Férfi fogamzásgátlás

2002-08-06 10:27:50    

Bizonyára hallották már a mondást, hogy egy nő két dologért képes mindent megtenni. Az egyik, hogy legyen gyereke, a másik, hogy ne legyen. Ebből kifolyólag a női fogamzásgátló módszereknek igen széles skálája áll rendelkezésre a nem kívánt terhesség elkerülésére. Tabletták százai vannak a világon forgalomban, léteznek spermiumölő zselék, kenőcsök, pesszáriumok, spirálok rézzel, ezüsttel, arannyal bevonva és létezik a petevezeték elkötésének számtalan műtéti típusa is. Akár műtéti feltárásból hasfalon át, hüvelyen át vagy laparoszkóppal. De ide sorolható a naptáros módszer is.

Hasonlóan széles skála a férfiak esetében nem mondható el. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben az andrológia tudománya intenzíven kezdett foglalkozni ezzel a témakörrel is.
A hagyományos módszerek mindenki előtt ismertek. Ilyen a megszakított közösülés, amikor a férfi a magömlés bekövetkezése előtt a péniszét eltávolítja a hüvelyből. Elég megbízhatatlan, egyrészt mert már a magömlés előtti nedvekkel is távozik sperma, másrészt a férfi az orgazmus csúcsán le is késheti a műveletet.
A legtöbbet használt és legelterjedtebb az óvszer, mely ha jó minőségű, valóban hathatós módszer, de szükséges, hogy a párnak mindig legyen is óvszere kéznél. Továbbá szükséges, hogy ne idegenkedjen a páros egyik tagja sem a leheletvékony gumihártyától.
Ígéretes kísérletek folytak az úgynevezett férfitablettával, mely már külföldön törzskönyvezés alatt áll. Ez a spermiumtermelés időszakos felfüggesztését eredményezi. Elhagyása után a spermiumképződés ismét beindul. A férfi fogamzásgátló eljárások másik nagy csoportja a műtéttel történő muvi meddővé tétel. Ezzel a módszerrel a spermautakban valamilyen akadályt kell képezni, hogy a spermiumok ne juthassanak ki a külvilágba.
A spermavezeték beégethető, zsugorítható, átvágható és leköthető.
1974 óta Kínában kifejlesztettek egy módszert, a "no-scalpel" (szike nélküli) vasectomiát. Ez a módszer főként az USA-ban rohamos terjedésnek indult és jelenleg a műtétek 30%-a szike nélkül történik. Az elterjedése annak tulajdonítható, hogy a betegek jelentős része az egyszerűbb, kevésbé megterhelő, kevés szövődménnyel járó módját választja a sterilizációnak.

 

No-scalpel technikája

A vasectomiát eredetileg kétoldali, a herezacskó bőrén, a spermavezeték felett ejtett metszésekből végezték, majd az ondóvezeték megszakítása után öltésekkel zárták a sebzéseket. A no-scalpel műtét technikája egyszerű: a spermavezetéket két, külön erre a célra alkotott eszköz segítségével, roncsolásmentes módon húzzák elő a herezacskó bőre alól. A gyuru alakú fogóban végződő eszközzel rögzítik a spermavezetéket és a felette fekvő bőrt.

Ezt követően dissectorral különválasztják és a bőr elé emelik a spermavezetéket.
A beavatkozás során nem ejtenek metszést a bőrön, ami enyhíti a kezelt férfiak műtéttől való szorongását. Kétségtelen, hogy az ezzel a módszerrel sterilizált férfiak jól tolerálják a beavatkozást.
A rendszerint 5-10 perc alatt elvégezhető no-scalpel a hagyományos, műtéti feltárásból végzett vasectomiánál ritkábban okoz szövődményeket. A no-scalpel kevésbé invazív beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a posztoperatív vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata.

A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszünteti a beavatkozással járó fájdalmat. Nem metszik be a bőrt, ezért bőrvarrat sem szükséges.
Magyarországon az ondóvezeték folytonosságának a megszakítása engedélyezett családtervezési célból, igen szigorú feltételekkel, 1987. szeptember 1-jétől végezhető. A törvény feltételeinek rövid ismertetése a leendő páciensek számára fontos lehet, ezért térjünk ki rá röviden:
Művi meddővé tétel csak az érintett írásbeli kérelmére végezhető el, amely kérelem bármikor és akár szóban is visszavonható. A kérelem benyújtása és a műtét elvégzése között legalább 3 hónapnak kell eltelnie. (Ez idő alatt tehát egy írásban benyújtott pozitívan elbírált kérelem visszavonásához is elég szóbeli jelzés.) Családtervezési célból muvi meddővé tétel állandó jelleggel Magyarországon tartózkodó magyar állampolgáron végezhető, ha a kérelmező 40. életévét betöltötte, vagy 35. évét betöltötte és legalább 3, illetve 30 év esetén legalább 4 vér szerinti gyermeke van.
Az engedély elbírálása előtt a kérelmező adatait személyi igazolványából ellenőrizni kell, és előírt orvosi kötelesség a műtét jellegéről, szövődményeiről, esetenkénti végleges állapotot előidéző voltáról való felvilágosítás, valamint a házastárs tájékoztatása is. A családtervezési céllal végzett muvi meddővé tételt az egészségbiztosító nem fizeti.

A fentiekből is látható, hogy a műtéti művi meddővé tétel nem mindenki számára adatik meg, az előírások szigora miatt. Továbbá meggondolandó, hogy ha egy elvégzett beavatkozás után a páciens mégis akarna később gyermeket (pl. új házasság), úgy csak egy aprólékos, finom műszereket igénylő beavatkozással lehetne megkísérelni az ondóutak folytonosságának visszaállítását. A műtét kimenetele elég bizonytalan.
Véleményem szerint a jövő század vezető módszere a gyógyszeres beavatkozás lesz, mely irányban már most erőteljes kutatások folynak.

dr. Török Alexander
urológus szakorvos, uro-szexológus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!