Lábgondok gyermekkorban

2003-09-16 09:57:44    

Kisgyermekkorban a talpat védő zsírpárna miatt a lúdtalp még természetes állapot. Ám, hogy a talp ruganyos boltíve kialakulhasson, melynek egy életen át a test egész súlyát hordania kell, a kicsi számára lehetőséget kell biztosítani elegendő mozgásra, később pedig a rendszeres sportolásra.

Ha a gyermek cipője nagyon szűk vagy túlságosan merev, az komoly, visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezethet. Kb. 2 és 4 éves kora között nő leggyorsabban a gyermek lába: ilyenkor négyhavonként új cipőre van szüksége. Azt, hogy az új cipő “passzol-e” a gyermek lábára, ő maga nem tudja megítélni. A gyermek puha lábát csaknem fájdalommentesen minden alakra idomítani lehet! Minden cipővásárlásnál csak körültekintő gondossággal érhetjük el, hogy a gyermek lábára megfelelő méretű cipő kerüljön, megakadályozva ezzel a későbbi károsodásokat.

Lúdtalp

A lúdtalp a boka és a lábfej hosszboltozatának süllyedésére vezethető vissza. A laza szalagok nem tartják a boltozatot kellően stabilan, és a láb felső és külső izmai sem egyformán erősek. Hosszas ácsorgás, illetve járás során lábfájdalom lép fel, nemegyszer a kóros súlyelosztás miatt gerincfájdalom is kíséri. A panaszok általában iskoláskorban kezdődnek, van, akinél csak serdülőkorban vagy később.

Általában veleszületett hajlam, ezért már kisgyermekkorban oda kell rá figyelni. Ha meg nem is szüntethetjük, de enyhíthetjük a lúdtalpat, ha sokat jár, rohangál a gyerek mezítláb vagy eléggé tág zokniban, és ha speciálisan kiképzett cipőket adunk rá.

Felnőtteknél is csökkenthetők a panaszok az egyre könnyebb és tökéletesebb lúdtalpbetétek használatával. Gerincfájdalom esetén érdemes rendszeresen speciális tornagyakorlatokat végezni.

Visszeres panaszok

A visszeresség a leggyakoribb vénás keringési zavar, amely részben civilizációs ártalomként jelentkezik. A visszértágulat egészen fiatal korban kezdődhet és az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. Megfelelő kezelés nélkül az állapot romlik, a kezdetben jelentéktelen panaszok egyre fokozódnak.

A visszeresség a felületes vénák kóros tágulatát jelenti. Vannak örökletes tényezők, amelyek hajlamosítanak a visszerességre.

Ám az életmód döntő mértékben befolyásolja a betegség kialakulását.

A még ki nem alakult visszerességet rendszeres mozgással tudjuk legjobban megelőzni. Különösen fontos ez, ha valakinek a visszerességre hajlama van, tehát családjában halmozottan fordul elő a betegség.

Az elnehezülő, megduzzadt lábak, a kínzó feszülés, fájdalom, esetleges lábikragörcsök vénabántalmakra utalnak. Ezekből a kezdetben sokszor elhanyagolt panaszokból fejlődnek ki a vénák komolyabb betegségei.

Mit tegyünk az ép, szép lábért?

• Mozogjunk sokat! A kerékpározás, az úszás, a futás erősítik a láb izomzatát. A jól fejlett lábizmok összenyomják a vénákat, és ezáltal elősegítik a vér áramlását a szív felé.
• Minden alkalmat ragadjunk meg, hogy a lábunkat a vízszintesnél magasabbra emelve felpolcoljuk, mert ez is elősegíti a vér visszaáramlását a szívbe.
• A lábak letusolása hideg vízzel ugyancsak fokozza a véráramlást.
• Munkahelyen is tehetünk valamit vénáink érdekében. Használjunk ki minden lehetőséget arra, hogy lábunk helyzetén változtassunk, harangozzunk lábunkkal, mozgassuk lábfejünket, lábujjainkat.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!