Csak mértékkel napozzunk!

2003-07-19 08:00:00    

Szép barna, egészséges bőr… Nem elérhetetlen álom, de az azonnali siker helyett, jobb az óvatosság. A mértéktől függ minden a napozásnál is. A mértékletes napfürdő hatására megszépül a bőr, sőt egyes bőrbetegségek is észrevehetően javulnak.

A normál bőrű ember a megszokott környezetében, az őt jártában-keltében érő napsugarakat minden károsabb következmény nélkül elviseli. A probléma mindig a túlzásokból adódik, abból, ha valaki nem veszi figyelembe bőrtípusa toleranciáját.

Van, akire szigorúbb szabályok vonatkoznak. Például ha sok anyajegye van, különösen kerülni kell az erős fényt. Szerencsére ma már egyre többen keresik fel a bőrgyógyászati rendelőket, hogy megvizsgáltassák anyajegyeiket, és a növekedésre hajlamosakat (ún. diszplasztikus nevusok) kiszűrjék.

Vannak esetek, amikor a fény önmagában nem károsít, csak egyes provokáló tényezők hatására okoz bőrproblémát. Például bizonyos gyógyszerek szedése fényérzékennyé teheti az embert. Ilyenkor már rövid idő elteltével úgy néz ki a bőr, mintha órákig süttették volna a napon. A fény bizonyos betegségeket is előidézhet, ilyen esetben nagyon komolyan kell venni a fényvédelmet.

Létezik a fényártalomnak egy speciális fajtája, amikor erősebb sugárhatásra a bőr nem leégéssel, hanem atípusos módon reagál. Ha a szervezetben lévő fényérzékenyítő anyag, a porfirin szintézisében zavar támad, kóros termékek keletkeznek és a bőr már minimális fényre is gyulladással, hólyagképződéssel reagál. Ezt a bőrbetegséget (porphyria cutanea tarda) a genetikai tényezők mellett gyakran az alkoholfogyasztással hozzák összefüggésbe, de az utóbbi időben az egyik fertőző májgyulladás típust, a hepatitis C-t is felelőssé teszik kialakulásáért.

Szabadtéri strandoláskor - elsősorban a végtagokon - ágas-bogas vonalú, pírral járó elváltozások keletkezhetnek a bőrön. Ilyenkor az érintkezésbe került növényi anyagok lépnek a fénnyel reakcióba, heveny bőrgyulladást (phytophotodermatitis) okozva. A károsodást egyszerűen kivédheti az ember azzal, ha takaróra fekszik és nem közvetlenül a gyepre.

A napfény ultraibolya (UV) sugarai közül az A sugarak (320-400 nm hullámhossztartomány) magas dózisban fordulnak elő a szoláriumokban is. Ezek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak. A bőr gyors pigmentálódását idézik elő.

Megfelelő dózisban gyulladáscsökkentő hatásuk van, s az ekcémás bőrelváltozásokat és gyulladásokat enyhíteni képesek. Mértéken felüli szoláriumozáskor viszont károsítják a bőr rugalmas rostjait, s ezáltal felelősek az idő előtt megjelenő mélyebb ráncokért. Vigyázni kell, mert ablaküvegen keresztül is hatnak, s nagy dózisban a bőrt felégetik.

Leginkább az UV-B sugarak (280-320 nm) a felelősek a bőr felégéséért, ráadásul veszélyes sejtkárosítók is. Hatásuk viszonylag későn, csak 48-72 óra elteltével jelentkezik. A kötőszövetet és az ereket is károsíthatják.

Megfigyelhető azonban , hogy nyáron a pikkelysömör és az ekcéma javul. A pattanásos bőrök állapotát is javítja az UV fény. A zsírtermelődés csökkenésével kevesebb pattanás keletkezik.

De a mértékkel ez esetben is vigyázni kell, mert a túl gyakori napozástól a bőr kiszárad, a pórusok szájadéka elszarusodik, ami már kedvez a pattanások kialakulásának. Ilyenkor célszerű ún. peelinggel segíteni a bőrnek.

Kellemetlen bőrprobléma a napallergia, amely leginkább kora tavasszal jelentkezik. Rövid napfürdő után viszkető hólyagocskákban és bőrvörösségben nyilvánul meg. A tünetek idővel enyhülnek, a bőr azonban megkeményedik. Nagyon kis dózisban adagolt szoláriumfénnyel hozzá lehet szoktatni a bőrt a napsugarakhoz.

Általában a dózistól függ tehát, hogy az UV sugarak hogyan hatnak a bőrre, de vannak olyan bőrbetegségek, amelyekre a nap kimondottan rossz hatással van. A seborrhoeás ekcéma, amely sárgás szaruplakkok formájában és az arc középső vonalának vörösödésével jelentkezik, rosszul reagál a napfényre.

A szájon jelentkező herpeszek vírusait például az erős napfény ugyancsak életre keltheti. Hasonló a helyzet a vírusok okozta szemölcsökkel, amelyek a napfényben intenzívebben növekednek.

Magas faktorú fényvédő szerekkel érdemes megelőzni ezeknek a bőrbetegségeknek a kitörését és szétterjedését. Akinek hajlama van herpeszre, olyan magas fényvédő faktorú zsíros stifttel védje az ajkát, amely az étkezéseket követően is a szájon marad.

A cinktartalmú paszta vagy lotion százszázalékos védelmet jelent. Mindig legyen kéznél herpeszkrém, hogy már az első jelek után - legalább háromóránként - bekenhessék vele ajkukat.

Markovics Vera
kozmetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!