Szójaérzékenység

2003-06-17 17:02:20    

Szójaallergiáról akkor beszélünk, ha a beteg emésztőrendszere a szójában található fehérjét nem képes lebontani. A szójaallergia a többi táplálékallergiához hasonlóan a legkülönfélébb tüneteket okozhatja szervezetben. Kiválthat bőrkiütést, állandó hasmenést, felső légúti panaszokat, fokozott bélgázosságot, haspuffadást.

Nagyon gyakran egyéb fehérjeérzékenységgel jár együtt, mint például a tejfehérje- vagy a tojásérzékenység. Ilyenkor a diétánál mindezt figyelembe kell venni.

A szójaallergiás beteg diétája szinte teljesen kizárja az élelmiszeripar által előállított legtöbb késztermék fogyasztását, ezért az ilyen egyén számára a legcélszerűbb mindet otthon házilag elkészíteni.

Ha egyéb élelmiszer-érzékenység nem társul hozzá, akkor minden alapélelmiszer fogyasztható, ezért nem maga a főzés okoz problémát, hanem a megszokott késztermékek helyettesítése vagy házilagos elkészítése. Ez azonban idővel megszokottá válik, és a többi családtag is szívesen fogja fogyasztani az otthon készült finom falatokat, ezáltal mindannyian egészségesebben fognak étkezni.

A szóját fehérjetartalma miatt nagyon gyakran használja az élelmiszeripar önálló készítményként, húspótlóként és adalékanyagként is.

Szóját gyakorlatilag az összes felvágott és húsipari késztermék tartalmaz, a félkész- és készételek, a krémporok, fagylaltporok és pudingporok, az édesipari termékek, a rágógumi, a majonéz, a franciakenyér, a rozscipó, az ostyák, a fagylaltok és a jégkrémek, egyes kakaóporok és margarinok is.

Szójaolajat és szójalecitint használnak a gyógyszeriparban, ezek a készítmények is tartalmazhatnak nyomokban szójafehérjét.

Tanácsok

-Tartsuk be azt az alapszabályt, amely mindenféle táplálkozási érzékenységnél követendő. Az összes elkészített étel lehetőleg könnyen emészthető és egészséges legyen, hogy kímélje a gyermek emésztőrendszerét. A zöldségeket és gyümölcsöket úgy használjuk fel, hogy megőrizzék vitamintartalmukat. Inkább pároljunk, mint főzzünk, és bő zsír helyett süssünk roston.
- Állítsuk össze előre az étrendet, így sok időt és költséget megtakaríthatunk, felhasználhatjuk a megmaradt húsokat vagy zöldségköreteket.
- Szójaérzékeny gyermek lehetőleg ne kövessen vegetáriánus étrendet, hiszen ebben az esetben nem lehet elsődleges fehérjeforrás a szója, a szervezetnek viszont szüksége van rá. Ne kockáztassuk a gyermek egészséges fejlődését.
- Próbáljuk gyermekünknek elmagyarázni és megértetni vele, hogy megbetegszik a közértben kapható, és általa nem fogyasztható termékektől, de készítsük el számára azokat otthon.
- Bárhova megyünk, vigyünk magunkkal a gyermek által fogyasztható édességet, szendvicset, esetleg beszéljük meg vendéglátóinkkal, hogy mi az, amivel kedveskedhetnek neki. Sokan szívesen készítenének a diétás gyermek számára is valami finomságot, de nem tudják, mit és hogyan.
- Használjunk jó minőségű alapanyagokat.
- Úgy állítsuk össze a családi programot, hogy azokban ne az evés legyen a hangsúlyos. Ne hamburgerezni menjünk vagy fagyizni, hanem kirándulni, ahová vihetünk magunkkal otthon készült szendvicseket, hazaérkezve pedig megehetjük az általunk készített fagylaltot.
- Legyünk türelmesek, ha elsőre nem sikerül egy étel, soha ne éreztessük a gyermekkel, hogy a diéta öszeállítása mekkora energiát követel tőlünk.

[forrás: Galenus]

 

Kapcsolódó anyagok:

A táplálékallergiákról

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!