Hogyan szedjem a gyógyszereket?

2002-08-05 16:29:57    Adagolás. Bizonyos hatóanyagokat tartalmazó orvosságoknál nem mindegy, hogy mikor és hogyan nyeljük le a gyógyszert. A fogak védelmében az étvágygerjesztő sósav (pepszin) oldatot és a vastartalmú oldatokat szívószállal célszerű bevenni. Ez utóbbiakat jobb éhgyomorra egy kis narancslével lenyelni, mert a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását.

 

Bedörzsölővel, kenőccsel (Bayolin, Capsoderma) bekenve reumás testrészünket, utána jó alaposan langyos, szappanos vízzel mossunk kezet, mert egyes hatóanyagok csíphetik bőrünket, szemünket.

Gyógyszerformák közül a tabletta a legáltalánosabb. Ez lehet belsőleges vagy külsőleges forma. Ez utóbbi mindig jelölve van a dobozon, pl. a hüvelytabletta, melyet a hüvelybe kell felhelyezni és ott fejti ki hatását.

Ibuprofen gyengíti az ACE-gátlók vérnyomáscsökkentő hatását, együttes szedésnél erre gondolni kell.

Indometacin kapszulát étkezés után tejjel kell bevenni, ha nincs, akkor a bevétel előtt kis szódabikarbóna használható.

Kalmopyrin tablettát kis kanál vízben feloldva, kipezsegtetve célszerű bevenni.

Naponta kétszeri előírás esetén reggel és este kell bevenni a gyógyszert, így biztosítható az egyenletes gyógyszeradagolás.

Paracetamol tartalmú készítményeknél fontos az adagolás betartása, ami általában eltér a megszokott 3x1-es mennyiségtől. A fájdalom- és lázcsillapítók között sok paracetamol tartalmú gyógyszer van forgalomban, különböző védjegyzett névvel. Túladagolás miatt kerüljük az együttes alkalmazást.

Reumagyógyszereknél, illetve a tartósan szedett egyéb szereknél fontos a rendszeresség, vagyis bevételük mindig közel azonos időpontban történjék.

Szalicilsav tartalmú gyógyszereket tanácsos étkezés közben lenyelni, így kevésbé bántják a gyomrot.

Tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét, még milyen gyógyszereket szokott szedni, hogy ők felvilágosítást tudjanak adni az együttszedés lehetőségéről.

A fogamzásgátlók szedése B6-vitamin-hiányt okozhat, ugyancsak B-vitamin szedése javasolható antibiotikum kezelés alatt.

Bizonyos gyógyszereket májbetegségekben nem lehet szedni, mert a csökkent májműködés miatt módosulhat kémiai átalakításuk, így hatásuk is.

C-vitamin-szükségletünk a testet vagy a pszichét igénybe vevő megerőltetések hatására megnövekszik, ezért súlyos megbetegedések, fertőzések esetén, lelki stressz állapotokban fokozott mennyiségben igényli szervezetünk.

Célszerű a pezsgőtabletták feloldásához vizet használni, és nem egyéb leveket, mert nem tudni, hogy az a hatóanyaggal (gyógyszerrel) milyen kölcsönhatásba lép.

Felhalmozódnak a szervezetünkben a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), ezért ha a napi szükséges mennyiségnél többet veszünk be, mellékhatások alakulhatnak ki.

Gyerekek sokkal kisebb mennyiségben igénylik a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért mindig tartsuk be az adagolásra vonatkozó előírásokat.

Kalcium és egyes táplálékok között kölcsönhatás léphet fel, így kerüljük a kóla üdítőkkel való bevételt, mivel a benne lévő foszfátokkal a kalcium olyan vegyületet képez, amely nem szívódik fel.

Kapszulákat egészben nyeljük le, felnyitásuk pontatlan adagoláshoz vezethet. A bélben oldódó kapszulák a gyomor védelmét is szolgálják, ezért ne nyissuk fel őket.

Magnézium bevételére a lefekvés előtti idő a legalkalmasabb, ugyanis álmosságot idézhet elő.

Pezsgőtabletták feloldását úgy végezzük, hogy a pohár folyadékba dobjuk bele a tablettát, s várjuk meg, míg az teljesen feloldódik.

Tetraciklinek (pl. Tetran) felszívódását a kalcium-, magnézium- és vaskészítmények csökkentik. Mellőzzük együttszedésüket, bevételük között 2 óra teljen el.

Újszülöttek K-vitamin-pótlása fontos, kérje ki gyermekorvosa tanácsát. Szoptatás, terhesség ideje alatt D-vitamin és folsav szedése ajánlott.

Vastartalmú készítmények a székletet sötétre festhetik, amely az adagolás befejeztével megszűnik. Éhgyomorra egy korty narancslével tanácsos bevenni a vaskészítményeket, mivel a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását.

Barbiturátok (Dorlotyn, Novopan stb.) felszívódását a gyomorsósav-közömbösítő szerek gátolják, ezért bevételük között legalább két óra különbség legyen.

Betaloc tablettát (bizonyos szívbetegségekben, magas vérnyomás esetén alkalmazott gyógyszer) étkezés közben célszerű bevenni.

Cimetidin (gyomor-, nyombélfekély kezelésére használt gyógyszer-hatóanyag) felszívódása csökken, ha egyidejűleg nagyobb adagban alumínium-, magnéziumtartalmú gyomorsósav-közömbösítőt veszünk be.

Fertőzések leküzdésének nélkülözhetetlen szerei az antibiotikumok, amennyiben a fertőzést baktérium és nem vírus okozza. Orvosi javallat nélkül soha ne kezeljük magunkat antibiotikummal.

Gombaellenes kezelés sikere érdekében fontos, hogy tartsuk be az alkalmazás időtartamára vonatkozó orvosi előírást.

Gyomorégés elleni szereket evés után egy-két órával tanácsos lenyelni, mert ekkor kötik meg a gyomorsósavat leghatásosabban.

Időskorban gyakori a fokozott gyógyszer iránti érzékenység. A benzodiazepinek (Seduxen, Xanax stb.) például alacsonyabb dózisban kiváltják a kívánt nyugtató hatást.

Magnéziumtartalmú gyomorsósav-közömbösítők szedése során hasmenés, alumíniumtartalmú gyógyszer esetén székrekedés előfordulhat.

Mindig gondosan tartsuk elzárva gyermekeink elől a tetszetős külsejű, ám veszélyes drazsé gyógyszereket.

Nitroglicerint tartalmazó tablettát naponta kétszer, étkezés előtt reggel és délben kell bevenni, a hatóanyag bontó enzimjeinek működéséhez igazodva.

Pszichotróp hatású (a központi idegrendszerre ingerlőleg ható) gyógyszerek szedésekor étvágynövekedés léphet fel.

Speciálisan este szedendő gyógyszerek a hashajtók. A hashajtó hatást így reggelre érjük el.

Tartós vérnyomáscsökkentő kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetegyüttes léphet fel, ezért a kezelés abbahagyása csak orvosi ellenőrzés mellett, fokozatosan történhet.

Algopyrin tablettát szétrágás nélkül, kevés folyadékkal vegyük be.

Antineuralgica tabletta pilocarpint használó glaukómás betegnek nem adható.

B-vitamin-hiány jele lehet a szájzug berepedése, amely főleg gyermekeknél fordul elő gyakran.

Demalgon tabletta alkalmazásának, illetőleg hatásának időtartama alatt tilos szeszes italt fogyasztani.

Inzulint nem szabad 40 °C feletti hőmérsékletnek, direkt napsugárzásnak és fagynak kitenni. Cukorbeteg az inzulinkészletét hűtőszekrényben - de ne a mélyhűtőrészben - tárolja.

Herpeszvírus-fertőzést minél hamarabb kezdjük el kezelni, már a bizsergő,
égő érzés jelentkezésénél.

Hormonális fogamzásgátlók csökkenthetik a terápiásan alkalmazott inzulin hatékonyságát. Alkohol, melynek nagy adagja vércukorszint-csökkenést idéz elő, erősítheti az inzulin hatását.

Kúpokat sohase nyomjuk ki a csomagolófóliából, hanem a fólia óvatos lehúzása után
vegyük ki azokat. Gyermekeink számára az orvos sokszor fél kúpot rendel. A pontos adagolás miatt ilyenkor mindig hosszában kell megfelezni. A kúpok hűvös, száraz helyen tárolandók.

Lukullin, Dipankrin drazsé hatástalanná válik, ha széttörjük vagy szétrágjuk.

Makroklizmákat a beadás előtt testhőmérsékletre melegítsük. Szuszpenziós klizmákat felhasználás előtt rázzuk fel.

Megvörösödött, bedagadt ajkak vas-, illetve vitaminhiányra, esetleg élelmiszerérzékenységre utalhatnak. Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak, orvoshoz kell fordulni.

Szuszpenziós (nyújtott hatású) inzulinkészítmények homogenizálása során a pontos adagolás érdekében vigyázzunk arra, hogy ne képződjön hab és buborék. Ennek érdekében legcélszerűbb, ha két tenyerünk között sodorgatjuk az ampullát.

Végbélkúpokat - kivéve a székrekedés esetén alkalmazottakat - a béltartalom kiürítése után célszerű alkalmazni.

Betacid, Optacid porkeverékeket szobahőmérsékleten, nedvességtől védve tároljuk.

Bőrbetegségeket kísérő viszketés, rovarcsípés, napégés esetén javasolt antihisztamin-tartalmú gél használata során a kezelt bőrfelületet nem szabad hosszabb ideig napfény hatásának kitenni.

Bőrgombásodás esetén alkalmazott hajtógázos spray tűzveszélyes, ezért alkalmazásakor nyílt láng (pl. égő cigaretta) ne legyen a közelben. A palackot sugárzó hőtől és tűztől is tartsuk távol.

Gombás fertőzések esetén, a hatásos kezelés érdekében az orvosi utasításnak megfelelően a tünetek megszűnése után is folytatni kell a kenőcsök, oldatok alkalmazását.

Gyomorsósav-lekötő, szuszpenziós készítményeket (pl. Almagel, Antagel, Maalox, Malugel, Tisacid szuszpenzió) a használat előtt rázzuk fel.

Kortikoszteroid hatóanyag-tartalmú kenőcsöket nagy bőrfelületen alkalmazva a hatóanyag általános hatást fejthet ki. Azonos felületen tartósan alkalmazva bőratrópiát (sorvadást) okozhat.

Kreon kapszulát étkezés közben egészben, elegendő folyadékkal kell lenyelni.

Peroxidot tartalmazó (Acne-med, Akneroxid gél, Lubexyl szuszpenzió, Oxy emulzió) szerek használata során az erős napsugárzás kerülendő. Színtelenítő hatásuk miatt ügyelni kell arra, hogy hajra, szemöldökre, szakállra vagy színes anyagra ne jussanak.

Rágótablettát alapos szétrágás után, esetleg kevés folyadékkal kell lenyelni.

Reumás betegségek kezelésére alkalmazott kenőcsök károsíthatják a nyálkahártyát. Ezért, hogy olyan területre ne kerüljön, alkalmazásuk után mindig mossunk kezet.

Szalicilsavat tartalmazó, bőrpuhító kenőccsel csak az alkalmazandó területet kezeljük. Ne használjuk ép bőrfelületre, annak maró hatása miatt.

Száraz bőr viszketést okozhat, de ez a tünet jellemző lehet cukorbetegségben, máj- és vesebetegségekben is. Ha a viszketés nem múlik el a száraz bőr kezelésére szolgáló szerek hatására, keressük fel kezelőorvosunkat.

Szemkenőcsök, szemcseppek alkalmazása alatt és közvetlenül utána nem szabad
kontaktlencsét használni.

Bilagit tablettát epepanaszok esetén étkezés előtt, gyomorpanaszok esetén pedig utána célszerű bevenni.

Cholagol oldatot kockacukorra cseppentve, fél órával étkezés előtt kell bevenni. Gyomorégésre hajlamos betegek étkezés közben vegyék be.

Efedrint tartalmazó orrcseppet (pl. Nasogutta ephedrini felnőtteknek, gyermekeknek) rendelhet az orvos orrdugulással járó nátha esetén. A készítmény 5-6 napi használata után néhány napos kihagyás ajánlatos.

Fülcseppet javasolt a használat előtt testhőmérsékletűre melegíteni. A hidegen alkalmazott fülcsepp lehűti a fül belső járatait és szédülést válthat ki.

Gyermekeink szervezete kisebb mennyiségben igényli a vitaminokat és ásványi anyagokat. A túladagolást elkerülhetjük, ha pontosan betartjuk az adagolásra vonatkozó előírásokat. Multivitamin-készítmények és egyéb A- és D-vitamint tartalmazó szerek együtt alkalmazásánál fokozottan figyeljünk erre az intelemre.

Ízületi problémák kezelésére alkalmazott kenőccsel - amennyiben az orvos nem rendelkezik másképpen - naponta 2-3 alkalommal vékonyan kenjük be a fájdalmas területet. A kezelés előtt a bőrfelületet langyos, szappanos vízzel le kell mosni és szárazra törölni.

Keressük fel az orvost, ha az egyszerű meghűlésnek mutatkozó betegségben a láz 5 napnál tovább tart, ha a légúti panaszok 2 hét után sem mérséklődnek, esetleg azonos évszakban jellegzetesen ismétlődnek, és szövődmények (pl. tartós fejfájás) alakulnak ki.

Meghűlés kezelésénél fontos az esetleges láz-, illetve fájdalomcsillapítás, az orrnyálkahártya duzzanatát mérsékelő orrcseppek és vitaminok adása. Mindezek mellett igyunk sok folyadékot (pl. csipkebogyóteát mézzel, citrommal ízesítve). Szövődmény kialakulásánál orvosi kezelés, antibiotikum szedése szükséges.

Nátha esetén leghigiénikusabb a papír zsebkendő használata, de csak akkor, ha minden orrfújáshoz tisztát használunk.

Nem szteroid gyulladásgátlókat tartalmazó készítmények nagy felületen, valamint hosszabb ideig tartó alkalmazása nem ajánlott terheseknek, szoptató kismamáknak, csecsemőknek és kisgyermekeknek.

Szalicilátot tartalmazó gyógyszer véralvadásra ható készítménnyel, illetve reumás gyulladáscsökkentőkkel együtt csak orvosi tanácsra szedhető. Alkalmazása óvatosságot igényel vese- és májbetegeknél, valamint terhesség esetén.

Véralvadást befolyásoló kezelésben részesülő beteg ízületi fájdalmára orvosi konzultáció nélkül ne használjon a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető külsőleges készítményt. A diclofenac-tartalmú gélek hatására a vérzékenység megnövekedhet.

Alkalmazástól függően az oldatok külsőlegesek vagy belsőlegesek lehetnek. A belsőleges szereket "Belsőleg!" jelzéssel és kék szignatúrával, a külsőlegeseket pedig "Külsőleg!" felirattal, piros címkével látják el. Hogy otthon se keverjük össze, mindig eredeti csomagolásban tartsuk a gyógyszereket!

Cukorbetegeknél figyelembe kell venni a szirupok energiatartalmát (pl. Duphalac, Lactulose, Laevolac-Lactulose szirup).

Daedalon tabletta és végbélkúp 7 év alatti gyermekeknek nem adható. Az alkalmazás során álmosság, bágyadtság, fáradtság, vérnyomáscsökkenés fordulhat elő mellékhatásként, ezért ez idő alatt járművet vezetni és baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!

Fagifor szirup nem ajánlott csecsemőknek, 3 éves kor alatti gyermekeknek, továbbá olyan gyermekeknek, akik a felgyülemlett váladékot nem tudják kiköhögni és könnyen hánynak. A gyógyszer alkalmazása során mellékhatásként émelygés, hányinger, hányás léphet fel.

Fertőző mikroorganizmusok elleni kemoterápiás és antibiotikum-kezelés esetén mindig tartsuk be az adagolásra vonatkozó utasítást. Az orvos utasítása nélkül túl korán, önkényesen abbahagyott kezelés következménye lehet a betegség kiújulásán, újrafertőződésen túl az adott készítménnyel szemben ellenálló (rezisztens) kórokozók kifejlődése is.

Hányás esetén fontos a szervezet folyadék- és sóháztartásának visszaállítása. Igyunk sok folyadékot, fogyasszunk sótartalmú ételt (pl. ropit, sós levest, lassan kortyolgatva). A gyógyszereket (pl. lázcsillapítókat) hányás esetén kúp formájában alkalmazzuk.

Hányinger, hányás csillapítására szolgáló kúp (Suppositorium antiemeticum) egyes pszichiátriai betegségekben alkalmazott gyógyszerekkel (pl. Hibernal, Melleril, Tisercin, Melipramin) való együttes alkalmazása súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Savat tartalmazó folyadékok a fogzománcot károsítják. Szívószálat használva ezt a káros hatást elkerülhetjük, mert így a gyógyszer közvetlenül a nyelv hátsó részére kerül.

Véralvadást befolyásoló gyógyszerek hatását az együtt szedett más gyógyszerek nagymértékben befolyásolhatják, ezért azt minden esetben meg kell beszélni a kezelőorvossal. E készítmények mellett még a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is tilos!

Acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer (pl. Aspirin, Istopirin, Kalmopyrin tabletta) bárányhimlő- és vírusfertőzésben gyermekeknek nem adható.

Adszorbens (a felületén megkötő) tulajdonsággal rendelkező hatóanyagok (pl. carbo activatus) befolyásolhatják más gyógyszerek tápcsatornából történő felszívódásának sebességét, illetve a felszívódó mennyiséget. Az egyéb gyógyszereket ezért 1-2 óra különbséggel ajánlott bevenni.

C salánkiütés enyhe esetében jó hatású a diéta és a kalcium pezsgőtabletta szedése. Súlyosabb esetben, ha az hirtelen jelentkezik, ajak és szem körüli duzzanattal jár, a kezelése orvosi feladat.

Emulzió gyógyszerformákat hűvös helyen tároljuk. Használat előtt felrázandóak.

Hashajtókat indokolatlanul tartósan ne alkalmazzunk, mert renyhe bélműködést és neurogén székrekedést válthatnak ki. Fogyókúra céljából soha ne használjuk ezeket a szereket.

Hasmenést okozhatnak a szorbitot tartalmazó édességek, valamint egyes gyógyszerek (E-vitamin, antibiotikumok, néhány vérnyomáscsökkentő, rákellenes, maláriaellenes szerek is).

Krónikus székrekedés esetén alkalmazott emulzió (Emulsio paraffini cum phenolphtaleino) szívpanaszok fennállása esetén csak előzetes orvosi vélemény után adható. A gyógyszer hatóanyaga átjut az anyatejbe, a szoptatott csecsemőben hasmenést, kiszáradást okozhat!

Mellékhatások esetleges fokozódása miatt (pl. gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás) Cataflam drazsé szedése esetén más nem szteroid gyulladáscsökkentő (pl. Quarelin) csak óvatosan alkalmazható.

Orrfolyást, orrdugulást mérséklő lokális készítmények (orrcseppek, orrsprayk) tartós használata kerülendő, ugyanis éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. Az orrnyálkahártya megduzzad, megnehezítve vagy akár lehetetlenné téve az orron át történő légzést. Károsodhat az orr tisztításában szerepet játszó csillószőrös hám működése is.

Szulfonamid-tartalmú gyógyszer (pl. hasmenésben alkalmazott Sulfaguanidin) ellenjavallt máj- és veseelégtelenségben, terhesség első harmadában, szulfonamid-túlérzékenység esetén.

Vízben nem oldódó hatóanyagot tartalmaznak a rázókeverékek (szuszpenziók), ezért használat előtt jól felrázandóak.

Az acetilszalicilsav és az ibuprofen hatóanyag arra érzékeny egyénekben asztmás rohamot válthat ki. Asztmás betegek számára láz- és fájdalomcsillapítóként paracetamol és noramidazofen (Algopyrin, Quarelin tabletta) javasolt.

A cetylcysteint (Acetylcystein AL, ACC, Fluimucil, Solmucol, Mucobene) tartalmazó köptető szer bizonyos szájon át alkalmazott antibiotikumokkal együtt csak két óra különbséggel alkalmazható.

D aedalon tabletta fokozza a központi idegrendszeri antidepresszánsok hatását.

Fenistil géllel kezelt bőrfelületet huzamosabb ideig napfény hatásának kitenni nem szabad. A készítmény nem alkalmazható egyszerre nagyobb, főként nedvező bőrfelületre. Többnapos használata után bőrszárazság, égő érzés jelentkezhet.

Gyomorsósav-közömbösítő szerek [Actal, Almagel (A), Antagel (A, M), Maalox, Magnéziatej, Malugel (B), Rennie, Tisacid, Tums, Talcid rágótabletta, Nilacid tabletta, Optacid granulált porkeverék] gátolják azoknak a gyógyszereknek a tápcsatornából történő felszívódását, amelyek felszívódása savfüggő (pl. vaskészítmények).

Lactulóztartalmú, székrekedés ellen ható szerek (Duphalac, Laevolac-Lactulóz, Lactulose HEK) az adagolás kezdetén átmenetileg puffadást idéznek elő, amely a dózis csökkentésével, illetve a napi többszöri, kisebb dózisok adagolásával megszüntethető. Túlzott adagoláskor (ez igaz a fenolftaleint tartalmazó készítményekre is) kialakuló káliumhiány fokozhatja a szívglikozidok hatását.

Simaizomgörcs-oldók alkalmazása látászavart okozhat, befolyásolhatja a járművezetéssel, baleseti veszéllyel járó munka végzését.

Aktív szenet tartalmazó (Carbo activatus, Carbo medicinalis "Chepharin"), "hasfogó" szerek és más gyógyszerek bevétele között legalább 1 órának kell eltelnie a nagyfokú adszorpciós (megkötő) hatás miatt. A készítmények alkalmazása alatt a széklet feketére festődhet.

Bélfertőzések kezelésére alkalmas Sulfaguanidin tabletta szedése során allergia, rossz közérzet, fejfájás, gyomor-bél rendszeri zavarok előfordulhatnak. A gyógyszert fénytől védve tároljuk.

Duphalac szirup cukorbetegeknél történő alkalmazása esetén figyelembe kell venni a szirup cukortartalmát. A kezelés kezdetén puffadás, hasmenés jelentkezhet, amely az adag csökkentésével legtöbbször megszüntethető.

Férfi és női húgyivarszervi fertőzések esetén alkalmazott Klion-kezelés alatt tilos alkoholt fogyasztani. A nemi élet ez idő alatt kerülendő.

Hányinger, hányás, hasmenés bizonyos gyógyszerek, pl. antibiotikumok vagy magnéziumtartalmú gyomorsav-közömbösítők, féregűző szerek alkalmazása esetén felléphet.

Hasmenés ellen a gyógyszertárban vény nélküli gyógyszerek is rendelkezésre állnak. Azonban ha a tünetek néhány napos kezelés során sem múlnak el, forduljunk orvoshoz.

Huzamosabb ideig szedett hashajtó hatású szert a szervezet megszokja, így más készítményre szükséges áttérni. Idült székrekedést célszerű életmódváltozással, megfelelő étrenddel, magas rosttartalmú ételek fogyasztásával "gyógyítani".

Suppositorum haemorrhoidale - aranyér kezelésére alkalmazott végbélkúp - hatását Dopegyt tabletta együttes alkalmazása veszélyes mértékben befolyásolhatja, ezért az csak a kezelőorvos tudtával szedhető.

Székrekedésre ajánlott teakeveréket - Species laxans - lefekvés előtt fogyasszunk, így a hashajtó hatást reggelre érjük el.

Teakeverékek elkészítésére vonatkozó tájékoztatót pontosan tartsuk be, mivel csak így biztosítható, hogy a hatóanyagok a készítés során ne károsodjanak.

Terhesek és szoptatós anyák bármilyen hashajtó szedése előtt kérjék ki az orvos véleményét, és olvassák el a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, ugyanis egyes hashajtók alhasi vérbőséget okoznak.

Vigyázat! A hashajtók szedésekor más gyógyszert csak 5-6 óra különbséggel vegyünk be, mert különben azt is kihajtjuk a szervezetből.

Allergiás kötőhártya-gyulladást számos, a szemészetben használt gyógyszer is okozhat, pl. atropin, pilocarpin, antibiotikumok, helyi érzéstelenítők. A kiváltó szer elhagyása után a tünetek elmúlnak.

Allergiás megbetegedésekben rendelt antihisztaminok álmosságot okozhatnak. Az orvos által meghatározott ideig alkalmazásuk ideje alatt tilos járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

Andaxin tabletta szedése során fellépő alsólábszár-fáradtság a túladagolás jele lehet. A problémával keresse fel kezelőorvosát.

Bizonyos gyógyszerek, így pl. egyes pattanás elleni, depresszió elleni, fogamzásgátló, reuma elleni szerek alkalmazásakor mellékhatásként látászavar jelentkezhet, amelyet beszéljen meg orvosával.

Fogamzásgátló tablettát szedő lányoknál, asszonyoknál a napozás következtében nagyon ritkán bőrelszíneződés jelentkezhet. Amennyiben ezt tapasztalná magán, húzódjon árnyékba, a továbbiakban pedig használjon magas fényvédő faktorszámú napozószert.

Hab gyógyszerforma előnye, hogy a kezelendő fájdalmas felületet nem szükséges megérinteni. A flakon használat előtt felrázandó!

Kétféle szemcsepp ugyanazon szembe történő becseppentése között legalább 10 percnyi időt várjunk.

Napégés, bőrgyulladás esetén a gyógyszertárban készített bőrnyugtató hatású készítményt (linimenta) használat előtt rázzuk fel.

Sprayk alkalmazása során ügyeljünk arra, hogy a palack lehetőleg függőleges helyzetben, a bőrtől 20-30 cm-re legyen. Kerüljük el a permet belélegzését, szembe kerülését.

Száraz szem kezelésére a gyógyszertárban vény nélkül is kapható műkönnyek állnak rendelkezésre. Lágy kontaktlencsét viselőknek benzalkónium-klorid tartósítószer-mentes műkönny használata javasolt.

Szemcseppek eltartási módjára és eltarthatósági idejére a készítmény csomagolásán, illetve a betegtájékoztatóban olvashatunk utalást. Mindig tartsuk szem előtt ezeket az előírásokat.

Tretionint tartalmazó gyógyszert (Retin-A 0,05% krém és 0,1% oldat, Verra-Med oldat) használó betegeken a napozás erős bőrizgalmat okozhat.

Akne kezelésében hatásosak a peroxidtartalmú készítmények, pl. Akneroxid, Lubexil. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön sem a nyálkahártyára, sem a szembe. A színes textíliát károsíthatják!

Epilepsziában szenvedő betegnek tilos szeszes italt fogyasztania. Altató, nyugtató hatású szereket csak az orvos utasításával szedhet.

Fájdalomcsillapítót, hacsak az orvos másképpen nem rendeli, 1 hétnél hosszabb ideig ne szedjünk.

Fogamzásgátlók szedése B6-vitamin-hiányt okozhat, ugyancsak javasolt B-vitamin szedése antibiotikum-kezelés alatt is.

Gyógyszereket általában hűvös, száraz, gyermekek által nem elérhető helyen tároljuk. A betegtájékoztató papírt mindig az eredeti csomagolásban (dobozban) őrizzük meg. A házi patika csak minimális és a legszükségesebb gyógyszereket tartalmazza.

Influenza, meghűléses betegségek kísérő tünete lehet a köhögés. Különböző eseteiben más-más gyógyszert kell alkalmazni. A kínzó, száraz köhögést csillapítani szükséges. A váladékképződés esetén köptetőszereket kell alkalmazni.

Köptető szirupok, oldatok csecsemőknek, 3 éves kor alatti gyermekeknek, akik a felgyülemlett váladékot nem tudják kiköpni, nem adhatóak.

Máj- és veseelégtelenségben szenvedők paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót csak orvosi ellenőrzés mellett használhatnak. E gyógyszerek szedése mellett a túlzott kávéfogyasztás feszültté, ingerültté teheti az embert.

Szalicilátot tartalmazó gyógyszereket étkezés közben tanácsos bevenni, így azok kevésbé irritálják a gyomrot.

Terhesség alatt a gyógyszerek alkalmazása óvatosságot igényel. Bizonyos gyógyszerek befolyásolják a magzat fejlődését. Ezért a gyógyszerezést mindig beszéljük meg az orvossal!

Vastartalmú gyógyszerek tetraciklinekkel együtt nem adhatóak, mert mindkét gyógyszer felszívódása csökken. A gyomorsavcsökkentő szerek szintén gátolják a vas felszívódását, így a két gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.

Vérszegénység és a vérképző rendszer betegségei csak a vér laboratóriumi vizsgálata során állapíthatóak meg. Még a recept nélkül kapható gyógyszerek is csak az orvos által előírt adagolásban szedhetők.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!