Kozmetikumok – nem csak nőknek!

2003-09-15 12:55:18    

A teremtés koronái kénytelenek ráébredni, hogy a nők a tiszta, jó illatú férfiakat kedvelik, s frissen, ápoltan nagyobb sikereket érhetnek el. Az arcvizek, after-shave-ek, kölnik mellett speciális hajápolók, arckrémek, lotionok, arcpakolások is megjelentek a férfi pipereszerek között, bár ezen a területen még meglehetősen bizonytalanul mozognak az érintettek.

A férfiaké a jövő

Mindenesetre 2002-ben lényegesen több férfi-kozmetikumot vásároltak, mint tíz évvel ezelőtt, nem kizárt persze az sem, hogy ezek egy része csak a fürdőszobapolcok dísze lett, mint a barátnő, vagy a családtagok ajándéka. A valamikori borotvaszappan-, arcszesz-, brillantinválaszték mára lényegesen kibővült: van kimondottan a férfiak számára készült szappan, illetve tusfürdő, a férfi dezodorokból, borotvahabból is bőséges a kínálat. Az arcvizek, after-shave-ek, kölnik mellett speciális hajápolók, arckrémek, lotionok, arcpakolások is megjelentek a férfi pipereszerek között, bár ezen a területen még meglehetősen bizonytalanul mozognak az érintettek. A kozmetikákban nem csak a pattanásokkal, mitesszerekkel küszködő serdülőket látják szívesen – szerencsére egyre több fiú tenni is akar valamit a pattanásai és mitesszerei ellen –, hanem a felnőtt, idősebb korú férfiak bőrének regenerálását is vállalják.

A férfiak arca más

A férfi arcbőr ápolásánál is kerülni kell a túlzásokat! Bőrüket ugyanúgy nem lehet egy-két típusba besorolni, mint a nőkét. A kezeléseket, kozmetikumokat az egyéni bőrhöz, bőrproblémához kell igazítani.

Mivel zsírosabb a bőrük, hajlamosabb a bőrtisztátalanságok kialakulására. Krémekre normális esetben nincs is szükségük, sőt a kánikulai forróságban a bőrt beborító “saját krémet” is tanácsosabb többször is leöblíteni, illetve növényi tonikkal letörölni.

Az idősebb férfiak a szem környékét is bekenhetik bőrtápláló anyaggal.

A férfiak általában nem veszik komolyan a fényvédelmet. Valószínűleg abból indulnak ki, hogy az ő bőrük vastagabb s ezért többet kibír. Pedig a férfiúi bőrnek is ártanak a nap égető sugarai, s ha napozógéllel nem védik, az is idő előtt cserzetté, ráncossá válhat.

A férfiak többsége a borotválkozás után előszeretettel használ arcvizet (after-shave), bár a bőrgyógyászok közül vannak, akik megkérdőjelezik ennek szükségességét. Az arcvizek egy része ugyanis nagy százalékban alkoholt és a bőrt irritáló illatanyagokat tartalmaz.

A habzószerektől amúgy is kiszárított arcbőrt ezek az anyagok irritálhatják, a bőrfelszínt még tovább szárítják. A gyakori szőrtüszőgyulladás is jórészt ezeknek a szarusodást fokozó anyagoknak tudható be.

Akiknek érzékeny a bőre, próbálkozzanak az alacsonyabb alkoholtartalmú szerekkel, amelyekbe bőrápoló anyagokat, allantoint, bizabololt is kevernek, vagy balzsamokkal.

A férfiaknál a korpás fejbőr is elég gyakori. A fejbőr vérbőségét fokozó szerek (csalános hajvíz) rendszeres használatával, masszírozással megszüntethetőek a panaszok.

A lábizzadást is igencsak ajánlatos kezelni. Erre a célra különféle izzadásgátló szerek vannak forgalomban, amelyek általában kielégítő hatásfokúak. Természetesen aki ilyen problémával küszködik, annak a higiéniára és a megfelelő, szellőzést biztosító cipőviseletre is figyelemmel kell lennie.

Mit kínálnak a szépségápoló-szalonok?

  • peeling,
  • különféle masszázsok,
  • mitesszerek, grízek, pattanások tisztítása,
  • regeneráló pakolások, maszkok, ampullakúra,
  • a burjánzó, zavaró szőrszálak eltávolítása,
  • szempilla-, szemöldökfestés,
  • manikűr, pedikűr,
  • kézápolás,
  • testmasszázs,
  • szolárium.

Markovics Vera
kozmetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!