Allergiás a kicsi

2003-08-11 15:06:52    

Az allergia a gyermekeket sem kíméli; kicsik és nagyok a betegség ugyanazon tüneteitől szenvednek. Ami külön problémát jelent, az az, hogy a gyermekek nem megérteni sem képesek a betegség mibenlété. A felnőttek és gyerekek allergiás megbetegedése közötti legnagyobb különbséget a csecsemőkorban még lehetséges prevenció jelenti.

A csecsemők az anyatejjel – és csakis az anyatejjel! - vehetik magukhoz azokat az úgynevezett immun-globulinokat, amelyek általában egy életre szóló védettséget biztosítanak számukra az allergiás megbetegedésekkel szemben.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a csecsemő- és a gyermekkori allergiás megbetegedések megelőzésének legfontosabb tényezője a minél hosszabb idejű anyatejes táplálás.

Ez annyit jelent, hogy minél tovább szopik a baba, annál védettebb lesz az allergia kialakulásával szemben. Az anyatejes táplálás legalább a baba féléves koráig kell, hogy tartson; ám a legoptimálisabb, ha egyéves koráig sincs szükség tápszeres kiegészítésre.

A kutatások azt bizonyítják, hogy az így táplált csecsemőknél, kisgyermekeknél elenyésző az allergiás jellegű megbetegedés. Sajnos azonban 100%-os kivételt ők sem jelentenek, melynek oka az anyatej – eddig nem ismert, nem befolyásolható – összetételbeli különbségeiben rejlik. Ettől függetlenül az anyatej lehetőséget ad az allergiás betegségek kivédésére.

Ha azonban kialakulnak a szénanátha, pollenallergia tipikus tünetei – vizes orrfolyás, a szem és a torok viszketése, a szem begyulladása, köhögés stb. –, akkor szükség van a megfelelő kezelésre.

Jelentős szerepe van az átfogó kivizsgálásnak is annak érdekében, hogy az így ismertté vált allergént el lehessen kerülni. Néha ez lehetetlen, de sok olyan eset van, amikor megoldható: pl. a házipor-atka, ami korszerű eszközzel történő gyakori porszívózással, ill. speciális párnatöltetek (pl. törek) alkalmazásával elkerülhető.

Sokat segíthet az ismert, allergiát okozó gyomnövények (pl. parlagfű, ürömfű stb.) gondos irtása a gyermek környezetében.

A kialakult allergiás náthát kezdetben érdemes enyhébben kezelni, (pl. az orr átmosása sós vizes oldattal.)

Az antiallergiás kezelést (antihisztaminoknak nevezett készítmények) javasolt mielőbb megkezdeni, annak érdekében, hogy ne a legsúlyosabb állapotban kapkodjunk. Ezt mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki szükség esetén allergológus segítségét is igénybe veszi.

Sok esetben elegendő lehet az általános hatással nem rendelkező, helyi antiallergiás kezelés, értve alatta az ilyen gyógyszert tartalmazó orrcseppeket, sprayket.

Speciális helyzetet jelent ez a betegség a különböző természetgyógyászati kezelési lehetőségek szempontjából. Többféle termék kínál különböző megoldásokat az immunrendszer befolyásolására, ami részben a védekezőképesség fokozásában, részben az allergiás tünetek csökkentésében nyilvánul meg. Mostanában találkoztam egy olyan termékkel, amely a megelőzést tudja szolgálni, és ezzel pozitív tapasztalataim vannak. Úgy gondolom, ha valaki találkozik ilyen lehetőséggel, a kezelőorvossal egyeztetve érdemes megpróbálkozni az alternatív terápiával is a hagyományos gyógyszerek mellett.

Az allergia egy nagyon kiterjedt, és akit egyszer megtámadott, azt nem kíméli: épp ezért kiemelkedően fontos a megelőzése. A kezelést minél előbb meg kell kezdeni és annak egyénre szabottnak kell lennie.

Az alternatív megoldások alkalmazása esetén nagyon fontos a széles körű ismeretekkel rendelkező szakember véleményének kikérése. A beteg számára elengedhetetlen a lelki támogatás is a szenvedések elviselésére.

dr. Somló Pál
gyermekorvos

Kapcsolódó anyagok:

Allergia, test és lélek
Hogy legyen elég anyatej
Allergiás légúti betegségek
Ha jön a szénanátha...
Újra támad az allergia
Allergiariadó III.
Allergiariadó II.
Allergiariadó I.
Allergia

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!