Diéta laktózérzékenyeknek

0
2114

El kell fogadnunk, hogy az élelmiszeripar által előállított termékek nagy része tejet és adalékanyagként tejport tartalmaz, ezért ezeket ki kell zárni a gyermek étrendjéből. Tejet tartalmaz a legtöbb édesség, sütemény, a fagylaltok, pudingok, de a húskészítmények, a felvágottak és a félkész ételek legtöbbje is.

Miután ezeket a gyermek nem fogyaszthatja, le kell mondanunk számos, a késztermékek által nyújtott előnyről, de ne csüggedjünk, a kezdeti nehézségek után belejövünk és megszokjuk az új táplálkozási rendet.

A kényszerű változás során próbáljuk egészségesebbé tenni az egész család étrendjét. Nem veszítünk vele, ha nem használunk agyoncukrozott és -fűszerezett termékeket és készételeket, hanem magunk készítjük el, amit fogyasztunk, és arra törekszünk, hogy ne csak ízletes, hanem egészséges is legyen.

Használjuk bátran a mélyhűtőt, tároljunk benne általunk készített konyhakész és félkész ételeket, ezzel megkönnyítjük a saját dolgunkat a mindennapokban. Ha azonban a tejet tápszerrel pótoltuk egy ételben, akkor azt ne fagyasszuk le, és hűtőben se tároljuk sokáig. A legjobb, ha a tápszert mindig közvetlenül fogyasztás előtt keverjük bele a levesbe, főzelékbe vagy a tejételbe.

Szerezzünk be néhány praktikus konyhai eszközt, turmixgépet, gyümölcscentrifugát, robotgépet, sütőedényt, pároló tálakat stb., amelyek szintén segítenek abban, hogy ízletes ételeket készítsünk, de takarékoskodjunk az időnkkel és az energiánkkal.

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy az a gyermek, aki bármilyen felszívódási zavarral küzd és speciális diétát igényel, mindig fokozottan ki van téve a fertőzéseknek, ami lehet légúti vagy bélfertőzés is. Ezért fokozottan ügyeljünk az élelmiszerek kezelésére és tárolására vonatkozó higiéniás szabályokra. Alapvető, hogy egészséges és kímélő legyen az étrendünk, illetve tartsuk be a legszigorúbb diétát például a légúti fertőzéseknek kedvező időszakokban.

Szigorú diéta esetén tilos mindenféle tejtermék, a vaj, a sajt, a túró, a tejföl, a tej, a tejszín, a joghurt, a kefir. A trappista sajt viszont nem tartalmaz tejcukrot, a túrót pótolhatjuk tofuval (szójakészítmény), és használhatunk szójatejet is. Forgalomban van számos tejmentes margarin, és különböző növényi olajokból készült tejmentes “tejszín” is.

Tejcukor-érzékenység esetén nem szabad zöldborsót fogyasztani, és nem ajánlott a máj fogyasztása sem.

A péksütemények közül is természetesen csak a vízzel készültek fogyaszthatók. Házilag azonban készíthetünk remek kelt tésztákat vízzel (egy tojással többet tegyünk bele), amelyek pótolják a sütő- ipari buktákat és túrós táskákat.

Soha ne vegyünk olyan terméket, amelynek nem ismerjük az összetételét. Nem szabad a megérzéseinkre vagy a saját főzési tudományunkra hagyatkozni. A felvágottak és májkrémek is tartalmazhatnak tejport, a sajtos pálcikák túrót, a pudingporok és krémdesszertek tejport, és az esetleg már fogyasztható joghurtok tejszínt, ami viszont tilos. Tehát gondosan nézzük át, hogy mit veszünk gyermekünk számára!

Próbáljunk mindig úgy főzni, hogy a diétázó gyermek is azt ehesse, amit a többiek. Kis változtatásokkal az ételeket készítsük úgy, hogy csak tálalás előtt kelljen különvenni a diétásan készülő adagot. A tejfölt tegyük a többiek tányérjába vagy utólag keverjük bele az ételbe. Ha lehet, a tejet inkább vízzel helyettesítsük, ami gyakran fel sem tűnik a gyanútlan családtagnak, míg a tápszert általában könnyű felismerni.

A tejtermékekben megtalálható kalciumot pótoljuk egyrészt a tápszerrel, másrészt szójával, babbal, spenóttal, petrezselyemmel, sóskával, banánnal, dióval, mandulával, mazsolával, mákkal, mogyoróval és olajos hallal.

Semsey Katalin