Tampon először…

2003-07-24 14:11:21    

“Egy éve menstruálok, a hasam csak ritkán görcsöl, nincs is evvel semmi baj. A gond a tornaórákkal van. Eddig csak betétet használtam, ám ez bizonyos gyakorlatoknál zavaró, úgy érzem, ha valaki mögöttem áll, látja a betétet, márpedig gyakran kell közös pályán futni a fiúkkal”
Kata, 14 éves


“A lányoktól azt hallottam, hogy az első tampon felhelyezése fájhat, sőt állítólag még a szűzhártyát is megsértheti. Viszont akad olyan barátnőm, aki mindig tampont használ. Azt mondja, sokkal kényelmesebb és csöppet sem fáj. Kipróbálnám, de mi van, ha a többieknek van igaza?”
Zsenett, 13 éves

A különböző kultúrákban számtalan módszer alakult ki, amelyek azt voltak hivatottak biztosítani, hogy azok a “bizonyos napok” minél kevésbé térjenek el a többitől. Bár a menstruáció így is mindig a legrosszabbkor jelentkezik. Osztálykirándulás, órákig tartó buszozás, házibuli, és még sorolhatnánk….

A tampon már régóta a női higiénia egyik fontos eszköze, története pedig – mint annyi más találmányé – több évezredre nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban is használták a nők, persze kezdetlegesebb formában, leggyakrabban egy összetekert papirusz- vagy gyapothenger szolgált a menstruációval járó kellemetlenségek csökkentésére. A modern tamponok századunk elején jelentek meg, és jelentős fejlődésen mentek át az azóta eltelt idő alatt is. A mai, korszerű termékeket is természetes anyagokból készítik, ám a fejlett technológiának köszönhetően már emberi kéz érintése nélkül, az igen szigorú tisztasági előírások betartásával.

Tévhit tehát, hogy a tampon nem higiénikus, sőt esetleg káros az egészségre. A ma forgalomban lévő tamponok helyes használat esetén semmiféle problémát nem okoznak.

Hogyan kell használni?

A tampont a hüvely középső szakaszába kell felhelyezni, ahol már alig találhatók érzőidegek.

Így a tampon minimális kényelmetlenséget okoz, és már a hüvelyben felszívja a menstruációs folyadékot, ez pedig azért fontos, mert ezáltal nem keletkeznek kellemetlen szagok, hiszen a külső nemi szervek teljesen tisztán maradnak.

A menstruációs folyadék pedig csak a levegővel érintkezve idézi elő a jellegzetes szagokat. Lényeges tehát a tampon megfelelő felhelyezése, hiszen csak ekkor képes kielégítően ellátni feladatát. Az első próbálkozások gyakran vezetnek sikertelenséghez, ennek általában az az oka, hogy nehéz megtalálni elsőre a legelőnyösebb testhelyzetet, illetve a felhelyezés helyes irányát. Gondot okozhat, ha feszült, ideges vagy, ami gátolja az izmok megfelelő ellazítását. Magának a tamponnak is része lehet a kudarcban, ha alakja nem megfelelő, például a vége nem eléggé lekerekített. (első tamponhasználatnál érdemes kipróbálni az Ob vékonyított, mini méretű termékét. a szerk. )

A tampon tehát alapvetően úgy működik, mint egy szivacs, felszívja a folyadékot, de nem akadályozza a hüvely természetes öntisztulását. A teljes telítődésig folyamatosan és egyenletesen tágul sugárirányba, illeszkedve a hüvely falához, amikor azonban már nem képes több folyadékot befogadni, átengedi azt. Ez a kis “baleset” azonban könnyen elkerülhető a megfelelő méretű tampon használatával, illetve az időben történő cserével.

Ám a túl korai csere sem feltétlenül szerencsés, és nem csak azért, mert pazarlás. Ha ugyanis a tampon még nem eléggé telített, dörzsölheti a hüvely falát, hiszen szárazabb, így az eltávolítás során kellemetlen, égető érzés léphet fel.

Melyik az ideális méret?

A megfelelő méretet elsősorban a vérzés erőssége határozza meg, hiszen a nagyobb méretű tamponok nedvszívó képessége is nagyobb.

A vérzés erőssége viszont egy menstruációs perióduson belül is változik, ezért először célszerű nagyobb tampont használni, a gyengébb napokon azonban megteszi a kisebb is.

Ezenkívül a testalkat is meghatározza a választást, fiatal lányoknak általában a kisebb, míg a többször szült nőknek rendszerint a nagyobb a megfelelő. A testalkat és a vérzés erőssége tehát együttesen határozza meg, hogy milyen tampon ideális az adott pillanatban. Ezért célszerű többféle méretet tartani otthon, és mindig az optimálisat használni, így könnyebben vészelheted át a nehéz napokat.

Hat kérdés, hat válasz

1.Éjjel is használható a tampon?
Igen. Feltéve, ha azt nem használod maximum nyolc óránál több idõn keresztül. Ilyenkor higiénikusabb az intim betét, melyek méretét, nedvszívó képességét a menzesz erõsségéhez igazítják. A drogériákban vásárolhatsz külön éjszakai használatra tervezett betétet.

2. Használhatom-e akkor, ha nem menstruálok?
Ne használd, csak a menzesz felfogására. A havi ciklus többi napján használj tisztasági betétet.

3.A tamponhasználat mellett bizonyos lehetek abban, hogy nem szennyezem be a fehérneműmet?
Sajnos, nem. Ez a vérzés erõsségétõl és a tamponcsere gyakoriságától is függ. Ha aggódsz emiatt, használj tisztasági betétet is.

4.Elveszíthetem a szüzességemet a tamponhasználattól?
Nem. A szűzhártya rugalmas. A legtöbben lány a szűzhártya átszakítása nélkül fel tudják helyezni a tampont.

5.Kieshet-e a tampon?
Megfelelõ felhelyezés esetén nem, ugyanis akkor a hüvelyizmok megtartják a tampont.

6.Elszakadhat a tampon zsinórja?
Ennek nagyon kicsi a valószínûsége. Ha mégis elfordulna, ujjaiddal is eltávolíthatod. Ha nem sikerül, akkor viszont azonnal fordulj orvoshoz, mert a túl hosszú idõn keresztül a hüvelyben lévõ tampon komoly fertõzésekhez és gyulladásokhoz vezethet.

[forrás: Galenus]

Kapcsolódó cikkek:
Gondtalan nőiesség
Női bajok - PMS
A szűzhártya
Az intim tisztálkodás
Legyünk mindig szépek... még azokon a napokon is
Vérzési rendellenességek
Erős menzesz

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!