A zsíros haj ápolása

2002-07-16 08:18:57    

A jó megjelenés egyik feltétele az ápolt haj. A zsíros haj nehezen kezelhető, és az ápolatlanság benyomását keltheti, ám megfelelő hajápolással ez a probléma is megszüntethető.

A haj zsírossága nem betegség, legfeljebb kozmetikai probléma, hajunknak ugyanis szüksége van egy bizonyos mennyiségű zsírra. A többéves élettartalma alatt a hajszál számtalan külső hatásnak van kitéve. Egyik védelmi vonala az a vékony zsírréteg, amelyet a hajhagymák felett elhelyezkedő faggyúmirigyek termelnek. Némelyeknél azonban túl sok zsír termelődik, ennek következtében a hajszálakra is túl sok rakódik le, amelyek egy kanóchoz hasonlóan magukba szívják azt, és a haj nehézzé, zsíros tapintásúvá válik, a frizura hamar elveszti tartását.
A zsíros haj ellen többféle módszerrel is lehet küzdeni. Az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb a rövidre vágott frizura, amely nem tapad olyan szorosan a fejbőrhöz, így a hajszálak sem tudják annyira megszívni magukat zsírral, mint hosszabb haj esetén.
A tartós hullám is jó a zsíros hajnak, mert a készítésekor alkalmazott kémiai kezelés a haj szerkezetében is változásokat idéz elő, a zsírréteg eltávolítása után a haj szárazabb lesz. Azonban ezt a terápiát nem célszerű túl gyakran alkalmazni, mert nagyon megviseli a hajat, csak akkor érdemes próbálkozni vele, ha a haj valóban egészséges, előzőleg nem károsodott.
A legáltalánosabb megoldás a gyakori hajmosás. Akár naponta megmoshatjuk a hajunkat, csak arra kell ügyelni, hogy enyhe, és a hajtípusunknak megfelelő sampont válasszunk, amely nem izgatja a fejbőrt, ellenkező esetben fokozott faggyútermelésre késztethetjük a mirigyeket.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!