Lázban égve

2003-11-01 12:00:00    

A láz a betegségek leggyakoribb kísérő tünete. 37–38 °C között hőemelkedésről, 38–39 °C között lázról beszélünk. A hőemelkedés során hatékonyan működik a szervezet védekező apparátusa, és ez nem terheli a keringést sem, lázcsillapításra így csak akkor van szükség, ha a testhőmérséklet 38 °C fok fölé emelkedik.

A láz belgyógyászati megközelítése

A láz többnyire arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás lépett fel, melynek oka többnyire baktérium- vagy vírusfertőzés. A szervezet hőközpontja az agyban, az ún. hipotalamuszban található. Úgy működik, mint egy termosztát: 36–37 °C között tartja a hőmérsékletet. Ha a szervezetbe kórokozók kerülnek, a gyulladás kapcsán lázkeltő (ún. pirogén) anyagok szabadulnak fel. Ezek a keringéssel eljutnak a hőközpontba és a “termosztátot” magasabb értékre állítják át.

A láz bizonyos mértékben hasznos a szervezet számára: gátolja a kórokozók szaporodását, serkenti az immunrendszer működését. A túlságosan magas vagy tartós láz azonban kimeríti a szervezetet. Különösen veszélyes lehet a láz idős embereknél, szívbetegeknél, terheseknél.

38 °C felett tehát feltétlenül indokolt a láz csillapítása. A lázcsökkentők többségének egyúttal fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatása is van.

Magas (39 °C feletti) láz esetén a lázcsillapító szerek hatásának elősegítésére hűtőfürdő vagy törzsborogatás (priznic) alkalmazása is szükségessé válhat.

Lázzal járó betegség esetén ágynyugalom szükséges, mert terhelés esetén a szövődmények valószínűsége fokozódik.

Tanácsok:

• A gyógyszer kiválasztásánál legyünk mindig nagyon körültekintőek! Ha valamilyen gyógyszerallergiáról van tudomásunk, feltétlenül kérjünk tanácsot orvostól vagy gyógyszerésztől!
• Pontosan tartsuk be a dobozon vagy betegtájékoztatón feltüntetett adagolási utasításokat!
• Magas vagy nehezen csillapítható láz esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!
• Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a lázcsillapító bevétele után viszketés, bőrkiütés jelentkezik.
• Immunerősítők (pl. C-vitamin) szedése gyorsítja a gyógyulást.
• Igen fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, mert láz esetén a szervezet könnyen kiszárad.

A lázas gyermek

Amennyiben gyermekünknél lázat észlelünk, először csillapítsuk azt, majd utána forduljunk orvoshoz.

A lázcsillapítás elsődleges lépése körül vannak bizonyos ellentmondások. Az egyik nézet a gyógyszeres, míg a másik az ún. fizikális lázcsillapítást helyezi előtérbe. Figyelembe véve, hogy a láz kialakulásának mechanizmusában a legfontosabb szerepet a hőközpont magasabb szintre történő beállása játssza, a gyógyszeres lázcsillapítás ajánlott.

Erre kiválóan alkalmasak az acetilszalicilsav-, aminofenazon- és paracetamol-tartalmú gyógyszerek. A paracetamol-tartalmú szerek enyhébb, az aminofenazon-tartalmúak erélyesebb lázcsillapítók.

Nagyon magas láz esetén javasolt az ún. fizikális lázcsillapítást, amely a hűtőborogatást, illetve a hűtőfürdőt jelenti. Borogatni a teljes testet kell, nem elegendő csak a csuklót és a bokát, még akkor sem, ha a hatás fokozására ecetet is alkalmazunk. Szintén gyakori hiba, hogy az ilyenkor fázó csecsemőt, gyermeket vastag paplannal betakarjuk, mert ilyenkor a lényegét, a hőelvonást szüntetjük meg.

Az ágyat és ágyneműt is könnyen átnedvesítő, a beteg “macerálását”, forgatását igénylő borogatásnál sokkal kellemesebb a hűtőfürdő, amelyet leginkább extrém magas láz esetén javasolnak, de már kisebb hő esetén is alkalmazható. Ilyenkor a gyermeket testhőmérsékletű (37–38 °C-os) vízbe tesszük és a lábához eresztett hideg vízzel hűtjük le a vizet, majd ezzel locsolgatjuk a testét. A víz hőmérséklete optimálisan 26–27 °C legyen.

A magas láz csecsemőknél, kisgyermekeknél lázgörcsöt okozhat. Ha már korábban előfordult, mindenképpen meg kell akadályozni a láz hirtelen kiugrását, de ezzel együtt a hirtelen csökkenését is.

Tanácsok:

• Csak a lázat csillapítsuk és ezt sem szükséges 37 °C alá.
• Első a lázcsillapítás, csak azután forduljunk orvoshoz.
• Lázgörcsre hajlamos gyermeknél az alacsonyabb testhőmérsékletet erőteljesebben, a magasabbat kíméletesebben, lassabban csillapítsuk.
• A gyógyszerrel csökkentjük a hőközpont érzékenységét, míg a fizikális lázcsillapítással a test közvetlen hőmérsékletét tudjuk csökkenteni.
• Vigyázzunk, ne alkalmazzunk több azonos hatóanyagú lázcsillapítót egyszerre, ezek beadása között minimálisan 4, optimálisan 6 órának kell eltelnie.
• A láz egy figyelmeztető tünet, de nem a kezelésre szoruló betegség.

A láz magassága következtetni enged a fertőzés okozójára is. Ha nem látunk bakteriális fertőzésre jellemző gennyedéses eltérést, akkor nagy valószínűséggel vírusfertőzéssel állunk szemben, amely nagyon magas lázat tud okozni. A láz mindig aggasztó tünet, de a fenti intelmek figyelembevételével jó eséllyel tudjuk megoldani ezt a problémát.

Lázas beteg diétája

A lázas megbetegedések a szervezet anyagcsere-folyamatait változtatják meg, növelve a szervezet energiaszükségletét.

A testhőmérséklet 1 °C-os emelkedése esetén, az alapanyagcsere 13%-kal növekedik. Ezt még fokozhatja a nyugtalanságból fakadó izommunka, a köhögés, az izzadás, melyek az energiaszükségletet tovább növelik. A megnövekedett energiaigénnyel szemben áll, hogy a betegek általában étvágytalanok, táplálékfelvételük csökkent. Az energia és az esszenciális tápanyagok nem megfelelő pótlása negatív irányba befolyásolja a betegség lefolyását, kimenetelét.

Legfontosabb dietetikai teendő, hogy az elveszített folyadékot, tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni kell.

Csecsemőkorban a normál folyadékszükséglet 120–180 ml/testtömeg-kg. Ha a csecsemő igénye szerint szophat, az anyatej fedezi ezt, ám lázas állapotban növekszik az igénye. Ezért, ha lázas a csecsemő, a szoptatást, illetve a tápszer adását nem szabad abbahagyni, hanem inkább többször kell megkínálni a babát. Az anyatejjel a megnövekedett folyadékigényt is pótolhatjuk, és annak különböző védőanyagai elősegíthetik a fertőzés mihamarabbi legyőzését. A tápszert fogyasztó babának több folyadékot kell adni: legjobb a felforralt és lehűtött víz, melybe pár csepp frissen facsart citromlevet csepegtethetünk.

Kisgyermekkorban a folyadékszükséglet 100–120 ml/testtömeg-kg, gyermekkorban 60–80 ml/testtömeg-kg. A lázas kisgyermek kapjon tiszta vizet, szénsavmentes ásványvizet, frissen facsart narancslevet, limonádét, szobahőmérsékletű gyenge teát. Készítsük ezeket frissen facsart citrommal, mely fontos C-vitamin-forrásunk. Magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsünk még a kivi. Hámozva és életkortól függően a magokat eltávolítva, pépesítve, illetve csak aprítva adhatjuk.

Felnőttkorban a normál napi folyadékszükséglet 1,5–2 liter. Folyadékpótlásra az előzőekben leírtakat javaslom. Időskorban a normál folyadékigény megemelkedik. Az idős emberek érzékenyebbek a kiszáradásra, ezért lázas állapotban feltétlenül oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Az étvágytalanságon segíthet a szépen megterített asztal, a gusztusosan kitálalt étel látványa, ínycsiklandó illata.

A lábadozás szakában a beteg elsősorban könnyen emészthető, zsírszegény ételeket fogyasszon. Elsősorban leveseket, püréket, mártásokat, turmixokat, sodókat, pudingokat, friss zöldségeket párolva, gyümölcsöket nyersen, illetve kompótnak elkészítve.

A lázas lélek

A láz és a fájdalomjelzések a külvilág felé azt közlik, “nem vagyok jól!” A probléma és a jelzés gyakran nem csupán a test elégtelen működésére utal, hanem egyben lelki gondokra hívja fel a környezet figyelmét.

A gyermek ezen tünetek segítségével szülei tudtára adhatja, több törődést, babusgatást igényel, esetleg nem találja helyét, konfliktusokkal küzd az óvodai, iskolai közösségben. A láz ráadásul objektív, megfellebbezhetetlen jelzés, melyet még a katonai gyengélkedőn sem bélyegeznek szimulációnak. Szülőként megfelelő odafigyeléssel képesek vagyunk megérezni, adott esetben mennyi üzenetértéket hordoznak a testi panaszok, illetve hogyan kell azokra reagálnunk. A túlreagálás, túlaggódás ugyanolyan hiba, mint a rideg érzéketlenség.

Egy felnőtt párkapcsolatban is hordozhat nem tudatos közléseket a testi fájdalmak megjelenése és a testhőmérséklet kóros emelkedése. A másik fél próbatétele lehet, ha egy fontos közös program, nyaralás előtt betegszik meg az egyik fél. Hogyan reagál partnerünk, mi lesz számára fontosabb: gyógyulásunk vagy a program? Mindez oly sokat mond párunk személyiségéről, a kapcsolatba való bevonódásának mértékéről, hogy akár fordulópontot is jelenthet a kapcsolat folyamatában.

Amennyiben azonban valakinél párjának, párjelöltjeinek ilyen jellegű tesztelése rendszeressé válik, forduljon szakemberhez, hiszen ez az önsorsrontó rögzülés a harmonikus párkapcsolat akadályává válik.

Érdekességként érdemes megemlíteni: erőnk és képességeink összességét igénybe vevő teljesítmények (pl. vizsga, verseny, nyilvános szereplés, szélsőséges fizikai terhelések stb.) sem függetlenek testünk hőmérsékletétől, mely szervezetünk “csúcsra járatása” közben és főként utána többnyire némileg emelkedik.

[szerzők: dr. Valló Ágnes-dr. Somló Pál-Havasi Anikó-Kiss Ákos]

Kapcsolódó anyagok:

Mit tegyünk, ha lázasak vagyunk?

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!