 20 éves korra eléri a 20 g-ot. Kb. további 25 évig ezt a nagyságát tartja, de az ötvenes évek során a legtöbb férfinél növekedésnek indul.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!